Ανοξία, αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η ανοξία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα ή ο εγκέφαλος ενός ατόμου σταματά να παίρνει οξυγόνο. Η απώλεια οξυγόνου στο σώμα ή τον εγκέφαλο μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής, ακόμα και απειλητική για τη ζωή.

Η ανοξία είναι μια ακραία μορφή υποξίας. Η υποξία εμφανίζεται όταν ένα μέρος του σώματος ενός ατόμου, όπως ο εγκέφαλος, μπορεί να αποκτήσει μειωμένη ποσότητα οξυγόνου. Η ανοξία εμφανίζεται όταν το σώμα δεν παίρνει οξυγόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη.

Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες ή ακόμα και θάνατο, οπότε όποιος υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει υποξία πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Αρκούν μόλις περίπου τέσσερα λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υποστεί ο εγκέφαλος μόνιμη βλάβη.

Η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο προκαλεί το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εγκεφαλικής βλάβης ή θανάτου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που ακολουθούν την ήπια ανοξία περιλαμβάνουν:

διακυμάνσεις της διάθεσης ή αλλαγές στην προσωπικότητα ή την κρίση

δυσκολία στην ομιλία, ή ομιλία κατά την οποία ο παθών ξεχνά λέξεις

αδυναμία

αίσθημα ζάλης ή αποπροσανατολισμού

αδυναμία συγκέντρωσης

απώλεια μνήμης

πονοκέφαλο

δυσκολία στο περπάτημα

προβλήματα με το συντονισμό

Οσο περισσότερο είναι ένα άτομο χωρίς οξυγόνο, τόσο πιο εμφανή θα είναι τα παραπάνω συμπτώματα. Η εμπειρία της ανοξίας για αρκετά λεπτά μπορεί να προκαλέσει:

απώλεια συνείδησης

κατάρρευση ή λιποθυμία

επιληπτικές κρίσεις

ψευδαισθήσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα της ανοξίας μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανή, επειδή ο εγκέφαλος μπορεί να αντισταθμίσει το μειωμένο οξυγόνο για λίγα λεπτά προτού εμφανιστούν συμπτώματα.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή ένα άτομο μπορεί αρχικά να τα αγνοήσει. Ωστόσο, η άμεση ιατρική φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για περιπτώσεις ανοξίας.

Τύποι ανοξίας

Μερικοί από τους διαφορετικούς τύπους ανοξίας είναι:

Αναιμική ανοξία: Η αναιμική ανοξία λαμβάνει χώρα όταν δεν υπάρχει αρκετή αιμοσφαιρίνη στο αίμα ενός ατόμου ή η παρούσα αιμοσφαιρίνη έχει καταστεί αναποτελεσματική. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα μέσω του αίματος. Εάν η αιμοσφαιρίνη δεν μπορεί να παραδώσει αρκετό οξυγόνο στα όργανα, μπορεί τελικά να σταματήσει να λειτουργεί σωστά.

Τοξική ανοξία: Η τοξική ανοξία σταματά το αίμα από το να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο στο σώμα. Μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο καταναλώνει, απορροφά ή εισπνέει ορισμένες τοξίνες ή άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα.

Στάσιμη ανοξία: Η στάσιμη ανοξία συμβαίνει όταν το αίμα δεν φθάνει στον εγκέφαλο ή σε άλλα μέρη του σώματος που απαιτούν σωστή λειτουργία του αίματος. Καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια, είναι συχνά τα αίτια της στάσιμης ανοξίας.

Ανοξική ανοξία: Η ανοξική ανοξία μπορεί να συμβεί όταν δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο διαθέσιμο για να διασφαλιστεί ότι το σώμα λειτουργεί σωστά. Αυτό μπορεί να συμβεί αν κάποιος βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, όπου υπάρχει περιορισμένο οξυγόνο.

Αιτίες

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανοξία, όπως:

καρδιακή ή αναπνευστική ανακοπή

πνιγμός, ασφυξία ή στραγγαλισμός

υπερβολική δόση φαρμάκου

μονοξείδιο του άνθρακα ή εισπνοή καπνού

απώλεια αίματος που προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης

ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή βλάβη του καρδιακού μυ, που δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο

άλλα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια

μια οξεία επίθεση άσθματος

σοβαρή ηλεκτροπληξία

έκθεση σε ορισμένες τοξικές χημικές ουσίες και δηλητηρίαση

μεγάλα υψόμετρα όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά

παρ’ ολίγον πνιγμός

αντίδραση στη γενική αναισθησία

ανεπαρκής παροχή οξυγόνου ή καρδιακή ανακοπή, ενώ το άτομο βρίσκεται υπό γενική αναισθησία

πνευμονία

χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα

δρεπανοκυτταρική αναιμία ή θαλασσαιμία

Διάγνωση

Εάν ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα ανοξίας, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις, προκειμένου να καθορίσει την αιτία και να δώσει μια ακριβή διάγνωση.

Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

εξετάσεις αίματος

μαγνητική τομογραφία

λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού

αξονική τομογραφία

ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για τον έλεγχο της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου ενός ατόμου

Θεραπεία

Οι τύποι της διαθέσιμης θεραπείας θα εξαρτηθούν από την αιτία της ανοξίας και πόσο χρόνο στερήθηκε το άτομο το οξυγόνο.

Η προτεραιότητα για έναν γιατρό θα είναι να προσπαθήσει να φέρει ξανά τα επίπεδα οξυγόνου ενός ατόμου πίσω στο φυσιολογικό. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR) ή τη χρήση αναπνευστήρα για να αυξήσει τα επίπεδα οξυγόνου.

Οσο ταχύτερα ένα άτομο λαμβάνει θεραπεία και όσο νωρίτερα τα επίπεδα οξυγόνου μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες μιας πλήρους ανάκαμψης. Η άμεση θεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα περαιτέρω επιπλοκών.

Η θεραπεία για επιπλοκές της ανοξίας μπορεί να περιλαμβάνει:

φυσικοθεραπεία για να βοηθήσει ένα άτομο να ανακτήσει τον έλεγχο των κινητικών του λειτουργιών

λογοθεραπεία για να βοηθήσει ένα άτομο να ανακτήσει τη δυνατότητα να μιλήσει ή να καταπιεί

συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία για να μπορέσει να προσαρμοστεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές της ζωής

επαγγελματική θεραπεία για να μπορέσει να προσαρμοστεί σε νέες ρουτίνες

ψυχαγωγική θεραπεία για να μπορέσει να μείνει ενεργό στην κοινωνία και να συνεχίσει να μαθαίνει νέα πράγματα

Η αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε θεραπείας για την ανοξία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

ηλικία

πόσο καιρό ο εγκέφαλος στερήθηκε από οξυγόνο

την παρουσία και τη διάρκεια κώματος

Οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να αναρρώνουν ταχύτερα από όσους είναι άνω των 50 ετών. Η καλή βελτίωση και η πρόοδος κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα θεραπείας μπορεί να υποδηλώνουν ευνοϊκότερο αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να περάσει και ένας χρόνος προτού καταστεί δυνατόν να προσδιοριστεί πώς ακριβώς θα αναρρώσει ο ασθενής.

Οι υποξικοί-ανοξικοί τραυματισμοί του εγκεφάλου είναι πολύ σοβαρές καταστάσεις και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και μόνιμες βλάβες.

Η γνώση των συμπτωμάτων της υποξίας και της ανοξίας και η αναζήτηση άμεσης ιατρικής περίθαλψης είναι ζωτικής σημασίας. Μια γρήγορη ιατρική ανταπόκριση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών και να καθορίσει την ταχύτητα και την επιτυχία της ανάρρωσης.

Παρόλο που κάποιοι άνθρωποι ανακάμπτουν πλήρως, υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για εκείνους που χρειάζονται υποστήριξη μετά από ένα εγκεφαλικό τραύμα, ώστε να βοηθηθούν στην αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, ψυχικής και επαγγελματικής θεραπείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει