Αντιδιαβητικό φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κοροναϊό

Ένα ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 αποδεικνύεται ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα αντιμετώπισης της Covid-19, μειώνοντας έως και τρεις φορές τον κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς με τη νόσο.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με την οποία η μετφορμίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο Covid-19, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων όπως η παχυσαρκία ή η υπέρταση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν συγκριτικά την επίδραση των δύο επικρατέστερων θεραπειών για τον διαβήτη τύπου 2, ινσουλίνη και μετφορμίνη και διαπίστωσαν την σημαντική  υπεροχή της δεύτερης. Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19, αυξάνεται κατακόρυφα για τους διαβητικούς ασθενείς.

Μία σημαντική επιπλέον ανακάλυψη, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Frontiers in Endocrinology, ήταν πως άλλοι παράγοντες όπως το φύλο και η ηλικία ή παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση ή η χρόνια νεφρική νόσος δεν επηρέασαν την αποτελεσματικότητα του διαβητικού φαρμάκου.

Βάση της μελέτης αποτέλεσαν τα δεδομένα 604 θετικών στον κοροναϊό SARS-CoV-2 ασθενών κατά το διάστημα 25 Φεβρουαρίου έως 22 Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία η συνολική θνητότητα λόγω Covid-19 ήταν στο 11%, με το 93% των θανόντων άνδρες άνω των 50 ετών και την υπέρταση, καθώς και το ανδρικό φύλο να αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου.

Covid-19 και διαβήτης αποδείχθηκε ο πλέον επικίνδυνος συνδυασμός, με τη συννοσηρότητα να εντοπίζεται στο 67% των θανόντων.

Η μελέτη για την επίδραση των αντιδιαβητικών θεραπειών έδειξε μηδενικές επιπτώσεις από τη χρήση ινσουλίνης στον δείκτη θνητότητας για την υφιστάμενη χρήση ινσουλίνης.

Εν αντιθέσει, η μετφορμίνη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου, με το ποσοστό θνητότητας 11% σημαντικά μικρότερο από το 23% για την ομάδα διαβητικών ασθενών που δεν ακολουθούν αγωγή βασισμένη στο εν λόγω φάρμακο.

Όπως επεσήμανε η δρ Anath Shalev, M.D, διευθύντρια στο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και επικεφαλής της μελέτης, οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την επίδραση της μετφορμίνης ακόμη διερευνώνται. Τα ευρήματα έδειξαν πως τα θετικά αποτελέσματα του φαρμάκου στη ρύθμιση του γλυκαιμικού δείκτη ή στην παχυσαρκία δεν σχετίζονται, καθώς ο δείκτης μάζας σώματος, η γλυκόζη στο αίμα και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (A1C) δεν ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα στους χρήστες μετφορμίνης που επέζησαν της Covid-19.

«Πιθανώς οι αντιφλεγμονώδεις και αντι-θρομβωτικές ιδιότητες της μετφορμίνης να διαδραματίζουν τον ουσιαστικό ρόλο», ανέφερε η δρ Shalev.

Τέλος, οι ερευνητές υπογράμμισαν την παγκόσμια εφαρμογή των αποτελεσμάτων, με παρεμφερείς έρευνες σε διαφορετικούς πληθυσμούς διεθνώς -συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Γαλλίας και μιας ανάλυσης της αμερικανικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης UnitedHealthcare- να έχουν καταλήξει σε αντίστοιχα ευρήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει