8 σημαντικοί λόγοι για να αγαπάμε το δεντρολίβανο

Ολοι γνωρίζουν ότι το δεντρολίβανο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μπαχαρικά της μεσογειακής κουζίνας. Το βότανο δεντρολίβανο εμπλουτίζει κάθε γεύμα και μπορεί να δώσει σε όλα τα φαγητά υπέροχη γεύση.

Γνωρίζετε όμως ότι αυτό το φαινομενικά συνηθισμένο βότανο έχει μια πολύ καλή επίδραση και στο σώμα;

Διαβάστε τι μπορεί να προσφέρει αυτό το καταπληκτικό χορταρικό και ανακαλύψτε τις μαγικές του ιδιότητες.

Υγεία και ομορφιά στο δέρμα

Η βιομηχανία καλλυντικών, όλο και πιο συχνά περιλαμβάνει εκχύλισμα δενδρολίβανου στα προϊόντα της. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά έχουν εκπληκτική επίδραση στο δέρμα, μειώνουν την ορατότητα των τριχοειδών αγγείων και προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση. Το δεντρολίβανο μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να δώσει στο δέρμα μια υγιή λάμψη.

Καλύτερη μνήμη

Το δεντρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της μνήμης εδώ και αιώνες. Ενθαρρύνει την μακροπρόθεσμη μνήμη και διεγείρει όλα τα μέρη του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η μυρωδιά του δεντρολίβανου είναι επαρκής για να βελτιώσει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Ομορφα και υγιή μαλλιά

Το δεντρολίβανο ρυθμίζει την παραγωγή λίπους στο τριχωτό της κεφαλής και μειώνει τον κίνδυνο της πιτυρίδας. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι μπορεί να επιβραδύνει την τριχόπτωση, ενώ τονώνει την ανάπτυξη της νέας τρίχας.

Αντικαρκινική δράση

Το δεντρολίβανο έχει εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση, που μειώνει το επίπεδο των ελεύθερων ριζών στο σώμα, προλαβαίνει τον καρκίνο και την πρόωρη γήρανση. Ρυθμίζει, επίσης, τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα, η ανισορροπία των οποίων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Πρόληψη της αναιμίας

Είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου που βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αναιμία με την καθημερινή κατανάλωση δεντρολίβανου μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά σε ισορροπημένα επίπεδα σιδήρου. Το δεντρολίβανο επίσης μπορεί να ρυθμίσει το επίπεδο της πίεσης του αίματος.

Ενθαρρύνει την αποτοξίνωση

Το δεντρολίβανο ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος και βοηθά στην απελευθέρωση τοξινών από το σώμα. Η σωστή λειτουργία του ήπατος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, το μυαλό και την εμφάνιση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωστή λειτουργία του ήπατος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου, επειδή το ήπαρ απελευθερώνει τις τοξίνες και τις δυνητικά καρκινογόνες ουσίες από το σώμα.

Προστατεύει την υγεία της  καρδιάς

Το δεντρολίβανο ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης που είναι η κύρια αιτία των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τη ροή του οξυγόνου σε κάθε κύτταρο του σώματος. Ανακουφίζει από χρόνιες φλεγμονές στο σώμα που θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βελτιώνει τη διάθεση

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία, καθώς έχει αποδειχθεί  ότι είναι άριστο στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη). Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η μυρωδιά του δεντρολίβανου μειώνει το επίπεδο της κορτιζόλης στο αίμα και η καθημερινή του κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της κατάθλιψης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει