5 σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερη πρωτεΐνη

Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες δίαιτες η πρωτεΐνη δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε είδος εν ανεπαρκεία. Η δίαιτα paleo, η σκόνη πρωτεΐνης, η προώθηση της πρωτεΐνης εις βάρος των υδατανθράκων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι αποφεύγουν να τρώνε πρωτεΐνη, καθώς μαζί με τις παραπάνω δίαιτες υπάρχουν και οι χορτοφαγικές που κάθε άλλο παρά προωθούν την πρωτεΐνη ως διατροφική συνήθεια.

Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς τι είναι αρκετό και τι είναι λίγο, δεδομένου ότι η συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι μάλλον μια ευρεία έννοια παρά ένας συγκεκριμένος αριθμός. Αν κάποιος ακολουθεί μια δίαιτα 2.000 θερμίδων θα μπορούσε η πρωτεΐνη να είναι από 50 έως 150 γραμμάρια την ημέρα. Ομως, αυτός ο αριθμός επηρεάζεται από το επίπεδο της δραστηριότητάς σας και από το βάρος σας.

Αν θέλετε να είστε σίγουροι για το αν προσλαμβάνετε στη διατροφή σας αρκετή πρωτεΐνη ή όχι, ξεχάστε το μέτρημα γραμμαρίων και θερμίδων και αναζητήστε σημάδια που, αν υπάρχουν, δείχνουν ότι χρειάζεστε περισσότερη:

1. Θα έχετε επιθυμία για γλυκά

Ενα από τα πρώτα σημάδια ότι έχετε χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ότι αισθάνεστε επιθυμία για γλυκά και ποτέ μα ποτέ δεν νοιώθετε αρκετά χορτάτοι. Θα περιμένατε πως η έλλειψη πρωτεΐνης θα σας προκαλούσε μια επιθυμία για μπριζόλες, αυγά ή τυρί. Ετσι δεν είναι; Κι όμως! Μία από τις πιο κρίσιμες λειτουργίες της πρωτεΐνης είναι η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σας σε σταθερά επίπεδα, πράγμα που σημαίνει πως αν λείπει η πρωτεΐνη τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας θα ανεβοκατεβαίνουν παίζοντας… πινγκ πονγκ. Αν το μόνο που τρώτε το πρωί είναι μια χούφτα δημητριακά, μπορεί να πάρετε αμέσως ενέργεια, αλλά σε λίγη ώρα η ενέργειά σας θα φθίνει. Σ’ αυτό το ανεβοκατέβασμα είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η επιθυμία για γλυκό.

2. Το μυαλό σας θα είναι σε σύγχυση

Η ισορροπία του σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για να παραμένει η προσοχή σας εστιασμένη. Αν στερηθείτε τις πρωτεΐνες, τα επίπεδα της γλυκόζης σας θα παρουσιάσουν διακυμάνσεις και η σκέψη σας μπορεί να είναι λίγο θολή, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να αποδώσετε όσο πρέπει στη δουλειά ή στις σπουδές. Για ποιο λόγο; Επειδή δεν έχετε μια σταθερή ροή πρωτεϊνών για να τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλό σας. Εάν καταναλώσετε τρόφιμα όπως κράκερ ή ψωμί, θα βιώσετε μια σύντομη έκρηξη ενέργειας, που όμως και πάλι θα ακολουθηθεί από την ίδια ομιχλώδη κατάσταση.

3. Θα πέφτουν τα μαλλιά σας

Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο όλων των κυττάρων και αυτό ισχύει και για τους θύλακες των τριχών. Αν οι θύλακες της τρίχας είναι ισχυροί, θα κρατήσετε τα μαλλιά σας στο κεφάλι σας, παρά την καθημερινή πίεση και τις καιρικές συνθήκες. Αλλά αν σας λείπουν θρεπτικά συστατικά σε μόνιμη βάση, μπορεί να παρατηρήσετε την τρίχα σας να λεπταίνει και το μαλλί σας να πέφτει. Να έχετε, βέβαια, κατά νου πως η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι σημάδι και άλλων συνθηκών όπως κάποιο πρόβλημα στον θυρεοειδή.

4. Θα αισθάνεστε αδύναμοι

Ολοι γνωρίζουμε πως η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση των μυών. Και αν δεν έχετε αρκετή απ’ αυτήν οι μύες σας μπορεί να αρχίσουν να συρρικνώνονται με τη πάροδο του χρόνου. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνεστε αδύναμοι και να μη μπορείτε να κάνετε ασκήσεις ή πράγματα γενικότερα στα οποία είχατε διακριθεί στο παρελθόν.

5. Θα αρρωσταίνετε συνέχεια

Οι δικέφαλοί σας δεν είναι το μόνο πράγμα που ενισχύει η πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την κατασκευή όλων των ενώσεων στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ετσι, αν σάς φαίνεται ότι αρπάζετε πιο συχνά κρυολόγημα ή λοιμώξεις απ’ ό,τι οι άλλοι γύρω σας, παρόλο που είστε γενικότερα σε καλή υγεία, ίσως να φταίει η ανεπάρκεια πρωτεΐνης. Ενα άλλο σημάδι; Μπορεί να κάνετε συνεχώς παρωνυχίδες. Το δέρμα είναι ένα τεράστιο ανοσοποιητικό όργανο, που μας προστατεύει από το περιβάλλον. Εάν το δέρμα σας δεν είναι δυνατό λόγω έλλειψης πρωτεΐνης, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ρωγμές και σχισμές και ενδεχομένως αυτές να οφείλονται στην έκθεσή σας σε παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να οδηγούν σε λοιμώξεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει