5 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να απολυθείτε σύντομα

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου είναι ότι μπορεί να χάσει ξαφνικά τη δουλειά του. Ακόμα και η σκέψη της απώλειας της θέσης εργασίας μας είναι μια κατάσταση αγχωτική και τρομακτική.

Κι αυτό επειδή πρωτίστως θα μας προκαλέσει απώλεια της οικονομικής μας ελευθερίας. Ο φόβος απώλειας της εργασίας είναι ιδιαίτερα έντονος αν υπάρχει πίσω οικογένεια, ή ένα δάνειο που πρέπει να πληρωθεί.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι για όλα τα σημεία που υποδεικνύουν ότι μπορεί να χάσετε σύντομα τη δουλειά σας, ώστε αφενός να αρχίσετε να προετοιμάζετε ένα plan B άμεσα, αφετέρου για να έχετε το χρόνο να προετοιμαστείτε ψυχολογικά, ώστε αν τελικά συμβεί να μη σας καταρρακώσει ψυχολογικά και στραγγίξει και τις τελευταίες αντοχές σας, γιατί τότε είναι που θα τις χρειαστείτε περισσότερο.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα πέντε πιο σίγουρα σημάδια ότι μπορεί να πέσετε θύμα απόλυσης σύντομα:

1. Ο εργοδότης σας σάς προτείνει να πάρετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας

Μήπως ο εργοδότης σας ή ο προϊστάμενός σας, σάς έχει προτείνει να πάρετε μια μικρή άδεια για να εκτονωθείτε ή να ξεκουραστείτε; Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί απλά να ανησυχεί για την υγεία σας, ιδιαίτερα αν είχατε πάρει μέρος σε ένα κουραστικό πρότζεκτ. Αλλά από την άλλη πλευρά, αν οι υπηρεσίες σας κριθεί πως δεν είναι τόσο ικανοποιητικές όσο στο παρελθόν, είναι πιθανό ο εργοδότης σας να προσπαθεί να σας προετοιμάσει για το τι θα ακολουθήσει. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε κάνει πρόσφατα ένα λάθος ή ότι δεν ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις της εργασίας σας τους τελευταίους έναν ή δύο μήνες, τότε έχετε κάθε λόγο να ανησυχείτε. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να κρατήσετε ανοιχτό μυαλό, να μην επενδύετε πάρα πολλά σε μία δουλειά («να μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι», όπως λέγεται χαρακτηριστικά) και να αρχίσετε να εξετάζετε εναλλακτικές λύσεις για το εισόδημά σας αν ο εργοδότης σας πρόσφατα σάς πρότεινε να πάρετε απρογραμμάτιστες διακοπές. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένα σημάδι ότι δεν θέλουν πια να σάς έχουν στο γραφείο.

2. Εχετε κάνει ένα λάθος

Αν έχετε κάνει ένα σημαντικό λάθος στη δουλειά και είστε ενήμεροι γι’ αυτό, τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Ενα συνηθισμένο λάθος που κάνουν ορισμένοι εργαζόμενοι είναι ότι περιμένουν από τον εργοδότη τους να αντιληφθεί το μπέρδεμα για να δουν τι θα κάνουν στη συνέχεια. Γιατί, όμως, να περιμένετε την επίπληξη ή την απόλυση και να μην ξεκινήσετε άμεσα να ετοιμάζετε το plan B που αναφέραμε παραπάνω; Σε τελική ανάλυση, είναι καλύτερα να έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο που μπορεί να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ από το να μην έχουμε καθόλου κα να περιμένουμε αν ο εργοδότης μας ανακαλύψει το λάθος και μας απολύσει. Η ανικανότητα ή τα λάθη δεν είναι ανεκτά στις περισσότερες δουλειές, ειδικά αν εργάζεστε σε ένα εταιρικό περιβάλλον ή σε οποιαδήποτε επιχείρηση με μια πολύ δυνατή και αξιόπιστη μάρκα, συγκριτικά με ένα οικογενειακό περιβάλλον ή μια οικογενειακή επιχείρηση. Ακόμα και μια μικρή ολίσθηση στην πρώτη περίπτωση μπορεί να φέρει τον όλεθρο στην καριέρα σας αν δεν είστε προσεκτικοί και καλά προετοιμασμένοι. Αν είστε τυχεροί, το αφεντικό σας θα σάς δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά αν δεν είστε, το λάθος σας θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόλυσή σας από την εταιρεία.

3. Η εταιρεία σας πωλήθηκε ή βρίσκεται σε παρακμή

Εάν η εταιρεία σας έχει πρόσφατα αποκτηθεί από άλλη εταιρεία ή αν δείχνει σημάδια ύφεσης, τότε θα πρέπει να ετοιμαστείτε να εξετάσετε το χειρότερο σενάριο το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο να χάσετε τη δουλειά σας. Χιλιάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν κηρύξει πτώχευση εν μέσω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και συνεχίζουν να το κάνουν. Εάν η εταιρεία στην οποία εργάζεστε δεν είναι κερδοφόρος, ή έχει αγοραστεί από κάποια άλλη μεγαλύτερη, τότε δεν χρειάζεται να έχετε κάνει κάποιο λάθος για να είστε υποψήφιοι προς απόλυση. Στην περίπτωση δε της πώλησης της εταιρείας σας σε κάποια άλλη, υπάρχει το παραπάνω από πιθανό ενδεχόμενο η μεγαλύτερη εταιρεία να διαθέτει ήδη το άτομο ή τα άτομα που κάνουν ήδη αυτό που κάνετε εσείς, επομένως μπορεί να μην χρειάζεται πλέον τις υπηρεσίες σας.

4. H εργασία σας περιλαμβάνει πια λιγότερες ευθύνες

Εχετε παρατηρήσει πως η έκταση της εργασίας σας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες ή ότι τα καθήκοντά σας δεν είναι πια τόσο σημαντικά όσο ήταν στο παρελθόν; Αν ναι, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι η παρουσία σας δεν είναι πλέον απαραίτητη στο πλαίσιο του οργανισμού στον οποίο εργάζεστε, ιδιαίτερα αν στο παρελθόν συνηθίζατε να διεκπεραιώνετε πολύ μεγαλύτερο όγκο δουλειάς απ’ ό,τι μετά από αυτή την ξαφνική αλλαγή. Εάν παρατηρήσετε ότι η περιγραφή της θέσης εργασίας σας και τα καθήκοντά σας μικραίνουν με την πάροδο του χρόνου ή ότι η εταιρεία σας έχει οικονομικό πρόβλημα και προσπαθεί να μειώσει το κόστος, τότε ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να ξεσκονίζετε το βιογραφικό σας. Δεν είναι ασυνήθιστο, ακόμα και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις να εφαρμόσουν περικοπές και στρατηγικές που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των εξόδων τους και τη μείωση του προϋπολογισμού τους. Δυστυχώς, αυτό συχνότατα περιλαμβάνει και την μείωση του αριθμού προσωπικού.

5. Εχετε εμπλακεί σε διενέξεις πρόσφατα

Εάν ο υπεύθυνος ή ο προϊστάμενός σας σάς έχει επιπλήξει πρόσφατα είτε για ένα λάθος που κάνατε είτε επειδή θεωρεί ότι δεν ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις της εργασίας σας, αυτό θα πρέπει να σημάνει συναγερμό, δεδομένου ότι μπορεί να είναι ένα σημάδι πως είστε έτοιμοι για απόλυση. Το καλύτερο σενάριο είναι το αφεντικό σας να επιχειρήσει να σας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία ή να σας αφήσει να συνεχίσετε με μια μικρή περικοπή μισθού για λίγους μήνες. Αλλά αν έχετε κάνει κάτι σοβαρό, τότε μπορεί και να φτάσετε μέχρι την απόλυση. Αν αργείτε συνήθως να πάτε στην εργασία σας, αν καβγαδίζετε συχνά με τους συνεργάτες σας, αν έχετε αποτύχει να είστε ένα καλό στέλεχος ή αν γνωρίζετε ότι δεν είστε ο ιδανικός υπάλληλος στην εργασία σας, τότε θα πρέπει να αρχίσετε να στέλνετε αλλού το βιογραφικό σας, ώστε να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο στην παρούσα εργασία σας.

Τα παραπάνω είναι πέντε από τα πιο εμφανή σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά στη δουλειά σας και ότι ο προϊστάμενός σας θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να σας απολύσει και να προσλάβει κάποιον άλλο, περισσότερο κατάλληλο κατά τη γνώμη του, για τη θέση σας. Είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση αμέσως μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα. Μπορεί να υπερβάλλετε, αλλά δεν αποκλείεται το ένστικτό σας να έχει λειτουργήσει σωστά. Γιατί, λοιπόν, να μην είστε όσο έτοιμοι γίνεται;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει