7 μεγάλα οφέλη της άσκησης έξω το χειμώνα

Ας είμαστε ρεαλιστές: Είναι δύσκολο να βρει κανείς κίνητρο για να γυμναστεί έξω το χειμώνα, με το κρύο, όταν ο ήλιος έχει… δόντια αν και όταν αποφασίσει να εμφανιστεί ή ακόμα χειρότερα όταν απουσιάζει εντελώς.

Ωστόσο, προτού πετάξετε λευκή πετσέτα, ξανασκεφτείτε το γιατί μπορεί να αξίζει η ιδέα του να γυμναστείτε έξω κι ας έχει κρύο.

Το να γυμναστεί κανείς έξω συνοδεύεται από την ανησυχία μήπως κρυολογήσει, όπως θα είναι ιδρωμένος, ωστόσο αυτό είναι απλά δικαιολογία από την στιγμή που υπάρχουν πια τόσο κατάλληλα ρούχα και υφάσματα που κρατούν την υγρασία μακριά από το σώμα και διατηρούν μια υγιή θερμοκρασία με τον ίδιο τρόπο που θα το έκαναν σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον προπόνησης. Σίγουρα υπάρχει και ο φόβος της ολισθηρότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως σε έναν τραυματισμό κατά την άσκηση έξω το χειμώνα, όμως υπάρχουν πραγματικά οφέλη που θα πρέπει να συνεκτιμήσετε. Αλλωστε ο κίνδυνος τραυματισμού υπάρχει πάντα ακόμα και στις προπονήσεις που γίνονται μέσα στο γυμναστήριο ή γενικότερα σε εσωτερικούς χώρους.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε αν γυμναστείτε έξω:

1. Θα κάψετε περισσότερες θερμίδες

Δεδομένου ότι το σώμα εργάζεται σκληρότερα για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, θα κάψετε περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι αν γυμναστείτε σε κλειστούς χώρους. Καθώς η καύση των θερμίδων ποικίλλει ανάλογα με το βάρος του σώματος και το πόσο ακραία είναι η θερμοκρασία, είναι μια καλή ευκαιρία να το προσπαθήσετε, ειδικά αν πήρατε βάρος στις χριστουγεννιάτικες διακοπές, γιατί σίγουρα θα δείτε αποτελέσματα.

2. Θα ενισχύσετε την καρδιά σας

Ο κρύος καιρός κάνει την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα για να διανείμει το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Για μια ασθενή καρδιά που αγωνίζεται να διαχειριστεί την κατάσταση, μια επιπλέον πίεση όπως η γυμναστική έξω μπορεί να επιδεινώσει την ασθένεια ή τη βλάβη. Αλλά για μια υγιή καρδιά, με καρδιοαναπνευστική αντοχή, η γυμναστική σε κρύες καιρικές συνθήκες θα την προετοιμάσει καλύτερα και θα αυξήσει την αντοχή της για το μέλλον.

3. Θα πίνετε περισσότερο νερό

Το να μείνει κανείς ενυδατωμένος είναι, ως γνωστόν, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τις προπονήσεις που γίνονται σε κρύες συνθήκες. Το σώμα συνεχίζει να ιδρώνει αλλά ο ιδρώτας εξατμίζεται γρήγορα στον ψυχρό, ξηρό αέρα. Πίνοντας νερό πριν κατά τη διάρκεια και μετά τις προπονήσεις σε κρύο καιρό μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να έχει τη μέγιστη απόδοση, να προστατευτεί από τραυματισμούς και να παραμείνει ζεστό από την αρχή της προπόνησης μέχρι το τέλος. Μην περιμένετε να διψάσετε για να ενυδατωθείτε, κάντε το από πριν!

4. Θα οικοδομήσετε ανοχή στο κρύο

Μπορεί να μοιάζει εξαιρετικά επώδυνη η πρώτη προπόνηση της χειμερινής περιόδου, αλλά να είστε σίγουροι ότι με την πάροδο του χρόνου θα γίνει πολύ ευκολότερη. Είναι βεβαίως σημαντικό να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας για να μπορέσετε να εγκλιματιστείτε πιο εύκολα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα της προσπάθειας που κάνετε στην αρχή, απολαύστε τη διαδικασία και θα διαπιστώσετε ότι δεν θα κρυώνετε πια όσο παλιά.

5. Θα θυμάστε περισσότερο τη σημασία προθέρμανσης και χαλάρωσης

Η σωστή προθέρμανση είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή ρουτίνα προπόνησης, αλλά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν πρέπει να γυμναστείτε στο κρύο. Η προθέρμανση κρατά το σώμα σας χαλαρό, εύκαμπτο και ζεστό και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαστρεμμάτων, ρήξεων και άλλων τραυματισμών. Το ίδιο σημαντική είναι και η χαλάρωση μετά το τέλος της άσκησης για να κρατήσετε την εσωτερική σας θερμοκρασία αυξημένη και να μειώσετε το περιττό σφίξιμο που μπορεί να προκαλέσει ο ψυχρός αέρας.

6. Θα πάρετε μια δόση βιταμίνης D

Μπορεί να κάνει κρύο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η επιπλέον, έστω και μικρή, έκθεση στον ήλιο δεν θα σας προμηθεύσει με τα ίδια κρίσιμα θρεπτικά συστατικά που παίρνετε κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Το σχετικό όφελος είναι ακόμα πιο σημαντικό τους χειμερινούς μήνες, δεδομένου ότι η ποσότητα φυσικού φωτός είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένη. Απλά θυμηθείτε να φορέσετε αντηλιακό, ακόμα κι όταν κάνει κρύο, γιατί οι ακτίνες του ήλιου είναι επικίνδυνες ακόμα και το χειμώνα.

7. Θα αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι και πιο ενεργοί

Η άσκηση στον ψυχρό αέρα έχει επίσης τη δυνατότητα να ενισχύσει τη διάθεσή σας χάρη στην έλλειψη υγρασίας (που δημιουργεί η βαριά αίσθηση του αέρα τους καλοκαιρινούς μήνες) και να σας τονώσει. Δεδομένου ότι το σώμα εργάζεται σκληρότερα για να παραμείνει ζεστό, η ποσότητα των ενδορφινών που παράγονται, αυξάνεται επίσης, αφήνοντάς σας με μια μεγαλύτερη αίσθηση ευτυχίας και ενέργειας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει