5 συμβουλές άσκησης για πολυάσχολους

Ας το παραδεχτούμε, δεν έχει ο καθένας πολύ χρόνο να αφιερώσει στην άσκηση μετά από μια κουραστική εβδομάδα εργασίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε την άσκηση έξω από τη ζωή μας.

Ακόμα και ο πιο απασχολημένος ενήλικας θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει τρόπο και χρόνο να γυμνάζεται έστω και λίγο, ιδιαίτερα αν η δουλειά που κάνει είναι καθιστική.

Ας δούμε πέντε εύκολους τρόπους για να ενσωματώσει ένα πολυάσχολο άτομο την άσκηση στην καθημερινότητά του χωρίς να εξαντληθεί.

1. Ακόμα και το λίγο είναι πολύ…

Αν έχετε μια δουλειά απαιτητική σωματικά που σας υποχρεώνει σε συνεχή κίνηση και μετακίνηση, δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα. Τεχνικά μια τέτοια δουλειά σημαίνει ότι έχετε άσκηση στο χώρο της εργασίας σας. Αν σκοπεύετε να κάνετε άσκηση εκτός δουλειάς, έχοντας ήδη μια τόσο απαιτητική δουλειά, φροντίστε αυτή η άσκηση να είναι στο μίνιμουμ. Μην πιέζετε τον εαυτό σας, γιατί μπορεί να του δημιουργήσετε προβλήματα. Το «κλειδί» στην δική σας περίπτωση είναι η ήπια προπόνηση.

2. Προσδοκίες από ένα πρόγραμμα γυμναστικής

Εχοντας ένα πρόγραμμα άσκησης, το οποίο αναδιπλώνεται γύρω από ένα πρόγραμμα εργασίας είναι κάτι θετικό. Είτε το έχετε μέσα στο κεφάλι σας είτε το έχετε καταγράψει κάπου είναι το ίδιο καλό. Βεβαιωθείτε μόνο ότι είναι κάτι εφικτό. Οι ρεαλιστικές προσδοκίες είναι ζωτικής σημασίας. Αν το μόνο που νομίζετε ότι μπορείτε είναι να ασκείστε τρεις φορές την εβδομάδα, είναι μια χαρά. Από την στιγμή που υπάρχουν περιορισμοί στην ώρα σας μην κάνετε προπονητικά σχέδια μεγαλόπνοα που δεν θα μπορέσετε να ακολουθήσετε γιατί αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε χειρότερα. Αυτό που χρειάζεται είναι να εκμεταλλευτείτε την κάθε στιγμή κι αυτό είναι το πιο κατάλληλο για την περίπτωσή σας.

3. Επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας

Η διατροφή σας σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα της ενέργειάς σας. Τα γεύματα καθορίζουν το επίπεδο των επιδόσεών σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορούν επίσης να ανταποκρίνονται στο επίπεδο της ενεργειακής σας επέκτασης. Αν είστε κουρασμένοι από μια δύσκολη ημέρα στην εργασία και δεν έχετε φάει τίποτα, η άσκηση θα είναι άσκοπη. Αντίστοιχα, αν έχετε φάει ένα χορταστικό γεύμα, επίσης είναι κακή ιδέα να γυμναστείτε στη συνέχεια έντονα. Η άσκηση πρώτα και μετά το γεύμα, είναι καλύτερο σχέδιο δράσης. Αν το πρόγραμμά σας συγκρούεται με αυτό το σκεπτικό, δοκιμάστε να φάτε κάτι για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Οταν τελειώσετε με το φαγητό περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα για να χωνέψετε, προτού προχωρήσετε στην άσκησή σας.

4. Μικρότερα προγράμματα άσκησης

Εάν έχετε την ευκαιρία να το κάνετε, δοκιμάστε να γυμνάζεστε πιο συχνά, αλλά μικρότερο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ταιριάξετε το πρόγραμμα των ασκήσεών σας με αυτό της εργασίας σας. Οι ελαφρύτερες αλλά συχνότερες συνεδρίες μπορούν να φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις μεγαλύτερες που δεν είναι τόσο συχνές. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αν κάποιος δουλεύει πολύ, ίσως θα προτιμά έτσι κι αλλιώς ένα λιγότερο απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής. Κι αυτό έχει μια λογική, γιατί η δουλειά του είναι ήδη αρκετά απαιτητική.

5. Ροτέισον και παραλλαγές

Η ρύθμιση ενός προγράμματος είναι κάτι θετικό. Αλλά αν η εργασία σας παρουσιάζει διακυμάνσεις, τότε θα πρέπει να εφαρμόσετε κάποιες πρακτικές στην άσκησή σας. Για να αντισταθμίσετε την ισορροπία της εβδομαδιαίας εργασίας σας, θα πρέπει να κάνετε ένα ροτέισον στις ασκήσεις σας, ανάλογα με το εργασιακό σας χρονοδιάγραμμα.

Η απασχόληση στην εργασία δεν είναι κάτι κακό. Για την ακρίβεια, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση, ο καθένας θέλει να έχει δουλειά και ας είναι ιδιαίτερα απαιτητική από το να μην εργάζεται καθόλου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αγνοείτε την υγεία σας και τη γενικότερη ευεξία που προσφέρει η άσκηση. Αλλωστε, για να έχετε δουλειά και για να είστε σε θέση να ανταποκρίνεστε με τον καλύτερο τρόπο σ’ αυτήν θα πρέπει να έχετε καλή φυσική κατάσταση και να βρίσκεστε σε όσο το δυνατόν καλύτερη φόρμα…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει