Απεργούν οι φαρμακοποιοί την Τετάρτη, «απαντώντας» στα νέα μνημονιακά μέτρα

Η «απάντηση» του φαρμακευτικού κλάδου στα νέα μέτρα που φέρνει το μνημόνιο είναι κατ’ αρχήν η προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας μεθαύριο, Τετάρτη 15 Ιουλίου.

Οι φαρμακοποιοί απαντούν με τον τρόπο αυτό στα μέτρα που περιέχονται στην συμφωνία με τους θεσμούς και τα οποία όπως διατυπώνονται στο κείμενο αφορούν το καθεστώς ιδιοκτησίας των φαρμακείων και, σε επόμενη φάση, το άνοιγμα της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Την ίδια ημέρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προγραμμάτισε και έκτακτη Γενική Συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας θα προταθεί η δυναμική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και απεργίας διαρκείας στον ζωτικό χώρο των φαρμακείων.

Παρότι ρυθμίσεις και αλλαγές σχετικές με τα φαρμακεία δεν περιλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στους Ευρωπαίους, έχοντας δημιουργήσει ελπίδες στους φαρμακοποιούς για την προστασία του κλάδου τους, τελικά το κείμενο της διαπραγμάτευσης που υπογράφηκε το πρωί της Δευτέρας επιφύλασσε δύο αρνητικές εκπλήξεις για τον κλάδο.

Και οι δυο ρυθμίσεις περιέχονται στην Εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α, για την οποία απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της. Έτσι, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν περιλαμβάνονται αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Φαρμακείων, αλλά και σε δεύτερο χρόνο η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Τα ΜΗΣΥΦΑ θεωρούνται casus belli (αιτία πολέμου) για τους φαρμακοποιούς τα τελευταία πέντε χρόνια που τίθεται το ζήτημα της διάθεσης τους και από τα σούπερ μάρκετ. Πλέον, όμως, το μέχρι πρότινος καυτό αυτό ζήτημα για τον κλάδο γίνεται… ήσσονος σημασίας σε σχέση με τη λαίλαπα του ιδιοκτησιακού, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι. Παρότι δεν εξειδικεύεται περαιτέρω στο κείμενο της εργαλειοθήκης, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν πως το φαρμακείο αποσυνδέεται με αυτόν τον τρόπο από τον φαρμακοποιό, καθώς θα μπορεί να ανοίγει φαρμακείο οποιαδήποτε και όχι μόνο ο κάτοχος πτυχίου φαρμακευτικής, όπως ισχύει σήμερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει