5 προβιοτικά που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Μπορεί να μας ξενίζει η ιδέα των μικροβίων που ζουν μέσα μας, αλλά οι περισσότεροι τώρα πια γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στον οργανισμό μας για το καλό μας, καθώς πρώτα απ’ όλα βοηθούν στην πέψη.

Ακόμα, μάς προστατεύουν από αλλεργίες και διάφορα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ βοηθούν και το μεταβολισμό.

Μία από τις καλύτερες στρατηγικές για να βελτιώσουμε τις συνθήκες για το μικροβίωμά μας, είναι το άνοιγμα των παραθύρων για να μπει καθαρός αέρας, αλλά δεδομένου ότι η πλειονότητα των μικροβίων βρίσκεται στο έντερο, το φαγητό είναι αυτό που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για να βοηθήσει αυτά τα «καλά παιδιά» που βρίσκονται εκεί.

Γιαούρτι

Ένα από τα πιο γνωστά προβιοτικά τρόφιμα είναι το ζωντανό καλλιεργημένο γιαούρτι, ιδιαίτερα το χειροποίητο. Διαβάστε τις ετικέτες καθώς πολλές δημοφιλείς μάρκες είναι γεμάτες με υψηλή φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και αρώματα, που σημαίνει ότι αντί για υγιεινές, είναι σχεδόν διατροφικά ισοδύναμες του παγωτού. Όπως συμβαίνει με πολλά τρόφιμα ό,τι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι έχει και τη μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Ξινολάχανο

Φτιαγμένο από λάχανο και μερικές φορές και από άλλα λαχανικά το λάχανο τουρσί δεν είναι μόνο εξαιρετικά πλούσιο σε υγιείς ζωντανές καλλιέργειες, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Το λάχανο τουρσί είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Ε και C.

Τουρσί

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το πράσινο τουρσί είναι μια εξαιρετική διατροφική πηγή προβιοτικών. Οσο λιγότερο εμπορευματοποιημένο είναι, τόσο το καλύτερο, αλλά σε γενικές γραμμές όλα σχεδόν τα τουρσιά έχουν μικροβιακή αξία.

Μικροάλγη

Αν και δεν αποτελεί τρόφιμο αυτό καθ’ αυτό, η μικροάλγη είναι πολύ σπουδαίο συστατικό για να το προσθέσετε στα smoothies. Η μικροάλγη είναι μια σούπερ τροφή που γίνεται με βάση τα φυτά που υπάρχουν στον ωκεανό, όπως η σπιρουλίνα, η χλωρέλλα και τα μπλε-πράσινα φύκια.

Τσάι κομπούχα

Το τσάι κομπούχα ή κομπούτσα είναι μια μορφή ζυμωμένου τσαγιού που περιέχει μεγάλη ποσότητα από υγιή βακτήρια του εντέρου. Αυτό το προβιοτικό ρόφημα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να αυξήσει την ενέργεια και την ευεξία και ίσως ακόμα και για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλο για όλους και ειδικά για εκείνους που έχουν προβλήματα με μυκητιασικό σύνδρομο-candida.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει