4 καταστάσεις υγείας στις οποίες οφείλονται τα 2/3 νοσηλείας Covid-19

Νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων νοσηλείας από κοροναϊό στα νοσοκομεία οφείλεται σε τουλάχιστον μία από τις τέσσερις προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας: παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη και καρδιακή ανεπάρκεια, με αυτήν ακριβώς τη σειρά.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας (Journal of the American Heart Association – JAHA) και με επικεφαλής ερευνητές της σχολής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts, χρησιμοποίησε μια μαθηματική προσομοίωση για την εκτίμηση του αριθμού και του ποσοστού νοσηλείας από Covid-19, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι Αμερικανοί δεν υπέφεραν από τέσσερις μεγάλες καρδιομεταβολικές καταστάσεις. Κάθε κατάσταση έχει συνδεθεί έντονα σε άλλες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο κακών αποτελεσμάτων με μόλυνση με Covid-19.

«Ενώ τα πρόσφατα εγκεκριμένα εμβόλια Covid-19 θα μειώσουν τελικά τις λοιμώξεις, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Τα ευρήματά μας απαιτούν παρεμβάσεις για να προσδιοριστεί εάν η βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας θα μειώσει τις νοσηλείες, τη νοσηρότητα και τα στελέχη υγειονομικής περίθαλψης από τη νόσο Covid-19 », δήλωσε ο Dariush Mozaffarian, επικεφαλής συγγραφέας και πρύτανης της Σχολής Friedman.

«Γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές που κάνουμε μόνοι μας  στην ποιότητα της διατροφής μας, ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους, βελτιώνουν γρήγορα τη μεταβολική υγεία μέσα σε μόλις έξι έως οκτώ εβδομάδες. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε τέτοιες προσεγγίσεις τρόπου ζωής για τη μείωση σοβαρών μολύνσεων Covid-19, τόσο για αυτήν την πανδημία όσο και για μελλοντικές πανδημίες που πιθανόν να προκύψουν».

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, μεταξύ των 906.849 νοσοκομειακών νοσηλείας Covid-19 που είχαν συμβεί σε ενήλικες των ΗΠΑ στις 18 Νοεμβρίου 2020:

30% (274.322) οφείλεται στην παχυσαρκία

26% (237.738) αποδόθηκε στην υπέρταση

21% (185.678) αποδόθηκε στον διαβήτη

12% (106.139) οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια

Σε επιδημιολογικούς όρους, το αναλογικό ποσοστό αντιπροσωπεύει το ποσοστό των εισαγωγών Covid-19, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν απουσίαζαν αυτές οι τέσσερις καταστάσεις υγείας. Με άλλα λόγια, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα ενδέχεται να είχαν μολυνθεί, αλλά μπορεί να μην είχαν αρκετά σοβαρή κλινική πορεία, που θα απαιτούσε νοσηλεία. Όταν συνδυάστηκαν οι αριθμοί για τις τέσσερις καταστάσεις, το μοντέλο έδειξε πως το 64% (575.419) των εισαγωγών ίσως να είχε αποφευχθεί. Μια μείωση κατά 10% της κάθε πάθησης, συνδυαστικά, θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου το 11% όλων των εισαγωγών ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με το μοντέλο.

Οι τέσσερις συνθήκες επιλέχθηκαν με βάση άλλες δημοσιευμένες έρευνες από όλο τον κόσμο που δείχνουν ότι κάθε ένας είναι ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για σοβαρή νόσηση, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας, μεταξύ ατόμων που έχουν μολυνθεί με Covid-19. Οι ειδικές εκτιμήσεις κινδύνου για κάθε πάθηση προέρχονταν από ένα δημοσιευμένο μοντέλο πολλαπλών μεταβλητών που περιελάμβανε περισσότερους από 5.000 ασθενείς με Covid-19 που είχαν διαγνωστεί στη Νέα Υόρκη νωρίτερα στην πανδημία.

«Οι πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών πρέπει να εκπαιδεύσουν ασθενείς που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής Covid-19 και να εξετάσουν το ενδεχόμενο προώθησης προληπτικών μέτρων τρόπου ζωής, όπως βελτιωμένη διατροφική ποιότητα και σωματική δραστηριότητα, για τη βελτίωση της συνολικής καρδιομεταβολικής υγεία, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Meghan O’ Hearn, υποψήφια διδάκτωρ στη σχολή Friedman του Πανεπιστημίου Tufts.

Πηγή: ΑΗΑJournals.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει