7 τρόποι για να ασκηθείτε πιο έξυπνα

Το ζητούμενο σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής είναι να μεγιστοποιήσετε το ποσό των θερμίδων που θα κάψετε. Για να το επιτύχετε αυτό δεν είναι απαραίτητο να «πεθάνετε» στην άσκηση.

Είναι, όμως, απαραίτητο να την κάνετε όσο πιο αποτελεσματική γίνεται. Γι’ αυτό θα πρέπει να γυμναστείτε πιο έξυπνα.

Παρακάτω παρατίθενται 7 τρόποι που θα σας επιτρέψουν να νοιώσετε τις θερμίδες που καίτε, χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσετε σκληρότερο πρόγραμμα.

1. Νικήστε το ρολόι

Αργά και σταθερά σίγουρα δεν κερδίζετε τον αγώνα όταν πρόκειται για χάσιμο κιλών. Αντί όμως να μετράτε τα πους απς ή τα σκουάτ που κάνετε, προσπαθήστε να χρονολογήσετε αυτές τις ασκήσεις και να κάνετε όσο πιο πολλές μπορείτε, μέσα σε 60 δευτερόλεπτα για παράδειγμα. Προσπαθήστε, επίσης, να μην ξεκουράζεστε πάρα πολύ μεταξύ των επαναλήψεων. Με τον τρόπο αυτό έχετε επιτύχει μια διπλή νίκη. Ο χρόνος που ξοδεύετε στην άσκηση μειώνεται και ο καρδιακός παλμός αυξάνεται, κάτι που σημαίνει πως καίτε περισσότερες θερμίδες πιο γρήγορα.

2. «Δουλέψτε» τις εκρήξεις

Είτε γυμνάζεστε σε γυμναστήριο, είτε σε εξωτερικό χώρο, είτε στο σπίτι, πρέπει να συνηθίσετε να μετράτε τα χρονικά διαστήματα, ώστε να εναλλάσσετε τις εκρήξεις με τις περιόδους ανάκαμψης. Ορίστε τους χρόνους που τελειώνει η κάθε άσκηση, ή αν είστε έξω χρησιμοποιήστε σημάδια, ώστε κάθε φορά που περνάτε από το σημείο να υπολογίζετε αν το κάνατε γρηγορότερα ή πιο αργά από πριν. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε χρονόμετρο, απλά επιβραδύνετε και επιταχύνετε με τους δικούς σας ρυθμούς.

3. Κινήστε περισσότερους μύες

Για τη μεγαλύτερη καύση θερμίδων, δεν βοηθούν οι ατελείωτες επαναλήψεις των ίδιων ασκήσεων. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις χρησιμοποιούν σχετικά μικρές μυϊκές ομάδες και δεν μπορούν να κάνουν πολλή δουλειά σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ομάδες των μυών σε πόδια και πλάτη. Γι’ αυτό φροντίστε να ασκείτε μεγαλύτερες ομάδες μυών και αποφύγετε να το κάνετε με πολυόργανα, στα οποία απλά έλκετε τα βάρη. Αυτά τα μηχανήματα επιτρέπουν στους κοιλιακούς μύες να χαλαρώσουν και με τον τρόπο αυτό η άσκηση γίνεται πιο εύκολη και επομένως λιγότερο αποτελεσματική. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε ελεύθερα βάρη.

4. Αυξήστε το βάρος σας

Οχι το βάρος του σώματός σας εννοείται, αλλά το βάρος των μυών σας. Προπόνηση με μεγαλύτερες αντιστάσεις προσθέτει μύες στο σώμα σας. Οσο περισσότερους μύες έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καίτε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ακόμα κι όταν κάθεστε και δεν κάνετε τίποτα. Ενας τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα βάρη στο γυμναστήριο. Ενας άλλος να κουβαλήσετε ένα σακίδιο με βαριά βιβλία κατά την επόμενη βόλτα σας. Οχι όμως βάρη χεριών ή αστραγάλων. Αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού σας.

5. Προπονηθείτε έξω

Αν έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε στην ύπαιθρο περπατήστε και παράλληλα αναπνεύστε καθαρό αέρα. Βρείτε μια πλαγιά με απότομη κλίση. Οσο πιο απότομη είναι η κλίση, τόσο πιο πολλές θερμίδες θα κάψετε. Το ίδιο και αν περπατήσετε σε ανώμαλο έδαφος. Θα κάνει περισσότερους μύες σας να εργαστούν, άρα περισσότερες θερμίδες θα καούν. Επειδή αυτό, όμως, είναι μάλλον δύσκολο, όπως δύσκολο είναι να βρεθείτε πολλές φορές στην ύπαιθρο, μπορείτε να το κάνετε στην πόλη. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε δρόμους με ανηφόρες. Υπάρχουν πολλές ανηφόρες τριγύρω. Αν τέλος, ούτε η ύπαιθρος, ούτε ο ανηφορικός δρόμος σας είναι εύκαιρος, υπάρχει πάντα η σκάλα. Ανεβοκατεβείτε τις σκάλες όσο πιο πολλές φορές μπορείτε, ξεχνώντας το ασανσέρ. Αν κουβαλάτε και πράγματα μαζί σας, ακόμα καλύτερα.

6. Λειτουργήστε όπως τα ζώα

Αυτό μπορεί να σας φανεί παράξενο έως αστείο, όμως κάτι παραπάνω γνωρίζουν τα ζώα που τονώνουν όλο τους το σώμα και τα τέσσερα άκρα τους με τη μία. Δείτε το λοιπόν σοβαρά σαν μια σειρά ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης και κάντε ό,τι κάνουν τα ζώα. Συρθείτε, στο πάτωμα, περπατήστε στα τέσσερα, σηκωθείτε επάνω, ξαναβρεθείτε στα τέσσερα. Ξεκινήστε αυτές τις ασκήσεις για λίγα μόνο μέτρα και αυξήστε σταδιακά. Αν εμπνευστείτε κι άλλες ασκήσεις από τις κινήσεις των κατοικιδίων σας είναι κι αυτές ευπρόσδεκτες. Οπως επίσης και το στρέτσιγνκ ενδιάμεσα, γιατί…. κάτι παραπάνω ξέρουν που το χρησιμοποιούν.

7. Κάντε άλματα

Πάρτε τα πόδια σας από το έδαφος (και τα κιλά από το σώμα σας…) με ασκήσεις όπως το σχοινάκι, ή τα άλματα. Οι εκρηκτικές ασκήσεις απαιτούν περισσότερη ενέργεια στην εκτέλεσή τους. Οσο μάλιστα πιο γρήγορα τις εκτελείτε τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. Χωρίστε τις σε περιόδους, ξεκουραστείτε για ένα λεπτό από τη μετάβαση της μίας άσκησης στην άλλη και επαναλάβετε μέχρι οκτώ φορές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει