5 ασθένειες και διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος

Το κυκλοφορικό σύστημα ή το καρδιαγγειακό σύστημα αποτελείται από την καρδιά, τις φλέβες, τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία. Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα.

Οι καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα του κυκλοφορικού αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές αναπηρίας και θανάτου στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Δείτε ποιες είναι οι πέντε πιο σημαντικές ασθένειες και διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος:

Ανεύρυσμα αορτής

Η αορτή είναι το κύριο αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει το αίμα μακριά από την καρδιά. Η αποδυνάμωση του τοιχώματος των αιμοφόρων αγγείων προκαλεί ένα εξόγκωμα που λέγεται ανεύρυσμα. Τα μεγάλα ή ταχέως αναπτυσσόμενα ανευρύσματα μπορούν να σπάσουν, προκαλώντας σημαντική απώλεια αίματος στην κοιλιακή κοιλότητα. Τα περισσότερα ανευρύσματα συμβαίνουν στην κοιλιακή χώρα, αλλά μερικά αρχίζουν υψηλότερα στο στήθος. Συνήθως τα ανευρύσματα αορτής δεν προκαλούν συμπτώματα. Αν εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την πλάτη, το στήθος ή έναν κοιλιακό πόνο. Κάποιες φορές το άτομο μπορεί να αισθανθεί πως πάλλεται η περιοχή γύρω από τον αφαλό. Οι επιλογές θεραπείας κυμαίνονται από την επαγρύπνηση και παρακολούθηση μέχρι την χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του ανευρύσματος.

Αθηροσκλήρωση

Η αθηροσκλήρωση είναι η συσσώρευση πλάκας επί των αρτηριακών τοιχωμάτων. Οι πλάκες αποτελούνται από κύτταρα του συνδετικού ιστού και ορισμένα λίπη. Οι καταθέσεις αυτές συμβαίνουν κατά μήκος των εσωτερικών τοιχωμάτων των μεγάλου και μεσαίου μεγέθους αρτηριών. Η ανάπτυξη των πλακών μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στις πληγείσες περιοχές και ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση εμφανίζεται όταν σχηματίζονται θρόμβοι αίματος σε μία από τις εν τω βάθει φλέβες, συνήθως στο μηρό ή τη γάμπα. Πολλοί άνθρωποι με την πάθηση δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχουν πόνο στα πόδια, πρήξιμο ή αποχρωματισμό του δέρματος στην πληγείσα περιοχή. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή αν ο θρόμβος ταξιδέψει στους πνεύμονες, μια κατάσταση που ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Αυτή η κατάσταση προκαλεί δύσπνοια και πόνο όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να πάρει βαθιά αναπνοή. Παράγοντες που συμβάλλουν στην εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι η παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι, η παρατεταμένη καθιστική εργασία, ένα τραύμα στην περιοχή, η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία. Συνήθως χρησιμοποιούνται φάρμακα για να διαλύσουν τους θρόμβους.

Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονώδης νόσος των μικρών και μεσαίου μεγέθους αρτηριών. Πολλά συστήματα του σώματος εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, του κεντρικού νευρικού συστήματος, της καρδιάς, των νεφρών και του εντερικού σωλήνα. Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα συνδέεται συνήθως με λοίμωξη από ηπατίτιδα Β, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία για την ασθένεια είναι άγνωστη. Τα συμπτώματα της οζώδους πολυαρτηρίτιδας είναι αρκετά μεταβλητά και περιλαμβάνουν πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις, απώλεια βάρους, κόπωση και αρθραλγίες. Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από την έκταση της ασθένειας και τα μέρη του σώματος που εμπλέκονται. Τα κορτικοστεροειδή και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες

Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες είναι ανώμαλες εμπλοκές των αιμοφόρων αγγείων εντός της περιοχής του κυκλοφορικού συστήματος. Εμφανίζονται συνήθως πριν ή αμέσως μετά τη γέννηση. Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες που σχηματίζονται στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό μπορεί να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, ακόμα και σε θάνατο. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες στις περιοχές αυτές βιώνουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα. Αν αυτά συμβαίνουν, αυτό οφείλεται στην μείωση του οξυγόνου στην περιοχή, σε αιμορραγία ή στην πίεση μιας δομής ζωτικής σημασίας για το σώμα. Ο πονοκέφαλος, οι σπασμοί και η παράλυση είναι οι πιθανές παρενέργειες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει