Αιτίες και συμπτώματα εξωμήτριας κύησης

Μια εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, τυπικά στην σάλπιγγα. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις εξωμήτριας κύησης, δεν υπάρχει τρόπος για το έμβρυο για να επιβιώσει.

Αυτό το είδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια αίματος και στειρότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της έκτοπης κύησης είναι άγνωστη. Μερικές από τις πιο γνωστές αιτίες της έκτοπης κύησης περιλαμβάνουν απόφραξη σάλπιγγας, ιατρικές παθήσεις, βλάβες από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και ορισμένα φάρμακα.

Μία από τις κύριες αιτίες της εξωμήτριας κύησης είναι η απόφραξη της σάλπιγγας. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εγκυμοσύνης, το ωάριο ταξιδεύει από τη σάλπιγγα και εμφυτεύεται στην μήτρα. Οταν το ωάριο δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό στη μήτρα, μπορεί να εμφυτευθεί στη σάλπιγγα. Αυτό είναι ένα είδος της έκτοπης κύησης, που είναι γνωστή ως εξωμήτρια κύηση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί μια σάλπιγγα να φράξει ή να καταστραφεί. Μια προηγούμενη πυελική λοίμωξη, όπως χλαμύδια ή γονόρροια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ουλές στις σάλπιγγες, που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να έχει μια έκτοπη κύηση. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριες συσκευές επίσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πυελική φλεγμονή και ουλές στις σάλπιγγες.

Μερικές ιατρικές παθήσεις είναι κοινές αιτίες της εξωμήτριας κύησης. Εάν μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, μια κατάσταση κατά την οποία η επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, θα μπορούσε να βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ορισμένες γενετικές ανωμαλίες ή πυελικοί όγκοι θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε διαρθρωτικά προβλήματα με τις σάλπιγγες.

Αλλη μία από τις συνήθεις αιτίες της έκτοπης κύησης είναι κάποια βλάβη στη σάλπιγγα από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Εάν μια γυναίκα έχει μια απολίνωση των σαλπίγγων, που αναφέρεται επίσης ως «δέσιμο σαλπίγγων» και η επέμβαση ήταν επιτυχής, μια επόμενη εγκυμοσύνη θα μπορούσε να είναι εξωμήτρια. Οταν η απολίνωση σαλπίγγων αναστραφεί, τότε η γυναίκα είναι σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο εξωμήτριας κύησης. Επιπλέον, οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στις σάλπιγγες μπορεί να προκαλέσει ουλές που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την κίνηση ενός ωαρίου προς τη μήτρα.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να έχει μια εξωμήτρια κύηση. Ορισμένες ορμονικές θεραπείες ή φάρμακα γονιμότητας μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των σαλπίγγων. Οι γυναίκες που έχουν εκτεθεί στο συνθετικό οιστρογόνο διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES) επίσης θα μπορούσαν να είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Υπάρχουν, εξάλλου και άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προδιαθέτουν μια γυναίκα να έχει μια εξωμήτρια κύηση. Οσες καπνίζουν ή είναι άνω των 35 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι γυναίκες που είχαν ήδη μία εξωμήτρια κύηση ή που έχουν κάνει πολλές εκτρώσεις, είναι επίσης πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθεί μια εξωμήτρια κύηση, αλλά μια γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει να μειώσει τον κίνδυνο της. Μια γυναίκα θα πρέπει να χρησιμοποιεί κατάλληλη προστασία κατά τη συνουσία για να μειώσει τον κίνδυνο της προσβολής από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως επίσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ελαττώνοντας ή σταματώντας το κάπνισμα.

Τα συμπτώματα

Στην αρχή, μια εξωμήτρια κύηση μπορεί να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα. Σε άλλες περιπτώσεις τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα μπορεί να είναι ίδια με εκείνα οποιασδήποτε κύησης, δηλαδή απώλεια περιόδου, ευαισθησία στο στήθος και ναυτία.

Εάν πάρετε ένα τεστ εγκυμοσύνης το αποτέλεσμα θα βγει θετικό. Ωστόσο, μια εξωμήτρια κύηση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί κανονικά.

Μια ελαφριά κολπική αιμορραγία με κοιλιακό ή πυελικό πόνο είναι συχνά το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι της εξωμήτριας κύησης. Σε περίπτωση διαρροής αίματος από τη σάλπιγγα, είναι επίσης πιθανό να αισθανθείτε πόνο στον ώμο ή μια ώθηση για μετακίνηση των εντέρων, ανάλογα με τα νεύρα που είναι ερεθισμένα. Αν υπάρξει ρήξη σάλπιγγας, τότε μπορεί να προκληθεί βαριά αιμορραγία μέσα στην κοιλιά που είναι πιθανό να ακολουθηθεί από ζαλάδα, λιποθυμία και σοκ.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια και συμπτώματα, ανάμεσα στα οποία είναι ο σοβαρός κοιλιακός ή πυελικός πόνος που συνοδεύεται από κολπική αιμορραγία, μεγάλη ζαλάδα ή λιποθυμία και πόνος στον ώμο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει