Αντιιικό φάρμακο «μπλοκάρει» τη μετάδοση του κοροναϊού

Tο πειραματικό αντιικό φάρμακο μολνουπιραβίρη (molnupiravir), έδειξε ταχύτερη μείωση του ιικού φορτίου της Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών και στην οποία συμμετείχαν ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσησης.

Αυτό ανακοίνωσε φαρμακευτικός κολοσσός Merck & Co Inc, που αναπτύσσει το συγκεκριμένο αντιιικό φάρμακο με τη φαρμακευτική Ridgeback Bio.

«Τα δευτερεύοντα ευρήματα της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα», σχολίασε ο Ουίλιαμ Φίσερ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καρολίνα, στην ανακοίνωση των εταιρειών.

«Γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια ακάλυπτη ανάγκη για αντιιικές θεραπείες κατά του SARS-CoV-2, μάς ενθαρρύνουν αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα», δήλωσε η Γουέντι Πέιντερ, επικεφαλής του τμήματος φαρμάκων της Ridgeback Biotherapeutics.

Το φάρμακο μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς έπειτα από πέντε ημέρες θεραπευτικής αγωγής, ανακοίνωσε η εταιρεία το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδικούς στις μολυσματικές ασθένειες.

Η 2η φάση της δοκιμής (οι δοκιμές έχουν τρεις φάσεις πριν από την πιθανή εμπορία) πραγματοποιήθηκε σε 202 ασθενείς εκτός νοσοκομείου, που είχαν Covid-19 με συμπτώματα. Δεν υπήρξε προειδοποίηση όσον αφορά την ασφάλεια και «στα τέσσερα σοβαρά περιστατικά που αναφέρθηκαν, κανένα δεν θεωρήθηκε ότι είχε σχέση με το φάρμακο που μελετάται», διευκρινίζει το εργαστήριο.

Το αντιικό φάρμακο των εταιρειών, προσώρας, βρίσκεται στη Φάση 2/3 των δοκιμών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο.

Η Merck αποφάσισε να επικεντρωθεί στη θεραπευτική αγωγή κατά του κοροναϊού αφού τα δύο εμβόλια που ανέπτυξε απέτυχαν να δημιουργήσουν την επιθυμητή ανοσοαπόκριση – εγκαταλείποντας το πρόγραμμα πειραματικών εμβολίων τον Ιανουάριο. Ωστόσο, συνεχίζει την έρευνά της πάνω σε δύο θεραπείες κατά της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της μολνουπιραβίρης, που ανέπτυξε με την αμερικανική εταιρία Ridgeback Bio.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει