Απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ

Σοβαρά προβλήματα οργάνωσης αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ που παραμένουν ουσιαστικά στον αέρα παρά το γεγονός ότι σήμερα (27/3) επρόκειτο να ξεκινήσει η λειτουργία τους για τους ασφαλισμένους.

Οπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τα περισσότερα πολυϊατρεία δεν είναι λειτουργικά, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε στελέχωση και υλικά, ενώ υπάρχουν γραφειοκρατικές εμπλοκές που δυσχεραίνουν την λειτουργία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΦΕΚ για το διορισμό των γιατρών που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα 30 ημερών βγήκε μόλις χθες (26/3)!

Παράλληλα, σήμερα (27/3) το προσωπικό των πολυϊατρείων εγκλωβίστηκε για ώρες στην αναμονή στις υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών, προκειμένου να πάρει το χαρτί ανάληψης υπηρεσίας, την ώρα που θα έπρεπε να είναι στη διάθεση των ασθενών, όπως είχε δεσμευθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, δεν υπήρξε η στοιχειώδης οργάνωση για να διεξαχθεί ομαλά ακόμα και αυτή η διαδικασία.

Στις περισσότερες από τις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ δεν υπήρχε η στοιχειώδης οργάνωση και η υποδομή για να παρέχουν έστω και τις βασικές υπηρεσίες.

Ο ΙΣΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης αποδεικνύεται ανακόλουθος, καθώς είχε δεσμευθεί ότι τα πολυϊατρεία σήμερα θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους ασθενείς. Πολλοί ήταν οι ασθενείς, οι οποίοι παραπλανήθηκαν από τις σχετικές δηλώσεις και υπέστησαν την ταλαιπωρία να πάνε στα πολυϊατρεία για να φύγουν στη συνέχεια άπραγοι. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του για το πρόχειρο τρόπο με το οποίο αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία.

«Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των εκατομμυρίων ασφαλισμένων την ώρα που ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί εργασία “ομηρίας” για τους γιατρούς “προλετάριους” στο ΠΕΔΥ», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Οι 2500 γιατροί που επέλεξαν να εργασθούν στο δίκτυο, κλείνοντας τα ιατρεία τους, δείχνoυν στον απόλυτο βαθμό την υποστελέχωση του συστήματος, λόγω του απαράδεκτου καθεστώτος λειτουργίας του την ώρα που χιλιάδες εξειδικευμένοι συνάδελφοι εξωθούνται στην ιατρική μετανάστευση για να ζήσουν.

Η έλλειψη σοβαρότητας και στρατηγικής έχει αποτέλεσμα τη διάλυση όχι μόνο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και της δευτεροβάθμιας που έχει κληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να σηκώσει το βάρος», κατέληξε.

Ο ΙΣΑ ζητά:

* συλλογικές συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση με κλειστούς προϋπολογισμούς που θα συνάψουν οι ιατρικοί Σύλλογοι με τον ΕΟΠΥΥ, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ

* ισότιμη δυνατότητα συμμετοχής στις συμβάσεις σε όσους γιατρούς το επιθυμούν

* αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση

* ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς.

* άμεση και αξιοκρατική αξιολόγηση της προϋπηρεσίας των γιατρών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει