Ανησυχία για τον ιό της γρίπης, 12 τα θύματα

Μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι η εποχική κρίση βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα σε φάση υψηλής δραστηριότητας με 12 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Η ανησυχία επιτείνεται και από το γεγονός ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου δεν έχουν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, γεγονός που σημαίνει πως μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία είναι «ανοχύρωτη»  απέναντι στον ιό. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 12 θύματα, τα 11 ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και παρόλα αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σε έναν από τους αποθανόντες ασθενείς απομονώθηκαν δύο στελέχη της γρίπης και συγκεκριμένα ο Α(Η1Ν1)pdm09 και Β. Τα δύο τελευταία θύματα έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη (23/1), ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται πια στα 51 με τα 49 απ’ αυτά να έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυτή τη στιγμή παραμένουν σε ΜΕΘ 26 ασθενείς, με τους υπόλοιπους να έχουν διαφύγει τον κίνδυνο και είτε να νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο είτε να έχουν πάρει εξιτήριο.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης θα είναι έντονη μέχρι το Μάρτιο, οπότε και αναμένεται ύφεση με το ΚΕΕΛΠΝΟ να συστήνει ακόμα και τώρα στο κοινό να προχωρήσει σε αντιγριπικό εμβολιασμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει