7 Υπέροχα Τρόφιμα που Ρυθμίζουν Φυσικά τα Επιπέδα Ζαχάρου, Σύμφωνα με Διατροφολόγο

Προσπαθείτε να μειώσετε το σάκχαρό σας χωρίς φάρμακα; Η προσθήκη ορισμένων τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.
“Καμία τροφή δεν θα λειτουργήσει όπως η ινσουλίνη ή τα φάρμακα για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Η άσκηση, ή ακόμα και ένας απλός περίπατος μετά το φαγητό, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του περίσσιου σακχάρου. Ωστόσο, όλες οι τροφές (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) συμβάλλουν τελικά στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Παρόλα αυτά, ορισμένες τροφές δεν αυξάνουν το σάκχαρο τόσο γρήγορα και βοηθούν στην αποφυγή μιας απότομης αύξησης της γλυκόζης,” εξηγεί η Tara Collingwood, MS, RDN, CSSD, LD/N, ACSM-CPT, Πιστοποιημένη Αθλητική Διαιτολόγος και συν-συγγραφέας του Flat Belly Cookbook for Dummies.
“Οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα, αλλά οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή λίπη βοηθούν στην επιβράδυνση αυτής της αύξησης.”
Σύμφωνα με την Collingwood, εδώ είναι 7 τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτής της απότομης αύξησης και της επακόλουθης πτώσης του σακχάρου στο αίμα.
Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά

Η κατανάλωση πράσινων λαχανικών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, προτείνει η Collingwood. Ο πρώτος τύπος τροφής που συνιστά είναι τα φυλλώδη λαχανικά. “Το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε ίνες, γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου”, αναφέρει.
Μούρα

Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε πολλά μούρα. “Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα περιέχουν αντιοξειδωτικά και ίνες, που επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης”, προσθέτει. Μια εύκολη μέθοδος για να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας είναι να τα προσθέσετε πάνω από γιαούρτι ή βρώμη.
Ξηροί Καρποί και Σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης χρήσιμοι για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. “Τα αμύγδαλα, οι καρύδια, οι σπόροι chia και οι λιναρόσποροι είναι πλούσια σε υγιή λίπη και ίνες, που βοηθούν στην αποφυγή των αιχμών του σακχάρου”, δηλώνει η Collingwood.
Αβοκάντο

Συνιστά επίσης την κατανάλωση αβοκάντο. “Πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ίνες, τα αβοκάντο βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα”, εξηγεί.
Φασόλια και Φακές

Τα φασόλια και οι φακές είναι άλλες δύο απαραίτητες τροφές. “Είναι γεμάτα με ίνες και πρωτεΐνη, γεγονός που βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στο αίμα”, προτείνει η Collingwood.
Αυγά

Μην ξεχνάτε τα αυγά σας. “Πλούσια σε πρωτεΐνη, χαμηλά σε υδατάνθρακες κι εμπλουτισμένα με λίπος, τα αυγά καθυστερούν τη διαδικασία πέψης κι έτσι μπορούν να αποτρέψουν τις αιχμές του σακχάρου”, λέει.
Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που δεν πρέπει να παραμελείται. ”Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη καθώς μειώνει τα επίπεδα σακχάρου μετά από γεύματα”, σημειώνει. Ένας εύκολος τρόπος για καθημερινή χρήση της κανέλας είναι να την πασπαλίζετε πάνω από τη βρώμη ή το γιαούρτι σας ή ακόμη μέσα στον καφέ ή το τσάι σας.