Αλκοόλ και καρκίνος: Eνας ισχυρός δεσμός

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα, αλλά πλέον μπορούμε να θεωρούμε ότι και το αλκοόλ έχει ισχυρή σχέση με τον καρκίνο γενικότερα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2013 στο περιοδικό American Journal of Public Health ήταν η πρώτη που ποσοτικοποίησε το αλκοόλ ως αιτία θανάτου από καρκίνο.

Αλκοόλ και θάνατοι από καρκίνο

Οι ερευνητές μελέτησαν το ποσοστό θνησιμότητας, υπολογίζοντας εθνικές έρευνες και στοιχεία, καθώς και δεδομένα πώλησης αλκοόλ. Υπολόγισαν ότι 3,5% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο σχετίζονται με την κατανάλωση οινοπνεύματος. Στους άνδρες, ο καρκίνος του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των θανάτων από καρκίνο που σχετίζονται με το αλκοόλ. Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των θανάτων από καρκίνο που συνδέονται με το αλκοόλ.

 Πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αποδόθηκαν στους ανθρώπους που πίνουν περισσότερες από τρεις μερίδες αλκοόλ ημερησίως. Ωστόσο, το ένα τρίτο αυτών των θανάτων μπορεί να συνδέεται και με αυτούς που πίνουν λιγότερο από 1,5 ποτό την ημέρα.

Εδώ ακριβώς, όμως, ξεκινά η σύγχυση. Ορισμένοι Διεθνείς Οργανισμοί για την προστασία της καρδιάς συνιστούν οι άνδρες να πίνουν μέχρι δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα και οι γυναίκες ένα ποτήρι. Αλλά αν ένας άνθρωπος πίνει δύο μερίδες (ποτήρια) κρασί την ημέρα πιστεύοντας ότι θα προστατέψει την καρδιά του, παραβλέπει πως βλάπτει με την συγκεκριμένη τακτική δοσολογία την ανώτερη πεπτική οδό του.

Αν είστε γυναίκα και δεν συνηθίζετε να πίνετε, μη το ξεκινήσετε καν. Οπως αναφέραμε παραπάνω ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την αυξημένη χρήση αλκοόλ. Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού, εξετάστε κατά πόσο είναι καλό να πίνετε και ίσως να πρέπει να σκεφτείτε να το κόψετε εντελώς. Επιπλέον, οι γυναίκες αναπτύσσουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως η κίρρωση του ήπατος, πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι άνδρες, που πίνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

Συμπέρασμα

Οι ερευνητές αυτής της μελέτης τόνισαν πως το οινόπνευμα είναι μία γνωστή καρκινογόνος ουσία. Η χρήση του αλκοόλ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ή να αποφευχθεί για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου. Και να θυμάστε: Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει