Αυξάνεται συνεχώς η δημοτικότητα του ναργιλέ μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ

Παρόλο που η χρήση καπνού μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, η χρήση εναλλακτικών προϊόντων καπνού όπως ο ναργιλές βρίσκεται σε άνοδο όπως αναφέρει έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics αποκαλύπτει την επικράτηση του ναργιλέ ως τρόπου καπνίσματος μεταξύ των εφήβων και καθορίζει ποιοι έφηβοι είναι πιο πιθανό να τον χρησιμοποιήσουν.

Ο ναργιλές, ως γνωστόν, είναι σωλήνες νερού που χρησιμοποιούνται για να καπνίζει κανείς αρωματισμένο καπνό. Αποτελείται από μια κεφαλή που είναι συνδεδεμένη σε ένα μπολ νερού, έναν εύκαμπτο σωλήνα και ένα επιστόμιο. Ο καπνός αναμειγνύεται με ένα αρωματισμένο διάλυμα και θερμαίνεται με ενεργό άνθρακα. Ο καπνός περνά μέσω του νερού και αναρροφάται μέσω του εύκαμπτου σωλήνα προς το επιστόμιο απ’ όπου εισπνέεται από το χρήστη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πολλοί χρήστες του ναργιλέ πιστεύουν ότι είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής από τα συμβατικά τσιγάρα, αυτό όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει πως το κάπνισμα του ναργιλέ εκθέτει τους χρήστες σε καρκινογόνες ενώσεις.

Πιο συχνός σε εφήβους υψηλότερου κοινωνικοοικονομικού στάτους

Για να προσδιοριστεί ακριβώς πόσο δημοφιλής είναι η χρήση ναργιλέ μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ, οι ερευνητές της τελευταίας μελέτης του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανέλυσαν στοιχεία από μια συνεχιζόμενη ετήσια μελέτη που ονομάζεται Παρακολούθηση του Μέλλοντος, η οποία εξετάζει τις αξίες, συμπεριφορές και στάσεις περίπου 15.000 Αμερικανών μαθητών λυκείου.

Η μελέτη περιελάμβανε 5.540 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 18 χρόνια που ρωτήθηκαν σχετικά με τη χρήση ναργιλέ μεταξύ των ετών 2010-2012.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες, σχεδόν 1 στους 5 εφήβους είχε χρησιμοποιήσει  ναργιλέ. Επιπλέον, διαπίστωσαν πως η χρήση του ήταν συχνότερη μεταξύ μαθητών που είχαν υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

«Παραδόξως, οι μαθητές με πιο μορφωμένους γονείς ή υψηλότερο εισόδημα ήταν αυτοί που έκαναν πιο συχνή χρήση. Βρήκαμε, επίσης, πως η χρήση του ήταν πιο συχνή στις πόλεις, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Η χρήση του είναι πολύ διαφορετική από αυτή των τσιγάρων που είναι συχνότερη σε μη αστικές περιοχές», λέει ο Jospeh Palamar, βοηθός καθηγητής για την Υγεία του Πληθυσμού, στο Langone.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που κάπνιζαν τσιγάρα και είχαν στο παρελθόν χρησιμοποιήσει αλκοόλ, μαριχουάνα και άλλες παράνομες ουσίες, ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν και ναργιλέ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα ευρήματά τους είναι ανησυχητικά, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με το κάπνισμα ναργιλέ.

«Η χρήση του καπνού και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες νοσηρότητας και θνησιμότητας στις ΗΠΑ. Η χρήση τσιγάρων μειώθηκε κατά 33% την τελευταία δεκαετία, ενώ η χρήση εναλλακτικών προϊόντων καπνού, όπως ο ναργιλές, έχει αυξηθεί κατά 123%. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο δεδομένου ότι υπάρχει η εσφαλμένη εκτίμηση πως οι ναργιλέδες αποτελούν μια ασφαλή εναλλακτική λύση για τα τσιγάρα, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως είναι ακόμα πιο επιζήμιοι για την υγεία από τα τσιγάρα», λέει ο δρ Michael Weitzman, καθηγητής της Παιδιατρικής στο Langone και συν-συγγραφέας της μελέτης.

hookah-pen

Η χρήση του ναργιλέ-στυλό μπορεί να οδηγήσει σε καθημερινή χρήση

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε αντίθεση με τη χρήση του τσιγάρου, η χρήση του ναργιλέ προσφέρει κάτι περισσότερο «τελετουργικό», αλλά πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει με την εισαγωγή του ναργιλέ-στυλό.

Ο ναργιλές-στυλό είναι παρόμοιος με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Είναι συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία που μετατρέπει ένα υγρό που αποτελείται από νερό, αρώματα φρούτων, γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη και ενδεχομένως νικοτίνη, σε ατμό που εισπνέεται από το χρήστη.

Ο δρ Palamar σημειώνει πως αν και δεν περιέχουν όλοι οι ναργιλέδες-στυλό νικοτίνη, οι συσκευές μπορούν να «ομαλοποιήσουν» τη χρήση του ναργιλέ στην καθημερινότητα των εφήβων.

«Αυτές οι μικρές συσκευές είναι πιθανό να προσελκύσουν τους περίεργους καταναλωτές, ενδεχομένως ακόμα και άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ τσιγάρο. Και σε αντίθεση με τα τσιγάρα, επειδή οι ναργιλέδες έρχονται σε μια ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων είναι λιγότερο πιθανό να αφήσουν τους χρήστες να μυρίζουν μετά τη χρήση τους καπνό, κάτι που σημαίνει πως θα είναι ευκολότερο για τους χρήστες να κρύψουν τη χρήση τους από τους γονείς ή τους συνομηλίκους τους», επισημαίνει.

Οι ερευνητές τονίζουν πως εάν η χρήση ναργιλέ γίνει ρουτίνα μεταξύ των εφήβων η δημοτικότητά του μπορεί να ανεβεί στα ύψη και η αυξανόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Γι’ αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως οι αρμόδιοι για την δημόσια υγεία και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μιλήσουν για τις δυσμενείς επιπτώσεις του καπνίσματος ναργιλέ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει