6 λόγοι που χρειάζεστε αντηλιακή κρέμα το χειμώνα

Είναι η αντηλιακή σας κρέμα αχρησιμοποίητη εδώ και κάποιους μήνες; Επειδή είναι χειμώνας πιστεύετε ότι δεν την χρειάζεστε πια; Αν το πιστεύετε δεν θα μπορούσατε να πέφτετε περισσότερο έξω…

Η αντηλιακή κρέμα είναι απαραίτητη ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, παρόλο που δεν εκτίθεστε στον ήλιο με τον τρόπο που συμβαίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Δείτε γιατί:

1. Η αντίληψη που έχετε εσείς για την ένταση του ήλιου το χειμώνα δεν είναι ενδεικτική της έκθεσής σας στον ήλιο

Υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τον ήλιο: UVA και UVB. Οι ακτίνες UVB είναι αυτές που προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα και η έντασή τους ποικίλλει από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Ωστόσο, οι ακτίνες UVA έχουν την ίδια ένταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ακτίνες UVA είναι αυτές που διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα σας και μπορούν να προκαλέσουν γήρανση του δέρματος, ακόμα και καρκίνο του δέρματος. Η ζημιά από την UVA ακτινοβολία δεν είναι αναστρέψιμη. Φορώντας αντηλιακή κρέμα μπορείτε να προστατευτείτε από την έκθεση σ’ αυτές τις ακτίνες.

2. Επειδή έξω έχει συννεφιά δεν σημαίνει ότι εσείς δεν εκτίθεστε στην υπεριώδη ακτινοβολία

Σύμφωνα με μελέτες μέχρι και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου μπορεί να περάσει μέσα από τα σύννεφα. Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι μπορεί να πάθουν εγκαύματα ακόμα και τις συννεφιασμένες ημέρες, όταν βγουν έξω χωρίς αντηλιακή κρέμα.

Αν, μάλιστα, πάτε για σκι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το χιόνι μπορεί να αντανακλά επίσης μέχρι και 80% των ακτίνων UV, γεγονός που αυξάνει την δική σας έκθεση. Να έχετε επίσης υπόψιν σας πως η ηλιακή ακτινοβολία είναι υψηλότερη στα υψόμετρα.

3. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε προστατευμένοι από τον ήλιο το χειμώνα στο αυτοκίνητό σας, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διαπεράσει το τζάμι

Το τζάμι του αυτοκινήτου είναι σε θέση να φιλτράρει τις ακτίνες UVB, αλλά όχι τις ακτίνες UVA. Οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν ακόμα και το δέρμα σας. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν την πλευρά του προσώπου τους που είναι εκτεθειμένη στον ήλιο κατά την οδήγηση να μαυρίζει ή να έχει περισσότερες φακίδες από εκείνη την πλευρά που δεν την βλέπει ο ήλιος, εφόσον δεν έχουν φορέσει αντηλιακή κρέμα.

4. Μπορείτε πραγματικά να πάρετε αρκετή βιταμίνη D το χειμώνα, ακόμα και αν φοράτε αντηλιακό

Χρειάζονται μόνο μικρές ποσότητες της έκθεσης στον ήλιο για να πάρετε αρκετή καθημερινή βιταμίνη D. Το αντηλιακό δεν μπλοκάρει το 100% των ακτίνων του ήλιου.

Οι άνθρωποι εκτίθενται αρκετά στον ήλιο, ακόμα κι αν φοράνε αντηλιακό, καθώς και από την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες για τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Εάν έχετε μια ανησυχία σχετικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D, μπορείτε να τα ελέγξετε με το γιατρό σας και στη συνέχεια να πάρετε τα απαραίτητα συμπληρώματα, αν αυτά τα επίπεδα είναι χαμηλά. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προσδιοριστεί με ακρίβεια το πώς να αυξήσετε το επίπεδο της βιταμίνης D χρησιμοποιώντας τον ήλιο.

5. Ακόμη και αν η αντηλιακή σας κρέμα είναι παλιά, εξακολουθεί να είναι καλή μέχρι και για τρία χρόνια

Μην νομίζετε πως μόνο και μόνο επειδή η αντηλιακή σας κρέμα αγοράστηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού δεν είναι αποτελεσματική για να τη χρησιμοποιήσετε τώρα το χειμώνα. Ελέγξτε το κάτω μέρος του μπουκαλιού για να δείτε την ημερομηνία λήξης του και παρατηρήστε αν έχει αλλάξει χρώμα ή συνοχή. Αν δεν έχει, χρησιμοποιήστε την αντηλιακή κρέμα κανονικά. Θα πρέπει να είναι αντηλιακή κρέμα ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 30 και θα την απλώνετε στο πρόσωπό σας 20 λεπτά πριν βγείτε έξω.

6. Μην πιστεύετε ότι αν είστε άνω των 18 έχετε ήδη λάβει τη μεγαλύτερη ποσότητα έκθεσης στον ήλιο που θα μπορούσε να βλάψει το δέρμα σας

Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν πως το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής μας στον ήλιο έχει συντελεστεί μέχρι την ηλικία των 18. Ομως, τώρα οι επιστήμονες με βάση νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι έχουμε πάρει μόλις το 25% της έκθεσής μας στον ήλιο, στην ηλικία των 18. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας άλλο ένα 75% έκθεσης στον ήλιο και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η βλάβη από την έκθεση στον ήλιο είναι αθροιστική. Κάθε μέρα που δεν προστατεύουμε το δέρμα μας, αυξάνουμε τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο του δέρματος. Ετσι, θα πρέπει να φοράμε αντηλιακή κρέμα χειμώνα-καλοκαίρι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει