Αυξητική ορμόνη: Μήπως επιβραδύνει τη γήρανση;

Η αυξητική ορμόνη παράγεται από την υπόφυση -μια δομή σε μέγεθος μπιζελιού στη βάση του εγκεφάλου- για να τροφοδοτεί την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας και να βοηθά στη διατήρηση ιστών και οργάνων σε όλη τη ζωή.

Από τη μέση ηλικία, ωστόσο, η υπόφυση μειώνει αργά την ποσότητα της αυξητικής ορμόνης που παράγει. Αυτή η φυσική επιβράδυνση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον για τη χρήση της συνθετικής αυξητικής ορμόνης (HGH) για να εξορκίσει τις πραγματικότητες του γήρατος.

Αν είστε δύσπιστοι, είναι καλό για σας. Υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η αυξητική ορμόνη μπορεί να βοηθήσει τους κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες να ανακτήσουν τη νεότητα και τη ζωτικότητα.

Ποιος χρειάζεται να λαμβάνει την αυξητική ορμόνη;

Η συνθετική αυξητική ορμόνη, η οποία γίνεται με ένεση, είναι διαθέσιμη μόνο με συνταγή. Είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία ενηλίκων που έχουν πραγματική ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης -όχι την αναμενόμενη μείωση της αυξητικής ορμόνης λόγω της γήρανσης.

Η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης σε ενήλικες είναι σπάνια και μπορεί να προκαλείται από αδένωμα της υπόφυσης -ένας όγκος στην υπόφυση- ή τη θεραπεία του αδενώματος με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία.

Για τους ενήλικες που έχουν μια ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, οι ενέσεις αυξητικής ορμόνης μπορούν να:

* Αυξήσουν την οστική πυκνότητα

* Αυξήσουν τη μυϊκή μάζα

* Μειώσουν το σωματικό λίπος

* Αυξήσουν την ικανότητα για άσκηση

* Η αυξητική ορμόνη έχει επίσης εγκριθεί για τη θεραπεία του AIDS ή προβλημάτων των μυών που σχετίζονται με τον HIV.

Τι μπορεί να κάνει η αυξητική ορμόνη για τους κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες

Οι μελέτες υγιών ενηλίκων που λαμβάνουν αυξητική ορμόνη είναι περιορισμένες. Αν και φαίνεται ότι οι ενέσεις αυξητικής ορμόνης μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα και να μειώσουν την ποσότητα του λίπους του σώματος σε υγιείς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η αύξηση της μυϊκής δεν μεταφράζεται σε αυξημένη αντοχή. Δεν είναι σαφές αν η αυξητική ορμόνη μπορεί να παρέχει άλλα οφέλη σε υγιείς ενήλικες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη λήψη αυξητικής ορμόνης, εάν δεν τη χρειάζεστε

Η αυξητική ορμόνη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες για τους υγιείς ενήλικες, όπως οι εξής:

* Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

* Οίδημα στα χέρια και τα πόδια

* Πόνος στις αρθρώσεις

* Μυϊκός πόνος

* Για τους άνδρες, διεύρυνση των ιστών του μαστού (γυναικομαστία)

Η αυξητική ορμόνη μπορεί επίσης να συνεισφέρει σε συνθήκες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι παρενέργειες των θεραπειών με αυξητική ορμόνη μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμβούν σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας από ό,τι στους νεότερους ενήλικες. Επειδή οι μελέτες των υγιών ενηλίκων που λαμβάνουν ανθρώπινη αυξητική ορμόνη είναι βραχυπρόθεσμες, δεν είναι σαφές εάν οι παρενέργειες θα μπορούσαν τελικά να διαλυθούν συν τω χρόνω ή να επιδεινωθούν.

Μήπως η αυξητική ορμόνη υπάρχει σε μορφή χαπιού;

Μερικοί ιστοχώροι πωλούν μια μορφή χαπιού της αυξητικής ορμόνης και ισχυρίζονται ότι παράγει αποτελέσματα παρόμοια με την ενέσιμη μορφή του φαρμάκου. Μερικές φορές αυτά τα συμπληρώματα διατροφής ονομάζονται απελευθερωτές αυξητικής ορμόνης. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί. Ομοίως, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που ισχυρίζονται ότι περιέχουν την αυξητική ορμόνη έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το συμπέρασμα

Αν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με τη γήρανση, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με αποδεδειγμένoυς τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας. Θυμηθείτε, οι υγιείς επιλογές στον τρόπο ζωής -όπως το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να συμπεριλάβετε τη φυσική άσκηση στην καθημερινή ρουτίνα σας- μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλύτερα καθώς γερνάτε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει