3 συμβουλές για βελτίωση της ακοής

Τα φάρμακα που παίρνετε, οι διατροφικές σας συνήθειες, ακόμα και ο τρόπος που συνηθίζετε να ακούτε μουσική, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας της ακοής σας και το κατά πόσο αυτή θα είναι καλή όσο μεγαλώνετε.

Ακολουθήστε τις παρακάτω τρεις συμβουλές για να μπορέσετε να προστατέψετε την ακοή σας.

1. Δώστε προσοχή στα επίπεδα θορύβου

Η απώλεια της ακοής δεν γίνεται πάντα αντιληπτή άμεσα και συνήθως δεν προκύπτει από μία μόνο δυνατή συναυλία. Οι επιδράσεις αυτές είναι σωρευτικές και δεν μπορείτε να τις παρατηρήσετε παρά μόνο αν περάσουν μια ή δύο δεκαετίες από τώρα. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε την προστασία της ακοής σας. Η πιο χρήσιμη συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε είναι να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση στο θόρυβο, όποτε μπορείτε. Ενας καλός εμπειρικός κανόνας: Εάν το επίπεδο του θορύβου γύρω σας σάς κάνει να αισθάνεστε άβολα, ή αν θα πρέπει να υψώσετε τη φωνή σας για να ακουστείτε, τότε αυτό σημαίνει πως ο θόρυβος είναι πάρα πολύ δυνατός. Χαμηλώστε την ένταση, φύγετε από το δωμάτιο ή αν αυτό δεν είναι δυνατό ,φορέστε ωτοασπίδες. Μπορείτε να κλείσετε τα αυτιά σας, ακόμη και με τα δάχτυλά σας όταν υπάρχει δυνατός θόρυβος του δρόμου. Κάθε τι λίγο βοηθάει. Αν σας αρέσει να ακούτε μουσική με ακουστικά, να χρησιμοποιείτε αυτά που μπαίνουν πάνω από το αφτί: Κρατούν τον ήχο μακρύτερα από το τύμπανο και παράλληλα αποκλείουν το θόρυβο του περιβάλλοντος, ώστε να μην χρειάζεται να ρυθμίζετε τη μουσική πολύ δυνατά.

2. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα μη συνταγογραφούμενα χάπια

Ερευνα που ακολούθησε γυναίκες για 14 χρόνια διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος απώλειας της ακοής ήταν 13% υψηλότερος για τις γυναίκες που λάμβαναν ιβουπροφαίνη δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, σε σύγκριση με εκείνες που τη χρησιμοποιούσαν λιγότερο από μία ημέρα την εβδομάδα. Το ποσοστό ήταν 24% υψηλότερο για τις γυναίκες που έπαιρναν ιβουπροφαίνη έξι ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν με την ακεταμινοφαίνη, ενώ η ασπιρίνη δεν συνδεόταν με τα προβλήματα σε αυτή τη μελέτη. Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Οτι αν παίρνετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη σωστή θεραπευτική αγωγή για εσάς, αν δεν θέλετε μακροπρόθεσμα να έχετε προβλήματα με την ακοή σας.

3. Φάτε ψάρια και μονοακόρεστα λιπαρά

Παραδόξως, ορισμένες τροφές μπορεί να επηρεάσουν το πόσο καλά ακούτε. Και απ’ ό,τι αποδείχτηκε το ψάρι δεν συνιστάται μόνο για καλή όραση, αλλά και για καλή ακοή. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες ψάρι την εβδομάδα είχαν 42 % λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια ακοής από εκείνους που έτρωγαν ψάρια μόνο μια φορά την εβδομάδα. Παράλληλα φαγητό άφθονο σε μονοακόρεστα λίπη (που βρίσκονται στα τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο) βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου. Ο περιορισμός της ζάχαρης και των επεξεργασμένων υδατανθράκων (λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) είναι επίσης μια έξυπνη κίνηση. Ολες αυτές οι αλλαγές στη διατροφή έχουν ένα πράγμα κοινό: Θα ενισχύσετε την καρδιαγγειακή υγεία, η οποία βοηθά να κρατήσετε τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν το εσωτερικό αυτί σε καλή κατάσταση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει