Ανιχνευτής πνευμόνων μπορεί να συμβάλλει στην μείωση χρήσης αντιβιοτικών

Ενας ανιχνευτής πνεύμονα που κάνει διάγνωση βακτηριακών μολύνσεων, θα μπορούσε να αποτρέψει την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών σε μονάδες εντατικής θεραπείας σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο σωλήνας οπτικών ινών μπορεί να δείξει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα αν ένας ασθενής πρέπει να αντιμετωπιστεί με φάρμακα ή όχι. Οι ερευνητές ελπίζουν πως η τεχνολογία Proteus θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την εμφάνιση βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Το έργο αυτό εκπονήθηκε από επιστήμονες στα πανεπιστήμια Bath, Εδιμβούργου και Heriot-Watt στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τεχνολογία Proteus χρησιμοποιεί χημικές ουσίες που ανάβουν όταν προσκολλώνται σε συγκεκριμένους τύπους βακτηριακών λοιμώξεων. Αυτός ο φθορισμός ανιχνεύεται χρησιμοποιώντας σωλήνες οπτικών ινών που είναι αρκετά μικρές, ώστε να «βιδώνονται» βαθιά στο εσωτερικό του πνεύμονα του ασθενή.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι θα μπορούσε «να φέρει επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται τόσο οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όσο κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες παθήσεις των πνευμόνων.

Οι γιατροί βασίζονται σήμερα σε ακτινογραφίες και εξετάσεις αίματος για τη διάγνωση, αλλά αυτές οι διαδικασίες μπορεί να είναι αργές και ανακριβείς. Οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά ως προληπτικό μέτρο, γεγονός όμως που τους εκθέτει σε πιθανές παρενέργειες.

Ο δρ Kev Dhaliwal, ο οποίος ηγείται του έργου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα τη νόσο του ασθενούς, ώστε να μπορούμε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις. Το πρότζεκ Proteus φέρνει σε επαφή επιστήμονες και κλινικούς γιατρούς από πολλές ειδικότητες από όλες τις γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που μπορεί να μας βοηθήσει στον άμεσο εντοπισμό του προβλήματος και στην αντιμετώπιση με τις σωστές θεραπείες στο σωστό χρόνο.

Η άνοδος της ανθεκτικότητας των μικροβίων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη σύγχρονη ιατρική και μάλιστα η κατάσταση αυτή πρόκειται να επιδεινωθεί. Πρέπει όλες οι παγκόσμιες δυνάμεις να συνεργαστούν σε μια σειρά από μέτωπα, τόσο σε ό,τι αφορά τα φάρμακα-θεραπεία όσο και σε ό,τι αφορά τον τομέα ανάπτυξης της διάγνωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

To πρότζεκτ Proteus έχει ήδη λάβει επιχορήγηση 2 εκατομμυρίων λιρών από τη μη κερδοσκοπική βιοϊατρική βρετανική οργάνωση Wellcome Trust, ενώ πρόκειται να λάβει άλλο ένα εκατομμύριο λίρες από το CARB-X, ένα πρότζεκτ έρευνας για την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά που συν-χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τη Wellcome Trust.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει