4 έξυπνες επιλογές για απώλεια βάρους

Θέλετε να χάσετε βάρος μέσα από μια σειρά έξυπνων επιλογών που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας και σταδιακά θα σας κάνουν να χάνετε ολοένα και περισσότερες θερμίδες;

Υπάρχει ο τρόπος για να το πετύχετε μέσα από μια σειρά τρικ διατροφικών επιλογών και συνεπούς προπόνησης. Δείτε πώς ακριβώς:

1. Πίνετε ένα λίτρο νερό κάθε μέρα

Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό το πρωί μόλις ξυπνήσετε για να αναπληρωθούν τα υγρά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Περίπου 15 λεπτά πριν από κάθε γεύμα πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό επίσης. Μην πίνετε τίποτα κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τα πεπτικά σας ένζυμα και να επιβραδύνει την πέψη των γευμάτων σας. Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε προπόνηση όταν γυμνάζεστε (κι αν δεν γυμνάζεστε, ξεκινήστε…). Ο στόχος πρέπει να είναι να φτάνετε το ένα λίτρο νερό την ημέρα.

2. Καταναλώστε πέντε μικρά γεύματα

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, ξεχάστε τα τρία βασικά γεύματα και καταναλώστε πέντε μικρά γεύματα κάθε ημέρα. Οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν αυτά τα γεύματα στις 300 θερμίδες, ενώ οι άνδρες στις 400. Να φτάσετε δηλαδή το πολύ μέχρι 1500 θερμίδες την ημέρα αν είστε γυναίκα και το πολύ 2000 θερμίδες αν είστε άνδρας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ξεχάσετε τα κύρια γεύματα. Το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα αμέσως μόλις ξυπνήσετε γι’ αυτό φροντίστε να τρώτε το πρωινό σας μέσα σε μισή ώρα αφότου σηκωθείτε. Προγραμματίστε ένα σνακ το μεσημέρι και ένα ακόμα το βράδυ ώστε να κυλήσει σωστά το πρώτο, αλλά και το δεύτερο μέρος της ημέρας σας. Οσο για τα δύο ενδιάμεσα γεύματα; Σκεφτείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, τις προπονήσεις, τις επαγγελματικές συναντήσεις και σχεδιάστε να καταναλώσετε εκεί τα άλλα δύο γεύματα της ημέρας, αφού θα έχετε σκεφτεί και τι θα περιλαμβάνουν, ώστε να αποφύγετε τυχόν παρακάμψεις του προγράμματός σας στις οποίες θα πέσετε στο fast food.

3. Βασιστείτε στα λαχανικά

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο και ψάρι για κάθε γεύμα και σνακ προκειμένου να χτίσετε και να διατηρήσετε τους μύες σας. Γεμίστε το υπόλοιπο τμήμα του πιάτου σας με λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων και γενικά σκουρόχρωμων λαχανικών. Εφοδιαστείτε με μπάρες πρωτεΐνης για εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, χυμούς λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, σούπες χωρίς περιττές θερμίδες και φρούτα.  Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά και το ψωμί με ολικής αλέσεως.

4. Παρακολουθήστε τις θερμίδες σας

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να είστε με ένα κομπιουτεράκι στο χέρι, αλλά να έχετε τον έλεγχό τους. Οταν η ζυγαριά σταματά να κινείται, αν γνωρίζετε με ακρίβεια τι τρώτε, θα μπορέσετε να βρείτε ένα έναυσμα που θα την κάνει να ξεκινήσει και πάλι. Τι μπορεί να είναι αυτό; Μια νέα προπόνηση, μια νέα επιλογή φρούτων και λαχανικών, μία επιπλέον ώρα ύπνου, πολλές φορές ακόμα και ένα μικρό γλυκό ή ένα μίνι burger μπορεί να κάνει την ανατροπή, ώστε να δημιουργήσει αντίδραση και να βοηθήσει τη «μηχανή» να «κλωτσήσει» και να πάρει και πάλι μπροστά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει