Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το 15% του γενικού πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από μια ανατριχιαστική αίσθηση βαθιά μέσα στα πόδια του πάσχοντος.

Κάποιες άλλες φορές ο άνθρωπος νοιώθει τόσο δυσάρεστα που μόνο με την κίνηση των ποδιών μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ενώ τυχόν πολύωρη ακινησία μπορεί να μετατρέψει τη ζωή του σε πραγματική κόλαση.

Μόλις το σκέλος διπλώσει ή τεντωθεί ή ο άνθρωπος περπατήσει για λίγο, αυτή η αίσθηση μειώνεται προσωρινά, ωστόσο σπάνια εξαλείφεται. Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών μπορεί να οδηγήσει σε άλλες καταστάσεις, όπως η στέρηση ύπνου ή ακούσιες κινήσεις των ποδιών στη διάρκεια της νύχτας.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών δεν έχει πλήρως καθοριστεί. Μπορεί να επηρεάσει εξίσου παιδιά, ενήλικες ή ηλικιωμένους, αν και φαίνεται πως παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικιωμένους. Στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να συρρικνωθεί το συγκεκριμένο σύνδρομο, απ’ ό,τι στους άνδρες, αλλά δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Μερικοί νευροεπιστήμονες πιστεύουν πως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να είναι κληρονομικό, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί μια γενετική συνιστώσα. Θεωρείται μια ιδιοπαθής κατάσταση, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία γνωστή αιτία. Μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή και κυμαίνεται από ήπιας μέχρι σοβαρής έντασης.

Σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται ότι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών προκαλείται εν μέρει από μια βιταμίνη ή από ανεπάρκεια μετάλλων. Τα συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο συχνά προτείνονται ως θεραπεία για τα συμπτώματα του συνδρόμου. Αλλες αιτίες μπορεί να το συνδέσουν με την εμφάνιση διαβήτη ή μιας νευρικής κατάστασης που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια. Οι γιατροί θα πρέπει να εξαλείψουν μια σειρά από άλλες νευρομυϊκές καταστάσεις πριν από τη σωστή διάγνωση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Πολλές φορές συγχέεται με «αυξανόμενους πόνους» σε μικρά παιδιά ή μυϊκή σκλήρυνση σε νεαρούς ενήλικες.

Το φάρμακο Requip με ενεργό συστατικό τη ροπινιρόλη είναι το φάρμακο που θεωρείται κατάλληλο για την θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών. Αλλες θεραπείες για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών επικεντρώνονται περισσότερο στην τροποποίηση της συμπεριφοράς και της προσαρμογής του τρόπου ζωής. Οι πάσχοντες ενθαρρύνονται να αυξήσουν τα επίπεδα της καθημερινής τους άσκησης ή να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν τα επώδυνα επεισόδια. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η αποκατάσταση ενός κανονικού ύπνου, προκειμένου να αποφευχθούν άλλου είδους επιπλοκές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει