H ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται με καρκίνο του προστάτη

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να συνδέονται με πιο επιθετικές και προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη στους άνδρες, όπως υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη.

Οι άνδρες που παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είχαν σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research, περισσότερες πιθανότητες από εκείνους με φυσιολογικά επίπεδα να είναι θετικοί στον έλεγχο για καρκίνο μετά από μια βιοψία του προστάτη.

Αυτό δείχνει πως η βιταμίνη D μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πώς ξεκινά ο καρκίνος του προστάτη και πώς εξαπλώνεται. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα βέβαιοι πώς ακριβώς μπαίνει στο παιχνίδι, ούτε και αν η πρόσληψη επιπλέον βιταμίνης D θα μπορούσε να κρατήσει τον καρκίνο του προστάτη υπό έλεγχο.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτή τη σχέση, που θα πρέπει να απαντηθούν. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης D στον καρκίνο, στη γένεση, την ανάπτυξη ή στον καθορισμό της επιθετικότητάς του. Γι’ αυτά θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα», λέει ο δρ Len Lichtenfeld, αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουν οι ερευνητές είναι πως η βιταμίνη D παίζει αρκετά κρίσιμο ρόλο στο πώς τα κύτταρα αναπτύσσονται και μεγαλώνουν.

«Φαίνεται να ρυθμίζει τη φυσιολογική διαφοροποίηση των κυττάρων, καθώς αλλάζουν από βλαστικά κύτταρα σε κύτταρα ενηλίκων. Και ρυθμίζει το ρυθμό ανάπτυξης των φυσιολογικών και των καρκινικών κυττάρων», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Adam Murphy, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern, στο Σικάγο.

Η βιταμίνη D, είναι επίσης γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», επειδή το δέρμα την δημιουργεί όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Τα επίπεδα βιταμίνης D έχουν την τάση να πέφτουν όσο περνά η ηλικία και η ανεπάρκειά της είναι πιο συχνή στις εποχές και τις περιοχές που έχουν λιγότερο φως του ήλιου, καθώς και σε άτομα με σκούρο δέρμα, που εμποδίζει τον ήλιο και αυτός είναι ο λόγος που οι μαύροι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του προστάτη.

Τι γίνεται , όμως, με την πιθανή σχέση της βιταμίνης D με τον καρκίνο;

«Οταν ραντίσεις με βιταμίνη D τα κύτταρα του προστάτη σε ένα τρυβλίο Petri  (το ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών) τότε ο ρυθμός ανάπτυξής τους επιβραδύνεται», αναφέρει ο Murphy.

Το συμπέρασμα, επομένως είναι, πως αν ο οργανισμός έχει έλλειψη της κρίσιμης αυτής βιταμίνης, το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Για να ελέγξουν αν πράγματι ισχύει αυτό, οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε 667 άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 79 ετών, οι οποίοι είχαν κάνει βιοψία του προστάτη, επειδή παρουσίασαν ένα ανώμαλο ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) ή επειδή κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ένας γιατρός αισθάνθηκε αλλαγές στον προστάτη τους.

Τα κανονικά επίπεδα της βιταμίνης D είναι από 30-80 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml). Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, είναι κάτω από τα 20 ng/ml που ήταν σχεδόν ίδια σε όλους τους άνδρες που εξετάστηκαν.

Περίπου το 44% των ανδρών με θετικές βιοψίες και 38% εκείνων που βρέθηκαν αρνητικοί για καρκίνο είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Μεταξύ των ανδρών που ήταν θετικοί για τον καρκίνο μετά τις βιοψίες τους, εκείνοι που επίσης είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (κάτω από 12 ng/ml) είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν πιο προηγμένους και επιθετικούς καρκίνους, συγκριτικά με τα άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να μελετηθεί πιο διεξοδικά αυτή η σύνδεση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει