4 λόγοι υγείας για να αγαπήσετε το τζίντζερ

Είτε σας αρέσει, είτε το μισείτε, ένα πράγμα είναι βέβαιο σε ό,τι αφορά το τζίντζερ. Δεν πρόκειται να περάσει ποτέ απαρατήρητο. Μαζί με τον στενό… συγγενή του, τον κουρκουμά, ενδείκνυται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Από την ανακούφιση των στομαχικών πόνων, μέχρι τη ναυτία που αισθάνεται κανείς στη θάλασσα, το τζίντζερ είναι ένα ευέλικτο βότανο που δρα τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο.

Αν δεν αγαπάτε το τζίντζερ, διαβάστε παρακάτω 4 σημαντικούς λόγους για να το κάνετε, καθώς τα οφέλη του για την υγεία είναι τεράστια:

1. Ανακουφίζει από τη ναυτία

Ναι, είναι αλήθεια. Το τζίντζερ βοηθά πραγματικά στην ανακούφιση από την ναυτία και το σημαντικό είναι πως δεν χρειάζεται καν να το φάτε για να ανακουφιστείτε.

Το αιθέριο έλαιο του τζίντζερ βρέθηκε πως ανακουφίζει από τη ναυτία σε μετεγχειρητικούς ασθενείς και μόνο με την εισπνοή. Κατά τη διάρκεια μελέτης, 301 ασθενείς με ναυτία επιλέχθηκαν τυχαία για να εισπνεύσουν μία από τις τέσσερις θεραπείες (αιθέριο έλαιο τζίντζερ μόνο του, μείγμα από αιθέρια έλαια που περιείχαν τζίντζερ, οινόπνευμα ή εικονικό φάρμακο).

Περίπου το 80% των ασθενών που εισέπνευσαν το μείγμα από τα αιθέρια έλαια που περιείχαν τζίντζερ ανακουφίστηκαν κατά 80%, ενώ εκείνοι που εισέπνευσαν το αιθέριο έλαιο του τζίντζερ μόνο του ανακουφίστηκαν σε ποσοστό 71%.

2. Ανακουφίζει από τους πόνους της άσκησης

Πηγαίνετε στο γυμναστήριο; Πάρτε πρώτα λίγο τζίντζερ. Σε μια μελέτη οι ερευνητές έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες ένα ψευδοφάρμακο και στους υπόλοιπους 2 γραμμάρια τζίντζερ (ζεστό ή ωμό) σε κάψουλα. Μετά από 8 ημέρες τούς ζητήθηκε να σηκώνουν βάρη για να προκαλέσουν τραυματισμό των μυών. Η ομάδα που πήρε την κάψουλα με το τζίντζερ παρουσίασε περίπου 24% λιγότερο μυϊκό πόνο από την άλλη ομάδα που πήρε το ψευδοφάρμακο.

3. Ανακουφίζει από την ημικρανία

Υποφέρετε από ημικρανίες; Φάτε τζίντζερ κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ημικρανίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών οι συμμετέχοντες που έλαβαν τζίντζερ σε σκόνη βίωσαν ανακούφιση στην ημικρανία τους και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με εκείνους που έλαβαν σουματριπτάνη, ένα φάρμακο που δίνεται στους πάσχοντες από ημικρανία.

4. Μειώνει την όρεξη

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Πιείτε τσάι τζίντζερ μαζί με τα γεύματά σας. Σε μια μικρή μελέτη δέκα παχύσαρκοι άνδρες έπιναν ζεστό ρόφημα με 2 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ στο πρωινό τους. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι άνδρες που έπιναν το ρόφημα με το τζίντζερ ανέφεραν ότι πεινούσαν λιγότερο και αισθάνονταν πιο χορτάτοι.

Αν δεν σας αρέσει η έντονη, πικάντικη γεύση του τζίντζερ μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του για την υγεία σας μέσω συμπληρωμάτων. Ενα από τα βασικά συστατικά του τζίντζερ, η τζιντζερόλη διατίθεται με τη μορφή συμπληρώματος.

Το φρέσκο τζίντζερ μπορείτε να το βρείτε εύκολα. Ψάξτε για τζίντζερ με ομαλό, σφιχτό δέρμα. Η τραχιά υφή στο τζίντζερ στην πραγματικότητα υποδηλώνει πως δεν είναι και τόσο φρέσκο. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη το τζίντζερ μπορεί να μείνει ακόμα και έξι μήνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει