84 κρούσματα έκθεσης σε άνθρακα από λάθος σε εργαστήριο στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των εργαζόμενων στην υγεία που ενδέχεται να έχει εκτεθεί σε άνθρακα λόγω λανθασμένων διαδικασιών σε εργαστήριο βιοασφάλειας υψηλού επιπέδου στην Ατλάντα έχει ανέλθει στους 84 από 75 που ήταν αρχικά.

Αυτό δήλωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε την έκθεση στον άνθρακα, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ατλάντα και τόνισε πως συνέβη όταν οι ερευνητές απέτυχαν να αδρανοποιήσουν τα βακτήρια, επειδή δεν ακολούθησαν τις σωστές διαδικασίες.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε κατά τη μεταφορά δειγμάτων άνθρακα από ένα εργαστήριο υψηλής ασφάλειας σε ένα χαμηλότερης ασφάλειας στην έδρα του εργαστηρίου στην Ατλάντα.

«Οι εργαζόμενοι πιστεύοντας πως τα δείγματα είχαν απενεργοποιηθεί, δεν φορούσαν κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας κατά το χειρισμό του υλικού. Η έκθεση στον άνθρακα ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου όταν οι αρχικές βακτηριακές πλάκες συγκεντρώθηκαν για διάθεση και πάνω τους βρέθηκαν ζωντανές αποικίες (ζωντανά βακτήρια) άνθρακα», δήλωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η κανονική περίοδος επώασης για την ασθένεια του άνθρακα μπορεί να διαρκέσει έως και επτά ημέρες, αλλά έχουν υπάρξει περιπτώσεις της ασθένειας που τα συμπτώματα παρουσιάζονται ακόμα και 60 ημέρες μετά την έκθεση.

Οι 54 από τους 84 εργαζόμενους που εντοπίστηκαν να έχουν εκτεθεί στον άνθρακα, υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην κλινική του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με τους δύο απ’ αυτούς να αρνούνται να πάρουν αντιβιοτικά, ενώ 27 άλλοι έκαναν το εμβόλιο του άνθρακα.

Τα συμπτώματα της έκθεσης στον άνθρακα περιλαμβάνουν δερματικά έλκη, ναυτία, εμετό και πυρετό και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα στο θάνατο.

Τι είναι ο άνθρακας;

Τα βακτήρια του άνθρακα ζουν κυρίως σε ανενεργούς σπόρους και υπάρχουν από τη φύση στο έδαφος, αλλά οι άνθρωποι υπάρχει πιθανότητα να καταπιούν ή να εισπνεύσουν τα σπόρια, γεγονός που μπορεί να κάνει τον άνθρακα ενεργό.

Δεν αρρωσταίνει υποχρεωτικά ο κάθε άνθρωπος που θα εκτεθεί στον άνθρακα, αλλά αν αυτός που εκτέθηκε και αρρώστησε, αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια του άνθρακα μπορεί να γίνει εξαιρετικά σοβαρή και να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Τα τεστ που γίνονται για να επιβεβαιωθεί αν κάποιος έχει εκτεθεί στον άνθρακα, περιλαμβάνουν επίχρισμα αίματος.

Ο άνθρακας ήρθε στο προσκήνιο και προκάλεσε τρόμο στους Αμερικανούς κυρίως, το 2001, όταν λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, επιστολές με σκόνη άνθρακα έφταναν σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς ή σε γραφεία Αμερικανών Γερουσιαστών. Από αυτές τις επιστολές είχαν ασθενήσει 22 άτομα και 5 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει