6 τρόποι να αγαπήσει το παιδί σας το διάβασμα

Το διάβασμα είναι απίστευτα σημαντικό στη ζωή ενός ανθρώπου. Αυξάνει το λεξιλόγιο, βελτιώνει τις παραστάσεις, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να χαλαρώσει κανείς μετά από μια κουραστική  μέρα.

Οταν όλα αυτά τα πράγματα συνδυάζονται, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντική είναι η ανάγνωση για ένα παιδί.

Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι 6 καλύτεροι τρόποι να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα.

1. Διδάξτε το να αγαπά τις ιστορίες

Η φανταστική ανάγνωση αποτελείται από ιστορίες και όταν το παιδί σας μάθει να αγαπά τις ιστορίες, θα είναι ευκολότερο να απολαύσει τα μυθιστορήματα και τα άλλα βιβλία. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να το αφήσετε να παρακολουθήσει μια ταινία και να του μιλήσετε για την ιστορία που κρύβεται πίσω της. Ζητήστε του να σας πει αν τη βρήκε ενδιαφέρουσα και να αναπτύξει τη γνώμη του. Ενας άλλος τρόπος είναι να του αφηγηθείτε ένα παραμύθι. Ζητήστε του να σας πει αν του άρεσε και αν μπορεί να βρει και το παιδί παρόμοιες ιστορίες.

2. Να είστε ένα πρότυπο για το παιδί σας

Διαβάστε βιβλία μπροστά του, κατά προτίμηση βιβλία με ενδιαφέροντα εξώφυλλα και ενθαρρύνετέ το να σας κάνει ερωτήσεις. Απαντήστε με λεπτομέρειες για το λόγο που σας αρέσει αυτό το βιβλίο και για το λόγο που βρίσκετε ενδιαφέρουσα την πλοκή. Διδάξτε το να αγαπάει την ανάγνωση όσο πιο πολύ γίνεται.

3. Ζητήστε τη γνώμη περισσότερο ειδικών από εσάς

Θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιλέξετε το κατάλληλο βιβλίο για το παιδί σας αλλά ένας εκπαιδευτικός, ένας βιβλιοπώλης με πραγματική αγάπη και ευρεία γνώση για το βιβλίο ή ακόμα ο βιβλιοθηκάριος σε περίπτωση που επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη, θα μπορέσουν να σας υποδείξουν ένα βιβλίο για να ξεκινήσει το παιδί σας το διάβασμα. Και όταν το κάνει, δείξτε κάποιον ενθουσιασμό! Μη το βομβαρδίσετε βέβαια με ερωτήσεις, αλλά ζητήστε του περιστασιακά να σας πει αν του άρεσε.

4. Κάντε τακτικές στάσεις σε βιβλιοθήκη και βιβλιοπωλεία

Πηγαίνετε τακτικά όταν το παιδί σας ολοκληρώσει ένα βιβλίο και τριγυρίστε μαζί του ανάμεσα στα βιβλία, συζητώντας γι’ αυτά. Αντιμετωπίστε τη βιβλιοθήκη ή την επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο σα να είναι κάποιο μέρος ζωτικής σημασίας για τη ζωή της οικογένειάς σας. Σταδιακά το παιδί σας θα καταλάβει τη σημασία αυτών των επισκέψεων και θα απολαύσει τα βιβλία.

5. Κάντε την ανάγνωση παιχνίδι

Να είστε διασκεδαστικοί, δημιουργικοί και αισιόδοξοι σε ό,τι έχει να κάνει με το βιβλίο. Για παράδειγμα κάντε του τις ερωτήσεις που θέλετε για το βιβλίο που διάβασε σα να παίζετε ένα παιχνίδι. Αν απαντήσει σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις τόσο περισσότερα βραβεία θα πάρει. Ομως, να θυμάστε πως η ανταμοιβή του θα πρέπει να είναι κάτι ταπεινό και όχι ένα εξωφρενικό δώρο που με την πρώτη ματιά θα φαίνεται ακίνδυνο, αλλά όταν κλιμακωθεί μπορεί να κάνει το παιδί σας κακομαθημένο.

6. Σεβαστείτε τα βιβλία

Αν κάποιο βιβλίο έχει πέσει στο πάτωμα, μαζέψτε το αμέσως. Εάν το ράφι είναι αποδιοργανωμένο, τακτοποιήστε το και βεβαιωθείτε πως τα βιβλία είναι σε τέλεια οργάνωση. Αφήστε το παιδί σας να παρακολουθήσει αυτές τις δραστηριότητες, γιατί έτσι θα συνειδητοποιήσει ότι σέβεστε τα βιβλία και θα κάνει και αυτό το ίδιο.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις τεχνικές για να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το βιβλίο και να απολαύσει την ανάγνωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει