Αντίσταση στα αντιβιοτικά: Κίνδυνος επιστροφής στις σκοτεινές εποχές της ιατρικής

Αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στις σκοτεινές εποχές της ιατρικές.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον με αφορμή τη συζήτηση του θέματος πριν από μερικές ημέρες στις Βρυξέλλες στην συνάντηση μεταξύ των ηγετών της G7 και πήρε ειδική στήριξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους υπάρχουν τόσο λίγα αντιμικροβιακά φάρμακα τα τελευταία χρόνια και τόνισε πως μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την επιστήμη, τη βιομηχανία και την παγκόσμια υγεία με επικεφαλής τον οικονομολόγο Tζιμ Ο’ Νιλ θα επιληφθεί του θέματος και θα καθορίσει τα σχέδια για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι οι προτάσεις της ομάδας αναθεώρησης θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της G7, που θα φιλοξενηθεί από τη Γερμανία, την επόμενη χρονιά.

«Εάν αποτύχουμε να δράσουμε, είμαστε αντιμέτωποι με ένα σχεδόν αδιανόητο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργούν πλέον και θα μας ρίξει πίσω στα σκοτεινά χρόνια της ιατρικής, με αποτέλεσμα θεραπεύσιμες σήμερα μολύνσεις και τραυματισμοί να αρχίσουν και πάλι να σκοτώνουν», είπε ο Κάμερον σε δηλώσεις του στο BBC.

Τόνισε επίσης πως η ομάδα δράσης θα αναλύσει τρία βασικά ζητήματα: Την αύξηση των στελεχών των ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων, την «αποτυχία της αγοράς» που δεν έχει βγάλει καμία νέα κατηγορία αντιβιοτικών για περισσότερα από 25 χρόνια και την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών από τον παγκόσμιο πληθυσμό.

«Ωρολογιακή βόμβα»

Εκτιμάται ότι τα στελέχη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων είναι υπεύθυνα για 5.000 θανάτους το χρόνο στη Βρετανία και 25.000 θανάτους ετησίως σε όλη την Ευρώπη.

Η επικεφαλής αξιωματούχος Υγείας της Μ. Βρετανίας, Dame Σάλι Ντέιβις, περιέγραψε την απειλή της αντοχής των μικροβίων ως μια «ωρολογιακή βόμβα» και τόνισε πως «οι κίνδυνοι που εγκυμονεί πρέπει να κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία με την τρομοκρατία».

Μιλώντας, μάλιστα, σε μία συνάντηση επιστημόνων τον περασμένο μήνα, προειδοποίησε ότι χρειάζεται μια προσπάθεια ανάλογη με αυτήν που γίνεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Τα νέα αντιβιοτικά που θα δημιουργηθούν από την βιοτεχνολογία και την φαρμακευτική βιομηχανία θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση αυτής της κρίσης που θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ιατρικής», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Φάραρ, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Wellcome Trust, που θα χρηματοδοτήσει με 500.000 λίρες την ομάδα του O’ Νιλ, έκανε λόγο για παγκόσμια κρίση που αφορά την υγεία.

«Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι απειλή όχι μόνο για την ικανότητά μας να θεραπεύσουμε τα θανατηφόρα νοσήματα, αλλά σχεδόν για κάθε πτυχή της σύγχρονης ιατρικής. Από τη θεραπεία του καρκίνου μέχρι την καισαρική τομή, οι θεραπείες που σώζουν χιλιάδες ζωές κάθε μέρα βασίζονται σε αντιβιοτικά που θα μπορούσαν σύντομα να καταστούν εντελώς ανενεργά», είπε.

«Αποτυχία της αγοράς»

Τα αντιβιοτικά έχουν μια εξαιρετική ιστορία επιτυχίας, όμως τελικά τα βακτήρια κατορθώνουν να αναπτύσσουν αντίσταση μέσω μετάλλαξης.

Ενα παράδειγμα είναι ο MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος) που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές απειλές εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία. Είναι ανθεκτικός ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά και το κύριο όπλο εναντίον του είναι η βελτιωμένη υγιεινή, που του στερεί την ευκαιρία να εξαπλώσει τη μόλυνση.

Χωρίς αντιβιοτικά μια ολόκληρη σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο, από τις αντικαταστάσεις ισχίου και τις χημειοθεραπείες για τον καρκίνο μέχρι τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Προτού αναπτυχθούν τα αντιβιοτικά πολλές γυναίκες έχασαν τη ζωή τους μετά τον τοκετό από μια απλή βακτηριακή λοίμωξη.

«Υπάρχει μια αποτυχία της αγοράς. Η φαρμακευτική βιομηχανία δεν έχει αναπτύξει νέες κατηγορίες αντιβιοτικών, γι’ αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε κίνητρα. Δεν είναι μόνο επιστημονική και ιατρική πρόκληση, είναι εξίσου οικονομική και ιατρική και απαιτεί ανάλυση ρυθμιστικών συστημάτων και αλλαγή συμπεριφορών», λέει ο Κάμερον.

Οι εργασίες της ομάδας του O’ Νιλ θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο και αναμένεται να παραδώσει τις συστάσεις του μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει