7 συμβουλές για την ασφάλεια των ηλικιωμένων οδηγών

Η ασφάλεια του οδηγού απαιτεί κάτι περισσότερο από την κατανόηση της οδικής σήμανσης και των νόμων κυκλοφορίας. Καθώς γερνάτε, θα παρατηρήσετε φυσικές αλλαγές που θα σας δυσκολεύουν στην οδήγηση.

Μπορεί για παράδειγμα να σας είναι δύσκολο να κάνετε ορισμένες ενέργειες, όπως το να στρέφετε το κεφάλι σας, για να δείτε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή να οδηγείτε νύχτα.  Παρόλα αυτά, οι ηλικιωμένοι οδηγοί μπορούν να παραμείνουν ασφαλείς στο δρόμο.

Ακολουθήστε τις παρακάτω επτά συμβουλές για ηλικιωμένους οδηγούς.

Νο 1: Μείνετε σωματικά δραστήριοι

Το να μένετε σωματικά δραστήριοι, βελτιώνει τη δύναμη και την ευελιξία σας. Με τη σειρά της, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την ασφάλειά σας ως οδηγού, καθιστώντας ευκολότερο να στρίψετε το τιμόνι, να κοιτάξετε πάνω από τον ώμο σας και να κάνετε άλλες κινήσεις κατά την οδήγηση και το παρκάρισμα. Αναζητήστε τρόπους για να περιλάβετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινή σας δραστηριότητα. Το περπάτημα είναι μια σημαντική επιλογή για πολλούς ανθρώπους. Οι διατάσεις και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι χρήσιμες για τους ηλικιωμένους οδηγούς. Αν έχετε καθιστική ζωή, μην αμελήσετε να πάρετε το ΟΚ του γιατρού σας, προτού αυξήσετε το επίπεδο της δραστηριότητάς σας.

Νο 2: Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις όρασης και ακοής

Οι αισθήσεις, όπως η ακοή και η όραση, τείνουν να μειώνονται με την ηλικία. Η μείωση της ακοής μπορεί να είναι μια ανησυχία για τους ηλικιωμένους οδηγούς, καθώς περιορίζει τη δυνατότητα να ακούσετε ένα όχημα έκτακτης ανάγκης που πλησιάζει ή ένα τρένο. Τα προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μπορεί επίσης να κάνουν δύσκολο να βλέπετε καθαρά ή να οδηγείτε τη νύχτα.

Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά να προγραμματίζετε τις εξετάσεις όρασης και ακοής. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι η ακοή και η όραση σας είναι εντάξει, να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού. Τα προβλήματα είναι ευκολότερο να διορθωθούν, αν διαγνωστούν έγκαιρα.

Νο 3: Διαχειριστείτε τυχόν χρόνιες παθήσεις

Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για τη διαχείριση τυχόν χρόνιων παθήσεων, ειδικά εκείνων που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια των οδηγών, όπως ο διαβήτης ή οι επιληπτικές κρίσεις. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για την αντιμετώπιση της πάθησής σας ώστε να μείνετε ασφαλείς πίσω από το τιμόνι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσαρμογή σε ένα σχέδιο θεραπείας ή τον περιορισμό της οδήγησης.

Φυσικά, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε τα φάρμακά σας. Πολλά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια του οδηγού, ακόμα και όταν αισθάνεστε καλά. Διαβάστε τις ετικέτες των φαρμάκων σας, ώστε να γνωρίζετε τι να περιμένετε από το καθένα. Μην οδηγείτε εάν έχετε πάρει φάρμακο που προκαλεί υπνηλία ή ζάλη. Εάν ανησυχείτε για τις παρενέργειες ή τις επιπτώσεις στην ασφάλειά σας ως οδηγού, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Νο 4: Κατανοήστε τα όριά σας

Λάβετε υπόψη τα όριά σας και κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές. Για παράδειγμα, αν τα χέρια σας πονάνε όταν πιάνετε το τιμόνι, χρησιμοποιήστε ένα κάλυμμα τιμονιού που σας κάνει να το κρατάτε και να το στρίβετε πιο άνετα. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν χρειάζεται να επισκεφθείτε εργοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να προσφέρει συσκευές που θα σας βοηθήσουν όταν οδηγείτε ή θα προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους περιορισμούς σας.

Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε το όχημά σας ή να επιλέξετε ένα διαφορετικό όχημα που θα ανταποκρίνεστε καλύτερα στις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, πολλοί ηλικιωμένοι οδηγοί είναι πιο εύκολο να μπουν και να βγουν από ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Τα οχήματα που διαθέτουν μεγαλύτερα, πιο εύκολα στην ανάγνωση όργανα στο ταμπλό είναι συχνά δημοφιλή στους ηλικιωμένους οδηγούς. Χαρακτηριστικά, όπως μεγάλοι καθρέφτες και ηλεκτρικά παράθυρα και κλειδαριές στις πόρτες μπορεί να είναι χρήσιμα επίσης.

Νο 5: Οδηγήστε υπό ιδανικές συνθήκες

Μπορείτε να βελτιώσετε την ασφάλειά σας ως οδηγού οδηγώντας κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν έχει καλό καιρό και σε ήσυχους δρόμους γνωστών περιοχών. Σχεδιάστε τη διαδρομή σας για να αποφύγετε τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας. Καθυστερήστε το ταξίδι σας, αν η ορατότητα είναι κακή. Πέρα από τις οδικές συνθήκες, βεβαιωθείτε ότι είστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για οδήγηση. Μην οδηγείτε εάν είστε κουρασμένοι ή εκνευρισμένοι και ποτέ μην οδηγείτε μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

Νο 6: Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Οταν μπείτε στο όχημά σας, να είστε έτοιμοι να οδηγήσετε. Σχεδιάστε τη διαδρομή σας εκ των προτέρων, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να διαβάσετε έναν χάρτη κατά την οδήγηση. Εάν χρησιμοποιείτε μια συσκευή GPS, εισάγετε τον προορισμό σας πριν ξεκινήσετε την οδήγηση. Εάν είναι απαραίτητο, τηλεφωνήστε από πριν για κατευθύνσεις. Ενώ οδηγείτε, μην κάνετε τίποτα που αποσπά την προσοχή σας από το δρόμο, όπως η χρήση ενός κινητού τηλεφώνου.

Νο 7: Ανανεώστε τις οδηγικές σας ικανότητες

Εξετάστε τη λήψη μιας σειράς μαθημάτων επιμόρφωσης για τους ηλικιωμένους οδηγούς. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων της οδήγησής σας, θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο σίγουροι όταν πιάνετε το τιμόνι.

Επιπλέον, να ξέρετε πότε είναι η ώρα να εξετάσετε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Εάν βρεθείτε σε σύγχυση, ενώ οδηγείτε, ή έχετε ανησυχία για την ικανότητά σας να οδηγήσετε με ασφάλεια, ίσως θα ήταν καλύτερο να σταματήσετε την οδήγηση και να πάρετε ένα λεωφορείο ή ένα ταξί. Αφήνοντας στην άκρη τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας, δεν σημαίνει  ότι τερματίζετε την ανεξαρτησία σας. Αντ’  αυτού, είναι ένας τρόπος για να κρατήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς στο δρόμο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει