Άνδρας ανέπτυξε «σύνδρομο ανήσυχου πρωκτού» μετά τη μόλυνση από την Covid-19

Ένας 77χρονος άνδρας από την Ιαπωνία, που νόσησε από κοροναϊό και πλέον είναι σε καλή κατάσταση, ανέπτυξε μια κατάσταση που οι γιατροί ονόμασαν «σύνδρομο ανήσυχου πρωκτού» μετά από την ανάρρωσή του.

Η περίπτωση του ήταν το αντικείμενο έκθεσης για τις λοιμώδεις νόσους. Ο άνδρας άρχισε να παρατηρεί τα συμπτώματα μετά την ανάρρωσή του από την Covid-19 όταν ανέπτυξε μια συνεχή ανάγκη για αφόδευση. Η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς πως ο άνδρας κατέφυγε στον γιατρό για θεραπεία για «βαθιά ενόχληση στον πρωκτό», 21 ημέρες μετά από την έξοδό του από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε με κοροναϊό.

Ο άνδρας είπε ότι αυτή η δυσφορία του δημιουργούσε μια συνεχή κίνηση εντέρων, ωστόσο ακόμα και όταν πήγαινε στην τουαλέτα δεν αισθανόταν ανακούφιση.

Η έκθεση ανέφερε ότι τα συμπτώματα του άνδρα επιδεινώνονταν όταν ξεκουραζόταν, αισθανόταν καλύτερα όταν έκανε άσκηση και χειροτέρευε ξανά το βράδυ.

Υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση, που εντόπισε αιμορροΐδες, αλλά αυτό δεν εξηγούσε τα συμπτώματά του. Οι νευρολογικές εξετάσεις δεν βρήκαν προβλήματα με τα αντανακλαστικά των τενόντων στον πρωκτό του, ούτε αποκάλυψαν προβλήματα με την αίσθηση στο περίνεό του (η περιοχή μεταξύ του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων) ή με τον νωτιαίο μυελό.

Οι γιατροί ονόμασαν την κατάστασή του «σύνδρομο ανήσυχου πρωκτού», συνδέοντας τα συμπτώματά του με το «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών» -μια διαταραχή που προκαλεί δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια και μια ακαταμάχητη παρόρμηση κίνησης.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών είναι παρόμοια με αυτά που βίωσε ο άνδρας στον πρωκτό του. Με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, ένας ασθενής συνήθως αισθάνεται μια επιθυμία να μετακινηθεί αργά το απόγευμα ή το βράδυ και τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα τη νύχτα όταν κάποιος ξεκουράζεται. Μπορούν επίσης να συμβούν όταν κάποιος είναι αδρανής και κάθεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι πράγματι το σύνδρομο ανήσυχου πρωκτού σύμπτωμα της Covid-19;

Παρόλο που η επίσημη λίστα των συμπτωμάτων όπως έχει οριστεί από το CDC δεν περιλαμβάνει σύνδρομο ανήσυχου πρωκτού, ωστόσο προσθέτει την επισήμανση ότι δεν περιλαμβάνει «όλα τα πιθανά συμπτώματα». Επομένως, ναι, αυτό το σύνδρομο θα μπορούσε να ανήκει στα σπάνια συμπτώματα της Covid-19.

Επ’ ευκαιρία ας ξαναθυμηθούμε τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε σύμφωνα με το CDC:

Πυρετός ή ρίγη

Βήχας

Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

Κούραση

Πόνοι στους μυς ή στο σώμα

Πονοκέφαλο

Νέα απώλεια γεύσης ή οσμής

Πονόλαιμος

Συμφόρηση ή καταρροή

Ναυτία ή έμετος

Διάρροια

Πρέπει κάποιος να ανησυχεί για το «σύνδρομο ανήσυχου πρωκτού» αν προσβληθεί από Covid-19;

Είναι εύκολο αν κάποιος διαβάσει για την περίπτωση του 77χρονου Ιάπωνα να πανικοβληθεί ότι μπορεί να συμβεί στον ίδιο. Ωστόσο, ο ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, δρ Άμες Αντάλζα, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Johns Hopkins για την Ασφάλεια της Υγείας, λέει πως είναι μάλλον απίθανο.

«Προσωπικά δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο», αναφέρει. «Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών έχει αναφερθεί ως μια σπάνια επιπλοκή του Covid-19 σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά αυτή είναι μια ακόμα πιο σπάνια παραλλαγή».

Όσο για το λόγο που μπορεί να συνέβη αυτό ο δρ Αντάλζα λέει πως ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, μπορεί να εξαπλωθεί στα νεύρα, «πιθανώς προκαλώντας κάποιας μορφής δυσλειτουργία».

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι αμφιβάλλει για το αν άλλοι άνθρωποι αναπτύξουν μια τέτοια επιπλοκή, ωστόσο προσθέσει πως αν συμβεί θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Όσον αφορά τον 77χρονο Ιάπωνα η έκθεση αναφέρει ότι του χορηγήθηκαν 1,5 χιλιοστόγραμμα ημερησίως του αγχολυτικού φαρμάκου Clonazepam, το οποίο «είχε ως αποτέλεσμα την ανακούφιση της πρωκτικής δυσφορίας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει