5 ιατρικές μελέτες που μπορεί να σας έχουν διαφύγει

Πέντε νέες ιατρικές μελέτες δημοσιεύτηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε και δίνουν νέες γνώσεις σχετικά με την υγεία το μυαλό και το σώμα μας. Θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε τι καινούργιο προέκυψε στο χώρο της υγείας.

Θυμηθείτε μόνο ότι η συσχέτιση δεν αποτελεί αιτιώδη συνάφεια, οπότε αν μια μελέτη διαπιστώνει τη σύνδεση ανάμεσα σε δύο πράγματα αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι το ένα προκαλεί το άλλο.

Μελέτη Νο 1: H μαμά είχε δίκιο που επέμενε για τα μουσικά μαθήματα (The Journal of Neuroscience)

Οσο και να μισούσε κανείς τα μουσικά μαθήματα που επέμενε η μητέρα του να κάνει όταν είναι παιδί, η ουσία είναι πως η πρώιμη μουσική εκπαίδευση μπορεί να δώσει επιπλέον εφόδια στο μυαλό του παιδιού για την ζωή που είναι μπροστά του.

Οι ερευνητές στο Northwestern University διαπίστωσαν πως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που όταν ήταν παιδιά έκαναν μαθήματα πιάνου, βιολιού (κ.λπ.) είχαν γρηγορότερες αντιδράσεις και απάντησαν πιο γρήγορα στον προφορικό λόγο, ακόμα κι αν δεν είχαν πιάσει στα χέρια τους κάποιο μουσικό όργανο εδώ και δεκαετίες.

«Η μουσική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η γνωστική εξασθένηση», όπως ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης, Nine Kraus.

Mελέτη Νο 2: Οι «νυσταγμένοι» χειρουργοί δεν μπορούν να σας βλάψουν (The Journal of the American Medical Association)

Ολοι έχουμε ακούσει ότι οι χειρουργοί ταλαιπωρούνται συχνά σε ατελείωτες βάρδιες, καθώς καλούνται να χειρουργήσουν και κάποια έκτακτα περιστατικά. Μήπως λοιπόν η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης;

Ερευνητές στο Οντάριο του Καναδά, ανέλυσαν στοιχεία από 94.183 επιλεκτικές λαπαροσκοπικές χολοκυστεκτομές – ή δεσμεύσεις της χοληδόχου κύστης – και δεν βρήκαν κανέναν κίνδυνο πρόσθετων επιπλοκών, όταν ο χειρουργός δεν είχε κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ.

«Οι πιλότοι δεν κοιμούνται κατά τη διάρκεια της απογείωσης ή της προσγείωσης, οι οδηγοί φορτηγών δεν κοιμούνται κατά τη διάρκεια της φόρτωσης και εκφόρτωσης και οι αστροναύτες δεν κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ατμοσφαιρικής επανεισόδου», έγραψαν οι γιατροί Michael Zinner και Julie Ann Fresichlag στο συνοδευτικό κύριο άρθρο της μελέτης.

«Η χειρουργική επέμβαση είναι μια εξαιρετικά επικεντρωμένη δεξιότητα που χρειάζεται χρόνια εκπαίδευσης και δεν είναι μονότονη», συμπλήρωσαν.

Μελέτη Νο 3: Οι άνδρες επιβραδύνουν όταν είναι ερωτευμένοι (PLoS One)

Οι άνδρες κατά μέσο όρο περπατούν γρηγορότερα από τις γυναίκες λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερα πόδια και βαρύτερα σώματα. Αλλά μια νέα μελέτη έδειξε ότι επιβραδύνουν το βάδισμά τους όταν περπατούν δίπλα σε μια γυναίκα για την οποία ενδιαφέρονται αισθηματικά.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 22 άτομα να περπατήσουν σε ένα τετράγωνο με συνοδοιπόρο τους έναν φίλο τους ή μια φίλη. Οταν η φίλη με την οποία περπατούσαν σήμαινε κάτι ιδιαίτερο γι’ αυτούς, τότε οι άνδρες επιβράδυναν τον ρυθμό τους για να ταιριάζει με αυτόν της γυναίκας. Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε μόνο στην περίπτωση που υπήρχε αισθηματικό ενδιαφέρον.

Μελέτη Νο 4: Προσοχή στα γλυκά με ζελατίνη και στο εμβόλιο της γρίπης (American College of Allergy, Asthma and Immunology)

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να έχει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες για τους ανθρώπους που είναι αλλεργικοί σε γλυκά με ζελατίνη. Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι το εμβόλιο της γρίπης χρησιμοποιεί ζελατίνη για να προστατευθεί το εμβόλιο από το υπερβολικό κρύο και την υπερβολική ζέστη κι έτσι κάθε άνθρωπος που έχει αλλεργία στη ζελατίνη μπορεί να έχει μια αλλεργική αντίδραση.

Mελέτη Νο 5: Οι έφηβοι μπορούν να φάνε σοκολάτα και δεν παχαίνουν (Nutrition)

Κι όμως οι έφηβοι έχουν το εξαιρετικό προνόμιο να τρώνε σοκολάτα χωρίς να φοβούνται ότι θα πάρουν θερμίδες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία, ανέλυσαν στοιχεία από 1.458 εφήβους μεταξύ των ηλικιών 12 και 17. Όσοι κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα είχαν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους, όπως γύρω από τη μέση τους, όπου το λίπος του σώματος λέγεται ότι είναι το πιο επικίνδυνο. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία του εφήβου, τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, των κορεσμένων λιπαρών, την κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών και τη σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Δυστυχώς, ακόμα oι ερευνητές δεν συνιστούν να τρώτε υπερβολικές ποσότητες σοκολάτας. Αλλά όπως λένε: «Μπορείτε να φάτε αρκετό από ένα πολύ καλό πράγμα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει