Αντιιικό φάρμακο είναι 30 φορές πιο ισχυρό από την ρεμντεσιβίρη

Το αντιιικό φάρμακο πλιτιδεψίνη μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του ιικού φορτίου σε ασθενείς με νόσο Covid-19 μεταξύ των ημερών 4 και 7 από την έναρξη της θεραπείας, σύμφωνα με τις μελέτες της ισπανικής εταιρείας PharmaMar.

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ενθαρρυντικά νέα».

Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι από την προκλινική μελέτη φαίνεται επίσης πως η πλιτιδεψίνη ήταν σχεδόν 30 φορές πιο ισχυρή από την ρεμντεσιβίρη.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Καλά νέα για το εμβόλιο της Pfizer και ενθαρρυντικά νέα για ένα νέο αντιιικό φάρμακο.

Γνωρίζουμε από τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα μιας μικρής κλινικής δοκιμής της ισπανικής εταιρείας PharmaMar με το αντιικό πλιτιδεψίνη (plitidepsin/ Aplidin®) για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με Covid-19.

Το συγκεκριμένο φάρμακο, είναι εγκεκριμένο σε κάποιες χώρες -όπως την Αυστραλία- για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος. Δηλαδή, τα επίπεδα τοξικότητας του φαρμάκου είναι πολύ γνωστά και οι δόσεις που χρησιμοποιούνται σε δοκιμές Covid-19 είναι καλά ανεκτές στους ανθρώπους. Η δράση του αποκλείει τη λειτουργία μιας απαραίτητης πρωτεΐνης που σχετίζεται με τον ιό Covid-19.

Η μελέτη αξιολόγησε 3 διαφορετικές δόσεις του αντιιικού σε κοόρτες (είδη μελέτης παρατήρησης οι οποίες περιγράφουν μια ομάδα ατόμων που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, όπως το κάπνισμα και αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα είδη μελέτης στις επιστήμες της υγείας) ασθενών που απαιτούσαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Περισσότερο από το 90% των ασθενών που περιλήφθηκαν στη δοκιμή είχαν μέτριο ή υψηλό ιικό φορτίο κατά την έναρξη της θεραπείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση του ιικού φορτίου σε ασθενείς μεταξύ των ημερών 4 και 7 από την έναρξη της θεραπεία. Η μέση μείωση του ιικού φορτίου την 7η ημέρα ήταν 50% και την ημέρα 15 ήταν 70%. Περίπου το 81% των ασθενών είχαν πάρει εξιτήριο από την 15η ημέρα νοσηλείας ή πριν και περίπου 38% πριν από την 8η ημέρα (σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έπρεπε να νοσηλευτούν για τουλάχιστον 7 ημέρες).

Επιπλέον, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση μεταξύ της μείωσης του ιικού φορτίου, της κλινικής βελτίωσης και της επίλυσης της πνευμονίας, καθώς και της μείωσης των παραμέτρων φλεγμονής ( όπως της CRP). Την ημέρα 30, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη στην κλινική, κανένας από τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί στη θεραπεία δεν είχε συμπτώματα Covid-19.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η εταιρεία PharmaMar είναι σε συνομιλίες με διάφορες ρυθμιστικές αρχές -όπως τις ισπανικές και τις βρετανικές- για να ξεκινήσουν δοκιμές Φάσης III και είναι στη φάση της επιλογής ασθενών. Παρότι η κλινική μελέτη δεν στοχεύει στους ασθενείς στις ΜΕΘ αλλά τους νοσοκομειακούς ασθενείς, σε συνεργασία με κλινικές ομάδες στοχεύουν να καθορίσουν το ιδανικό διάστημα χρήσης της πλιτιδεψίνης.

Πολύ πρόσφατα όμως, δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Science, το οποίο επιβεβαίωσε την ισχυρή προ-κλινική αποτελεσματικότητα του φαρμάκου Aplidin έναντι του Covid-19 (DOI: 10.1126/science.abf4058).

Η μελέτη έδειξε ότι η πλιτιδεψίνη οδηγεί σε μείωση του ιικού πολλαπλασιασμού, με αποτέλεσμα μείωση κατά 99% των ιικών φορτίων και σε ανθρώπινα κύτταρα – σε εργαστηριακή μελέτη- αλλά και στους πνεύμονες ποντικιών.

Από την προκλινική μελέτη φαίνεται επίσης πως η πλιτιδεψίνη ήταν σχεδόν 30 φορές πιο ισχυρή από την ρεμντεσιβίρη.

Επιπλέον, σε ξεχωριστή εργασία, ακόμη αδημοσίευτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι το φάρμακο είχε συγκρίσιμη αντιική δράση έναντι του αρχικού στελέχους SARS-CoV-2 και της νέας, πιο μεταδοτικής αγγλικής παραλλαγής B117.

Ενθαρρυντικά και αυτά τα αποτελέσματα και αναμένουμε νέα και βέβαια τα δημοσιευμένα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες με την πλιτιδεψίνη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει