7 οφέλη για την υγεία από την τακτική άσκηση

Θέλετε να αισθάνεστε καλύτερα, να έχετε περισσότερη ενέργεια και ακόμα να ζήσετε περισσότερο; Εξετάστε το ενδεχόμενο να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας. Τα οφέλη από την σωματική δραστηριότητα είναι δύσκολο να αγνοηθούν.

Και είναι οφέλη ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη σωματική ικανότητα. Δείτε επτά τρόπους για να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας και να βελτιώσετε την υγεία σας:

Νο 1: Η άσκηση στον έλεγχο του βάρους

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την αύξηση του σωματικού σας βάρους ή να διατηρήσετε μακριά τα κιλά που έχετε χάσει μετά από κάποια δίαιτα. Οταν ασχολείστε με σωματικές δραστηριότητες καίτε θερμίδες. Οσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε μεγάλο τμήμα του χρόνου σας για να ασκηθείτε και να αποκομίσετε οφέλη. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε χρόνο για μια πραγματική προπόνηση, φροντίστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ενεργοί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας με απλούς τρόπους. Ανεβαίνοντας τη σκάλα αντί για να χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ, ή κάνοντας δουλειές του σπιτιού σας.

Νο 2: Η άσκηση καταπολεμά τις ασθένειες

Ανησυχείτε για τις καρδιακές παθήσεις; Ελπίζετε να αποτρέψετε την υψηλή αρτηριακή πίεση; Δεν έχει σημασία το τρέχον βάρος σας. Αν είστε δραστήριοι, ενισχύετε την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη και μειώνετε τα ανθυγιεινά τριγλυκερίδια. Με την άσκηση το αίμα σας ρέει ομαλά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ή να διαχειριστείτε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας και ανησυχιών γι’ αυτήν, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η κατάθλιψη, ορισμένα είδη καρκίνου, η αρθρίτιδα και οι πτώσεις.

Νο 3: Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση

Χρειάζεστε ένα συναισθηματικό ανέβασμα; Μήπως συνηθίζετε να ξεφυσάτε μετά από μια αγχωτική ημέρα; Μια προπόνηση στο γυμναστήριο ή ένα γρήγορο περπάτημα διάρκειας 30 λεπτών μπορούν να σας βοηθήσουν. Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει διάφορες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι και πιο χαλαροί. Μπορείτε, επίσης, να αισθάνεστε καλύτερα για την εμφάνισή σας και τον εαυτό σας όταν ασκείστε τακτικά, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη σας και να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή σας.

Νο 4: Η άσκηση αυξάνει την ενέργεια

Αγκομαχάτε όταν γυρίζετε από τα ψώνια ή όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού; Μήπως λαχανιάζετε με λίγο περπάτημα; Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή σας δύναμη και να σας βοηθήσει να αυξήσετε την αντοχή σας. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς σας και βοηθούν το καρδιαγγειακό σας σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Και όταν η καρδιά και οι πνεύμονες λειτουργούν αποτελεσματικά, έχετε περισσότερη ενέργεια για να κάνετε τις καθημερινές σας δουλειές.

Νο 5: Η άσκηση βοηθά να έχετε καλύτερο ύπνο

Κάνετε αγώνα για να κοιμηθείτε; Μήπως κάνετε πραγματικό αγώνα για να κοιμηθείτε χωρίς να ξυπνάτε μια και δυο και τρεις φορές μέσα στη νύχτα; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να κάνετε έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο. Απλά θα πρέπει να φροντίσετε η άσκηση να μην γίνεται πολύ κοντά στην ώρα που θα πέσετε για ύπνο γιατί τότε θα νοιώθετε ότι έχετε πολλή ενέργεια και δεν θα μπορείτε να πάτε για ύπνο.

Νο 6: Η άσκηση επαναφέρει τη σπίθα στη σεξουαλική σας ζωή

Αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι ή δεν έχετε διάθεση για να ερωτικά παιχνίδια; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που απαιτείται και να φέρει θετική επίδραση στη σεξουαλική σας ζωή. Η τακτική σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε αυξημένη διέγερση των γυναικών. Και οι άνδρες που ασκούνται τακτικά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με τους άνδρες που δεν ασκούνται.

Νο 7: Η άσκηση μπορεί να είναι διασκέδαση

Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να περάσετε το χρόνο σας. Σας δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσετε, να απολαύσετε την ύπαιθρο ή απλά να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας κάνουν ευτυχισμένους. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας σε ένα διασκεδαστικό κοινωνικό περιβάλλον. Γι’ αυτό λοιπόν κάντε μαθήματα χορού αν αυτό σας ευχαριστεί, κάντε πεζοπορία ή πάρτε μέρος με τους φίλους σας σε ομαδικά σπορ. Βρείτε μια φυσική δραστηριότητα την οποία πραγματικά απολαμβάνετε και ασχοληθείτε μαζί της. Αν έχετε βαρεθεί απ’ όλα, δοκιμάστε κάτι νέο, που σας έχει κινήσει την προσοχή.

Συμπέρασμα

Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι ένας καλός τρόπος να αισθάνεστε καλύτερα, να αποκτήσετε οφέλη για την υγεία και να διασκεδάσετε. Ως γενικό στόχο βάλτε τα 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να ανταποκριθείτε σε συγκεκριμένους στόχους φυσικής κατάστασης, ίσως χρειαστεί να γυμναστείτε περισσότερο. Θυμηθείτε να ελέγξετε με το γιατρό σας το πρόγραμμα άσκησης που θα ακολουθήσετε, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας, ή γενικότερα οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει