Το αυξημένο άγχος μεγαλώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι αρνητικές επιπτώσεις του άγχους στην υγεία, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία καρδιακή νόσο, έχουν τεκμηριωθεί εδώ και χρόνια και είναι αποδεκτά από την ιατρική κοινότητα.

Τώρα, όμως, η έρευνα έρχεται να δείξει πως τα άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους έχουν αυξημένο κίνδυνο και για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό αναφέρουν τα αποτελέσματα μελέτης που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αγχώδεις διαταραχές από το φόβο, την ανησυχία και το άγχος έχουν επιπτώσεις σχεδόν στο 20% των ανθρώπων και διαρκούν τουλάχιστον για 6 μήνες.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο σταματήσει και αυτό μειώνει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο. Οταν συμβαίνει αυτό, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν και ανάλογα σε ποια πλευρά του εγκεφάλου συμβεί το εγκεφαλικό επεισόδιο επέρχονται και επιδράσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν παράλυση, προβλήματα όρασης ή ομιλίας, απώλεια μνήμης και αλλαγές συμπεριφοράς.

«Το άγχος είναι μια πολύ συχνή πάθηση στο γενικό πληθυσμό», λέει η Maya Lambiase, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και προσθέτει: «Το άγχος, όμως, είναι μια τροποποιήσιμη συμπεριφορά. Η αξιολόγηση και η θεραπεία του μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την συνολική ποιότητα ζωής, αλλά επίσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο».

Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που δείχνει μια σχέση υψηλού κινδύνου ανάμεσα στον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας η ομάδα των ερευνητών εξέτασε πάνω από 6.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 74 που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αξιολόγησαν τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και οι ερευνητές τούς ακολούθησαν για 22 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων κατέγραψαν τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως αναφέρονταν στα πιστοποιητικά θανάτου και τις αναφορές από τα νοσοκομεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα άγχους είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με αυτούς που είχαν λιγότερο άγχος.

«Μέχρι τώρα η εστίαση ήταν στην κατάθλιψη. Τα ευρήματα της μελέτης ενθαρρύνουν τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας να αξιολογήσουν τη θεραπεία του άγχους, καθώς και να επανεξετάσουν δημοφιλείς έννοιες όπως “ανησυχώ πολύ”, καθώς η ανησυχία δεν μπορεί να σημαίνει κάτι καλό στη συγκεκριμένη περίπτωση», αναφέρει η καθηγήτρια Rebecca Thurston, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, πως οι άνθρωποι που είχαν υψηλά επίπεδα άγχους, είχαν και περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν και να είναι σωματικά αδρανείς, παράγοντες που μπορούν επίσης να εξηγήσουν την σύνδεση μεταξύ άγχους και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Ακόμα και μια μέτρια αύξηση του άγχους συσχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό, όσο μεγαλύτερη είναι η εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση και διαχείριση του άγχους, τόσο περισσότερο θα μειώνεται ο κίνδυνος», καταλήγει η Lambiase.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει