Ανακαλύφθηκε ορμόνη που μιμείται τις επιδράσεις της άσκησης

Μια ορμόνη που καταπολεμά την αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλείται από διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ομαλοποιεί το μεταβολισμό ανακαλύφθηκε από ερευνητές.

Η ορμόνη που ουσιαστικά μιμείται τις θετικές επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η άσκηση ανακαλύφθηκε από ερευνητές της Σχολής Γεροντολογίας Leonard Davis του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Οι ορμόνες είναι μόρια, τα οποία δρουν ως σήματα του σώματος, προκαλώντας διάφορες φυσιολογικές αποκρίσεις. Η ορμόνη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, με την ονομασία «MOTS-c», στοχεύει κυρίως στο μυϊκό ιστό, όπου αποκαθιστά την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αντισταθμίζοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλείται από τη διατροφή και εξαρτάται από την ηλικία.

«Αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο στον εντοπισμό νέων θεραπειών για ασθένειες που συνδέονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης», τόνισε ο Pinchas Cohen, κοσμήτορας στη Σχολή Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και ανώτερος συντάκτης της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell Metabolism.

Για να δοκιμάσει τα αποτελέσματα της MOTS-c, η ομάδα έκανε ένεση με την συγκεκριμένη ορμόνη σε ποντίκια που τρέφονταν με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κάτι που τυπικά τα υποχρέωνε να γίνουν παχύσαρκα και να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ενέσεις όχι μόνο κατέστειλαν τις δύο αυτές επιδράσεις στους ποντικούς, αλλά αντέστρεψαν επίσης την εξαρτώμενη από την ηλικία αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που συνήθως προηγείται του διαβήτη.

«Αυτή η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στα μιτοχόνδρια και τις θέσεις τους ως ενεργούς ρυθμιστές του μεταβολισμού», δήλωσε ο Changhan Λι, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η MOTS-c είναι μοναδική μεταξύ των ορμονών λόγω του γεγονότος ότι κωδικοποιείται στο DNA των μιτοχονδρίων, που είναι τα «εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος» των κυττάρων τα οποία μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια. Οι άλλες ορμόνες κωδικοποιούνται στον πυρήνα του DNA.

Ενώ όλα τα πειράματα για την ορμόνη MOTS-c μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σε ποντίκια στο εργαστήριο, οι μοριακοί μηχανισμοί που την κάνουν να λειτουργεί αποτελεσματικά στα ποντίκια, υπάρχουν σε όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Mια εταιρεία βιοτεχνολογίας έχει πάρει τα πνευματικά δικαιώματα της MOTS-c και στα επόμενα τρία χρόνια θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους, όπως είπε ο Cohen.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει