5 κίνδυνοι από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Αν είστε ένας από αυτούς που καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, περιμένοντας να μην αυξήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και την πρόσληψη θερμίδων, τότε μάλλον κάνετε λάθος.

Διαβάστε παρακάτω γιατί «χωρίς ζάχαρη» δεν σημαίνει πάντα «διαιτητικό».

Αύξηση σωματικού βάρους: Εχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που αναμένατε από την στιγμή που αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αυξάνουν την όρεξή σας, αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση θερμίδων και υποβοηθώντας την αύξηση του βάρους σας. Εχετε την τάση να τρώτε μεγαλύτερες μερίδες όταν τρώτε τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Μεταβολικό σύνδρομο: Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα παθήσεων που εμφανίζονται μαζί και αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου και άλλων ασθενειών. Πρόκειται για την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Εχει βρεθεί πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες σε τακτική βάση, έχουν διπλάσιο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με εκείνους που δεν τις καταναλώνουν.

Διαβήτης: Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αυξάνουν την απελευθέρωση ορμονών, όπως η ινσουλίνη. Εχει ανακαλυφθεί ότι αυξάνουν την έκκριση ινσουλίνης κατά 20%. Η αυξημένη απελευθέρωση ινσουλίνης θα μπορούσε να είναι καλή για ένα άτομο με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά τα τακτικά αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι υπεύθυνη για το διαβήτη τύπου 2.

Υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις: O κίνδυνος για στεφανιαία νόσο ήταν σημαντικά αυξημένος για τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από δύο ποτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες την ημέρα. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και οι τροφές που περιέχουν γλυκαντικά. Αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ανάγκη για περισσότερα γλυκά: Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι πολύ πιο γλυκές από την κανονική ζάχαρη. Η έκθεση της γεύσης σας σε τέτοια υψηλή ένταση γλυκύτητας σάς καθιστά λιγότερο δεκτικούς σε φυσικά γλυκά τρόφιμα, όπως τα φρούτα. Επίσης, όταν η γεύση σας «ανοίξει» έχετε την τάση να αναζητάτε ολοένα και πιο γλυκά τρόφιμα για να χορταίνετε την επιθυμία σας για γλυκά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει