Αν μυρίζετε ωραία οι άλλοι σας βλέπουν πιο ελκυστικούς

Οι άνθρωποι είναι βιολογικά «καλωδιωμένοι» να αντιδρούν στις φυσικές χημικές ουσίες ή φερομόνες, γι’ αυτό αν κάποιος έχει ωραία μυρωδιά γίνεται πιο ελκυστικός στα μάτια των άλλων ανθρώπων, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Το ωραίο άρωμα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αντίληψη της συνολικής μας εμφάνισης και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τα αρώματα. Μια ωραία μυρωδιά δίνει και την αίσθηση της καθαριότητας, είναι κάτι μοναδικά δικό μας, περίπου σαν τα δακτυλικά μας αποτυπώματα.

Μπορεί, όμως, το άρωμα ή μια θετική μυρωδιά να έχει αντίκτυπο στο πώς πραγματικά γίνεται αντιληπτή από τους άλλους η φυσική μας εμφάνιση ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας;

Σ’ αυτό το ερώτημα ήθελαν να απαντήσουν ερευνητές από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell, ένα μη κερδοσκοπικό επιστημονικό Ινστιτούτο που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια και ασχολείται με τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης.

Στη μελέτη τους δοκίμασαν τις αντιδράσεις 18 νέων ενηλίκων, στους οποίους έδειξαν εικόνες από γυναικεία πρόσωπα διαφορετικών ηλικιών, ενώ ταυτόχρονα απελευθέρωναν μία από τις πέντε συνολικά διαφορετικές μυρωδιές που είχαν ετοιμάσει με τη χειρότερη να είναι ένα μείγμα από λάδι ιχθυέλαιου και την πιο ευχάριστη να είναι ένα έλαιο από άρωμα τριαντάφυλλου, με τρεις ενδιάμεσες ακόμα μυρωδιές που ήταν ενδιάμεσες αυτών των δύο.

Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων έδειξε πως όντως επηρεάστηκαν στην κρίση τους για τα γυναικεία πρόσωπα από την μυρωδιά που αναδυόταν την ώρα που τα κοιτούσαν. Η μυρωδιά του τριαντάφυλλου έκανε τους συμμετέχοντες να αντιλαμβάνονται τις γυναίκες πιο νέες απ’ ό,τι ήταν. Οι άσχημες οσμές, αντίθετα, τούς έκαναν να αντιλαμβάνονται, τόσο τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, όσο και τις νεότερες, παρόμοιες σε ηλικία. Με άλλα λόγια, οι ωραίες μυρωδιές είχαν πράγματι ενισχύσει την αντίληψη της φυσικής ελκυστικότητας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως πρέπει ο καθένας από εμάς να βγει στην αγορά και να αγοράσει ένα… κιλό άρωμα και να το ρίξει επάνω του. Αλλωστε, το τεχνητό άρωμα μπορεί να είναι εντελώς αντιπαραγωγικό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι πληροφορίες της μελέτης αφορούσαν περισσότερο το «αρωματικό αποτύπωμα» που έχει ο καθένας μας, που είναι ένα μείγμα από το άρωμα που φοράμε σε συνδυασμό με τις εκπομπές του σώματός μας, που προέρχονται από διάφορα σημεία, όπως μαλλιά, μασχάλες και σάλιο.

Ζώα και άνθρωποι επικοινωνούν σε χημικό επίπεδο και συχνά οι μυρωδιές δεν είναι ένα σημάδι ρομαντικής ή σεξουαλικής έλξης, αλλά και πολλά άλλα πράγματα, εξίσου καλά.

«Εχουμε μόλις αρχίσει να κατανοούμε ότι υπάρχει επικοινωνία κάτω από το επίπεδο της συνείδησης. Η εικασία μας είναι ότι πολύ μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας επηρεάζεται από χημικά σήματα», αναφέρει η Bettina Pause, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει