Αύξηση του καρκίνου κατά 20% στους διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου

O καρκίνος μαστίζει έναν αυξανόμενο αριθμό των πρώτων διασωστών, που έσπευσαν στους Δίδυμους Πύργους μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Οι τύποι καρκίνου που σχετίζονται άμεσα με αυτή την προσπάθεια είναι η λευχαιμία, το μυέλωμα, ο καρκίνος του θυρεοειδούς και του προστάτη.

Υπάρχουν τουλάχιστον 1.646 πιστοποιημένα κρούσματα καρκίνου που έχουν καταγραφεί στο Κέντρο Επαγγελματικής Υγείας Mount Sinai Selikoff, ενώ 863 περιπτώσεις πυροσβεστών και τραυματιοφορέων-συνοδών ασθενοφόρων είναι καταγεγραμμένες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης που διατηρεί μια ξεχωριστή βάση δεδομένων για τα μέλη της.

Συνολικά πρόκειται για 2.509 κρούσματα στους διασώστες σε ένα σύνολο 37.000 ατόμων που έχουν περάσει από εξετάσεις από το 2002 και είναι όχι μόνο διασώστες, αλλά και εργαζόμενοι στα δύο κτίρια ή περαστικοί που βρίσκονταν κοντά στο χώρο όταν κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Μερικές εκθέσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου σε αυτή την ομάδα έχει διπλασιαστεί από πέρυσι κι ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια με βάση τους αριθμούς, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα από την αύξηση αυτή.

«Για κάθε δεκαετία της ζωής, αν παρακολουθήσει κανείς έναν πληθυσμό, θα δει ότι τα ποσοστά καρκίνου ανεβαίνουν με την αύξηση της ηλικίας. Το να κοιτάζει κανείς την αύξηση από το ένα έτος στο άλλο, είναι ένας μη επιστημονικός τρόπος για να κάνει εκτιμήσεις και αυτές οι εκτιμήσεις είναι απίστευτα μονόπλευρες», λέει ο δρ Otis Brawley, επικεφαλής ιατρικός και επιστημονικός υπεύθυνος και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Για να είναι επιστημονικά ακριβείς οι εκτιμήσεις, λέει ο Brawley, θα πρέπει κάποιος να εξετάσει όλες τις εγγραφές καρκίνου της ομάδας της 11ης Σεπτεμβρίου και να τις συγκρίνει με μια ομάδα που έχει το ίδιο προφίλ σε ηλικία, φύλο και δημογραφικά στοιχεία. Θα πρέπει, επίσης, μέσα σ’ αυτό το δείγμα να είναι και σημαντικό μέρος πυροσβεστών, καθώς ως επάγγελμα τείνουν να έχουν έτσι κι αλλιώς υψηλότερα ποσοστά καρκίνου από το γενικό πληθυσμό.

Μια βαθιά επιστημονική ανάλυση των διαθέσιμων ιατρικών δεδομένων του 2010, έδειξε αύξηση κατά 20% του ποσοστού των περιπτώσεων καρκίνου των ατόμων που εργάστηκαν στις ομάδες διάσωσης και αποκατάστασης, συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τις εκθέσεις.

Οι άνθρωποι αυτοί εκτέθηκαν σε μια σειρά από χημικές ουσίες, που είναι  γνωστό ότι είναι καρκινογόνες ή σε παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Πολλοί άνθρωποι που εργάζονταν στο χώρο παλεύουν σήμερα με καταστροφικές μορφές καρκίνου που δεν θα είχαν, αν δεν είχαν ανταποκριθεί στην τραγωδία. Αυτό είναι σαφές και για το λόγο αυτό έχει συσταθεί ένα ειδικό πρόγραμμα υγείας για τα άτομα που εργάστηκαν στην τραγωδία του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Το πρόγραμμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι 65.000 άνθρωποι, παρέχει υπηρεσίες ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας.

«Οι γενναίοι αυτοί άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που τούς χρειάζονταν. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει κανείς για έναν άνθρωπο που έχει καρκίνο, είναι να τού παρέχει καλή φροντίδα που πραγματικά την αξίζει», καταλήγει ο Brawley.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει