Αναδίπλωση Γεωργιάδη και σκέψεις για «πάγωμα» της κινητικότητας για ένα μήνα

Σε διάλογο κάλεσε εκ νέου τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας, που πρότεινε αναβολή ενός μήνα στην κινητικότητα, προκειμένου να σταματήσει η απεργία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή τόνισε πως δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο επιστράτευσης και πρότεινε το «πάγωμα» της διαθεσιμότητας για να λήξει άμεσα η απεργία.

«Δεν έχω πει ποτέ τη λέξη επιστράτευση και δεν νομίζω ότι θα χρειαζόταν να πάρουμε ένα τέτοιο μέτρο. Εγώ ανακοίνωσα από χθες μαζί με τον κ. Μπέζα, τον αρμόδιο υφυπουργό, που χειριζόμαστε αυτό το θέμα, ότι εμείς δεσμευόμαστε εάν οι γιατροί λύσουν την απεργία τους ει δυνατόν και σήμερα και πάψουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο, για ένα μήνα να μην γίνει απολύτως τίποτα και να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε το σχέδιο γραμμή-γραμμή, να δούμε πού μπορούμε να συμφωνήσουμε και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για εκείνους τους γιατρούς που θα κριθεί πως δεν ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού Υγείας εκτιμάται πως είναι μια επιχείρηση αναδίπλωσης, καθώς έπεσε έξω στις προβλέψεις του περί «αποτυχίας» της απεργίας των γιατρών, αφού βλέπει πως οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος έλαβε μηνύματα δυσαρέσκειας από στελέχη της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του στο θέμα, καθώς θεωρούν πως η τακτική της σύγκρουσης που έχει υιοθετήσει δημιουργεί επικίνδυνα αδιέξοδα.

Γι’ αυτό, ενδεχομένως και ο ίδιος σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, κάλεσε εκ νέου τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ σε διάλογο, τονίζοντας πως ο κεντρικός στόχος που πρέπει να τους ενώνει όλους και όχι να τους χωρίζει είναι η δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου καθολικού χαρακτήρα και ελευθέρας πρόσβασης πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας.

Η πρώτη αντίδραση-απάντηση, ωστόσο, είναι μάλλον αρνητική, καθώς ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ)-ΕΟΠΥΥ Αττικής Παναγιώτης Ψυχάρης δήλωσε πως ο «υπουργός επιχειρεί να αναβάλλει την “εκτέλεση” του δημοσίου συστήματος Υγείας για ένα μήνα» και επισημαίνει πως «είναι η μόνη υποχώρηση που μπορεί να κάνει μετά από τις πολύ μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει