5 τρόποι που οι αλλεργίες επηρεάζουν τους ηλικιωμένους

Για εμάς οι αλλεργίες είναι μια ενοχλητική κατάσταση που μας δημιουργεί κάποια όχι αξεπέραστα προβλήματα. Ωστόσο, για τους ηλικιωμένους γονείς μας, οι αλλεργίες μπορεί να έχουν πιο σοβαρές συνέπειες.

Εδώ είναι πέντε βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στη μείωση των επιπτώσεων των αλλεργιών στους ηλικιωμένους.

1. Να ξέρετε ότι οι αλλεργίες είναι κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν ανοσία στα συμπτώματα που συνοδεύουν την αλλεργία, όπως είναι τα υγρά μάτια και η ρινική καταρροή. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους νεότερους, οι ηλικιωμένοι μπορούν να έχουν πολύπλοκους παράγοντες που καθιστούν δύσκολο να ασχοληθούν με τις αλλεργίες τους. Πολλά συνοδά νοσήματα και η πολυφαρμακία είναι αυτά που κάνουν τους ηλικιωμένους ασθενείς διαφορετικούς από τους νεαρότερους. Οι αλλεργίες προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία για κάποιον που έχει μια σοβαρή ασθένεια, όπως καρκίνο του πνεύμονα.

2. Προσοχή στο τι μπορεί να κρύβουν τα συμπτώματα της αλλεργίας

Με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, πάντα πρέπει να ελέγχετε αν πρόκειται για αλλεργία ή για κάτι άλλο. Ενα άτομο μπορεί να έχει ρινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει μη αλλεργική ρινίτιδα ή υπολειτουργία του θυρεοειδούς, για παράδειγμα. Με ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, θα πρέπει να ελέγξετε άλλα πράγματα που μπορεί να παρουσιάζει η αλλεργία.

Μια λανθασμένη διάγνωση για τους ηλικιωμένους γονείς σας θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε διάφορες άσχημες συνέπειες για την υγεία τους. Ετσι το πιο έξυπνο πράγμα για ένα ηλικιωμένο άτομο είναι να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις σε έναν αλλεργιολόγο. Θα μάθει έτσι γρήγορα αυτό στο οποίο είναι αλλεργικός. Μια εξέταση αίματος είναι μια άλλη επιλογή.

Αυτό είναι απαραίτητο, επειδή έχει παρατηρηθεί και ένα άλλο φαινόμενο: Hλικιωμένα άτομα έχουν διαγνωστεί με κάποια άλλη πάθηση, επειδή ένας γιατρός σκέφτεται πιο σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή καρδιαγγειακή νόσο αντί των αλλεργιών. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως δεν γίνεται διάγνωση του άσθματος σε γυναίκες άνω των 80 ετών, λόγω άλλων ασθενειών.

3. Σκεφτείτε δύο φορές προτού καταφύγετε σε παραδοσιακά αντισταμινικά

Μπορούν οι ηλικιωμένοι γονείς να παίρνουν τακτικά αντισταμινικά; Ναι, αλλά τα αντισταμινικά επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν υπνηλία, κατακράτηση ούρων, ξηροστομία, φαγούρα στα μάτια, σύγχυση και ζάλη.

Πάντα υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ανάμειξη άλλων φαρμάκων και του αλκοόλ, το οποίο, σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά αντισταμινικά κατασταλτικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως η πτώση της πίεσης του αίματος ή μια αναστάτωση στις συνήθειες του ύπνου, πράγματα ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ηλικιωμένους.

4. Στόχευση σε συγκεκριμένα συμπτώματα

Αντί να προσπαθήσετε να θεραπεύσετε την αλλεργία των ηλικιωμένων γονιών σας με τα γενικά αντισταμινικά, το κλειδί είναι να στοχεύσετε τα συμπτώματα. Πολλοί ηλικιωμένοι με αλλεργίες δεν συνειδητοποιούν ότι μπορούν να τις αντιμετωπίσουν πολύ αποτελεσματικά, χωρίς τα γενικά αντισταμινικά. Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα πρέπει πραγματικά να παίρνουν ρινικά στεροειδή, για παράδειγμα, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικά για τη ρινική συμφόρηση. Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Το καλύτερο στοίχημα είναι να χρησιμοποιήσετε ρινικό σπρέι για τις ρινικές διόδους, κολλύρια για τα μάτια, εισπνοές για το άσθμα και κρέμες δέρματος για το έκζεμα. Φυσικά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό του αγαπημένου σας προσώπου προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε νέα προϊόντα και φάρμακα.

5. Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα σε πρώτη φάση

Για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και χρησιμοποιήστε κλιματισμό. Βάλτε τον ηλικιωμένο να κάνει ντους και ξεπλύνετε τα ρούχα του, αν ο ηλικιωμένος έχει βγει έξω.

Αλλες έξυπνες ιδέες για να προστατεύσετε τους ηλικιωμένους γονείς σας από αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν:

• Κρατήστε τους μακριά από χλοώδεις περιοχές με πολλά δέντρα και φυτά

• Τοποθετήστε έναν αφυγραντήρα για να κρατήσετε τον αέρα καθαρό, δροσερό και ξηρό

• Κλείστε τα παράθυρα των αυτοκινήτων, όταν ταξιδεύετε μαζί τους

Μπορεί επίσης να σας αρέσει