Τα αντιβιοτικά μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους της πλάτης

Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της χρόνιας οσφυαλγίας σε ποσοστό μέχρι και 40%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Δανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως έχουν βρει σύνδεση μεταξύ περιπτώσεων πόνου στην πλάτη και μόλυνσης από βακτήρια. Ορισμένοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει το πόσο πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να ωφεληθούν απ’ αυτή τη θεραπεία. Αλλοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση της χρήσης αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αντίστασης θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική και να οδηγήσει σε μικρόβια. Ο πόνος στην πλάτη είναι μια κοινή πάθηση, που επηρεάζει περίπου 4 στους 5 ανθρώπους σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Οι συνιστώμενες θεραπείες περιλαμβάνουν παυσίπονα, ζεστές ή κρύες κομπρέσες, αλλαγές στον τρόπο ζωής, φυσική θεραπεία και διατήρηση ενεργητικότητας. Σε ακραίες περιπτώσεις όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί για την αφαίρεση μέρους του κατεστραμμένου δίσκου.

Βακτηριακή λοίμωξη

Οι τελευταίες μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας έχουν βασιστεί σε προγενέστερη μελέτη που δείχνει ότι ένα ποσοστό ασθενών με κήλη δίσκου που κυμαίνεται μεταξύ 7% – 53% έχουν ένα είδος βακτηρίων. Σ’ αυτούς τους ασθενείς τα βακτήρια εισήλθαν τη στιγμή που η κήλη ξεχείλωσε ή «γλίστρησε».

Στην πρώτη μελέτη σε 61 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη για πόνο χαμηλά στην πλάτη, οι ερευνητές βρήκαν βακτήρια στο 46% των εκφυλισμένων δίσκων. Σε μια δεύτερη μελέτη, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 162 ασθενείς που είχαν πόνο χαμηλά στην πλάτη για περισσότερο από 6 μήνες λόγω δισκοπάθειας. Οι μισοί από τους ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικά για 100 ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο (πρόκειται για ένα αδρανές σκεύασμα που ο ασθενής το παίρνει χωρίς να το γνωρίζει ότι είναι αδρανές, έχοντας την πεποίθηση πως πρόκειται για κανονική θεραπεία).

Μετά από ένα χρόνο παρακολούθησης, εκείνοι που είχαν πάρει αντιβιοτικά είχαν λιγότερους πόνους χαμηλά στην πλάτη και στα κάτω άκρα και έλειψαν λιγότερες ημέρες από την εργασία τους, εξαιτίας πόνου στην πλάτη τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 35-40% των ατόμων με μακροχρόνιο πόνο στην πλάτη έχουν περίσσεια υγρών στους σπονδύλους και μπορούν να επωφεληθούν απ’ αυτό το είδος θεραπείας. Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Spine Journal .

«Δεν είναι μια θεραπεία»

Οι αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης ότι τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να είναι μια θεραπεία για τον πόνο στην πλάτη, θορύβησαν τον Τζον Ο’ Ντάουντ, σύμβουλο χειρουργό της σπονδυλικής στήλης και πρόεδρο της Βρετανικής Εταιρείας για την Ερευνα για τον Πόνο της Πλάτης.

«Αν είχατε κήλη δίσκου δεν νομίζω ότι θα σας ενθουσίαζε και πολύ αυτό το νέο. Και δεν νομίζω ότι μπορούν τα αντιβιοτικά να αποτελέσουν μια θεραπεία για εσάς. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα άλλο χρήσιμο στοιχείο για να οικοδομήσουμε μια σειρά από δεδομένα, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει μια θεραπεία ή μια απάντηση στον πόνο στην πλάτη», λέει ο Ο’ Ντάουντ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει