Τι δεν θα σας πει ο γιατρός για τη διατροφή σας

Σε μια ιατρική επίσκεψη, το πρώτο πράγμα που κάνει ο γιατρός σας είναι να αξιολογήσει τις εξετάσεις σας και να συζητήσει μαζί σας τα ιατρικά ζητήματα που έχουν προκύψει στην υγεία σας. Αυτός ο περιορισμένος χρόνος δεν αφήνει περιθώρια για μια ενδελεχή συζήτηση πάνω στη διατροφή σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να το ζητήσετε εσείς, ειδικά αν προκύψουν θέματα από το τσεκ απ.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα πράγματα που μπορεί να μη σας πει ο γιατρός σας σχετικά με τη διατροφή, αλλά που θα πρέπει να τα γνωρίζετε.

1. Η διατροφή είναι σημαντική

Η υγιεινή διατροφή και διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι δύο από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτρέψει κανείς τις πιο συχνές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2, καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου και η καλή διατροφή μπορεί να βελτιστοποιήσει τη θεραπεία και τη μείωση των επιπλοκών σε άτομα που έχουν ήδη αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί ξοδεύουν λίγο έως καθόλου χρόνο για τα θέματα αυτά. Αν και πρέπει οι γιατροί να δώσουν προτεραιότητα στα ιατρικά θέματα, καλό θα είναι να ξοδεύουν και ένα με δύο λεπτά για να δώσουν έμφαση στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, δεδομένου ότι και τα δύο έχουν ευρύ αντίκτυπο στην υγεία.

2. Οι θερμίδες δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία

Στο όνομα της αποτελεσματικότητας, πολλοί γιατροί αντιμετωπίζουν τη διατροφή και τον έλεγχο του βάρους, χρησιμοποιώντας το απλό μότο του ενεργειακού ισοζυγίου (να μην καταναλώνει κανείς περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καίει). Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι πράγματι απαραίτητο, αλλά η ποιότητα των θερμίδων είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Επιλέγοντας θρεπτικά συστατικά, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε μικροθρεπτικά συστατικά, να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος και να νοιώσετε χορτάτοι με λιγότερες θερμίδες.

3. Δεν υπάρχει «καλύτερη δίαιτα

Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη δίαιτα επειδή έχει καλές επιδόσεις σε ερευνητικές μελέτες ή λειτούργησε καλά για άλλους ασθενείς (ή ακόμα και για τον εαυτό τους) και μπορεί να γίνουν αρκετά άκαμπτοι στις πεποιθήσεις τους. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η πληθώρα των διαφορετικών στυλ διατροφής μπορεί να είναι υγιεινή και μια δίαιτα που ταιριάζει σε κάποιον μπορεί να αποτύχει σε κάποιον άλλο. Γι’ αυτό η παροχή διατροφικών συμβουλών πρέπει να εξατομικεύεται, ώστε οι αλλαγές που θα κάνετε να ταιριάζουν στο δικό σας τρόπο ζωής.

4. Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση

Η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς, είτε για να χάσετε βάρος είτε για να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και πειθαρχία. Δεν υπάρχει απλή λύση. Οι γιατροί που αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που σχετίζονται με την υγιεινή διαβίωση και ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους αντί να τους επιπλήττουν, είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

5. Θα πρέπει να ορίσετε κάποιους στόχους διατροφής

Ο γιατρός σας μπορεί γενικά να σας ενθαρρύνει να «τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά» ή να «τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας», αλλά αυτές οι συμβουλές μπορούν πολύ εύκολα να ξεχαστούν. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να εργαστείτε από κοινού για να ορίσετε 1-2 συγκεκριμένους στόχους για την υγεία και να προσπαθήσετε να τους επιτύχετε πριν από την επόμενη επίσκεψή σας, όπως το να τρώτε 3 φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα ή να καταναλώνετε ως σνακ μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

6. Η σωστή διατροφή βελτιώνει την συναισθηματική και ψυχική υγεία

Οι γιατροί έχουν την τάση να επικεντρώνονται στα φυσιολογικά οφέλη της υγιεινής διατροφής, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης ή του σακχάρου στο αίμα, αλλά οι ψυχολογικές ανταμοιβές μπορεί να είναι εξίσου ισχυρές. Κάνοντας έξυπνες επιλογές τροφών, μπορεί να ενισχύσετε την διάθεση, την ενέργεια και την πνευματική σας συγκέντρωση.

7. Η διατροφή σας είναι χαμηλή στο X, θα πρέπει να τρώτε περισσότερο Υ

Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φυτικές ίνες ή να βοηθήσει με μια συγκεκριμένη κατάσταση της υγείας, αλλά πολλοί άνθρωποι (δικαιολογημένα) δεν γνωρίζουν ποια τρόφιμα περιέχουν στην πραγματικότητα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερες ποσότητες. Θα πρέπει λοιπόν να επιμείνετε να σας πει ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν τα συγκεκριμένα μέταλλα και βιταμίνες.

8. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Σε σοβαρές και κρίσιμες περιπτώσεις οι γιατροί θα επιμείνουν ότι πρέπει να παραμείνετε ενυδατωμένοι, όμως σπάνια θα σας ρωτήσουν αν πίνετε αρκετό νερό, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας. Κι όμως, μία χρόνια, χαμηλού βαθμού αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους και δυσκοιλιότητα και να συμβάλλουν σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως πέτρες στα νεφρά και νεφρική νόσο. Ετσι θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό και αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε τι ακριβώς πρέπει να πίνετε σε ποσότητα νερού και άλλα χαμηλά σε θερμίδες υγρά, ώστε να είστε σωστά ενυδατωμένοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει