Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με τεχνητό γλυκαντικό: Οφέλη για το μικροβίωμα του εντέρου

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με χαμηλών θερμίδων γλυκαντικά φαίνεται ότι προσφέρει οφέλη για το μικροβίωμα του εντέρου, βοηθώντας παράλληλα στην διατήρηση της απώλειας βάρους. Μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για τους τεχνητούς γλυκαντές εκ των πραγμάτων παρατήρησε ότι ενδέχεται να αυξάνουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, αν και η αύξηση αυτή μπορεί επίσης να σχετίζεται με την απώλεια βάρους.

Οφέλη και Προβληματισμοί για τους Τεχνητούς Γλυκαντές

Οι τεχνητοί γλυκαντές έχουν αποκτήσει δημοτικότητα ως επιλογή για όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι ενδέχεται να αυξήσουν την όρεξη, να θέσουν σε κίνδυνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ακόμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες που προτείνουν αποφυγή των χαμηλών θερμίδων γλυκαντών για τον έλεγχο του βάρους.

Ωστόσο, η έλλειψη μακροχρόνιων μελετών σχετικά με τους γλυκαντές, και κυρίως στο πλαίσιο μιας υγιούς διατροφής, χρειαζόταν να καλυφθεί. Ο Έλλεν Μπλάακ από το Πανεπιστήμιο Μααστριχτ στην Ολλανδία, παρακολούθησε τις επιδράσεις των γλυκαντών σε άτομα που τους χρησιμοποιούσαν ως υποκατάστατα ζάχαρης.

Η Μελέτη

Η έρευνα περιλάμβανε 341 ενήλικες στην Ευρώπη που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και τέθηκαν σε διατροφή χαμηλών θερμίδων για δύο μήνες, οδηγώντας σε μέση απώλεια βάρους 10 κιλών. Μετά την περίοδο αυτή, ακολούθησαν μια υγιή διατροφή με λιγότερο από 10% θερμίδες από ζάχαρη. Ενενήντα τρεις συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποφύγουν τους γλυκαντές εντελώς, ενώ οι υπόλοιποι ενθαρρύνονταν να αντικαθιστούν τρόφιμα και ποτά υψηλών σε ζάχαρη με εναλλακτικές χαμηλών θερμίδων.

Μέσα σε 10 μήνες, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν γλυκαντές κατάφεραν να διατηρήσουν τον μέσο όρο απώλειας βάρους μεγαλύτερο κατά 1,6 κιλό σε σχέση με την ομάδα που δεν τους χρησιμοποίησε. Επίσης, είχαν αυξημένα επίπεδα μικροβίων του εντέρου που παράγουν βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα, ευεργετικά στοιχεία που προάγουν την υγεία του εντέρου και υποστηρίζουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

«Αυτό δείχνει ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μη θερμιδικούς γλυκαντές μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση του σωματικού βάρους», δηλώνει η Μπλάακ.

Κατανόηση του Μικροβιώματος

Η κατανόησή μας για το μικροβίωμα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, δήλωσε ο Εράν Έλινταβ από το Ινστιτούτο Επιστήμης Βαϊτζμάν στην Ιαπωνία. Είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε πώς οι αλλαγές στην ομάδα που χρησιμοποίησε γλυκαντές μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τους, και παραμένει ασαφές εάν αυτές οι αλλαγές συνέβησαν λόγω της απώλειας βάρους, των γλυκαντών ή και των δύο.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Είναι οι τεχνητοί γλυκαντές ασφαλείς για κατανάλωση;

Ναι, οι περισσότεροι τεχνητοί γλυκαντές που έχουν εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές θεωρούνται ασφαλείς για κατανάλωση, όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο.

2. Πώς επηρεάζουν οι τεχνητοί γλυκαντές το μικροβίωμα του εντέρου;

Έρευνες δείχνουν ότι οι τεχνητοί γλυκαντές μπορεί να αυξάνουν την παρουσία ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, αλλά η σχέση τους με τα υπόλοιπα στοιχεία της διατροφής είναι ακόμα υπό μελέτη.

3. Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές της ζάχαρης;

Ορισμένες υγιεινές εναλλακτικές της ζάχαρης περιλαμβάνουν το μέλι, τη στέβια και τους φυτικούς γλυκαντές, οι οποίοι είναι πιο φυσικοί και μπορεί να προσφέρουν και άλλα οφέλη.

via

Μπορεί επίσης να σας αρέσει