Aπώλεια τριχώματος στις γάτες: Αίτια και θεραπεία

Μήπως μπορεί ο καθένας να μαντέψει ότι έχετε ως κατοικίδιο μια γάτα; Δεν είναι δύσκολο, αν η γάτα σας αφήνει… ίχνη πάνω σας κάθε φορά που την παίρνετε αγκαλιά. Οι γάτες έτσι κι αλλιώς «μαδάνε» πολύ.

Κάποιες όμως «μαδάνε» περισσότερο από τις άλλες. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και για εσάς και για τους γύρω σας.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση:

Κύριες αιτίες για την απώλεια μαλλιών της γάτας

Εποχιακή φυσιολογική τριχόπτωση. Η τριχόπτωση στις γάτες μερικές φορές προκαλείται από τις εποχιακές αλλαγές. Οταν έρχεται άνοιξη και καλοκαίρι, οι γάτες ρίχνουν το παχύ τρίχωμά τους, για να προστατευτούν από τη ζέστη.

Η διατροφή τους περιέχει πολύ αλάτι. Το αλάτι είναι ένα «ταμπού» στη διατροφή της γάτας. Οι γάτες χρειάζονται πολύ λίγο αλάτι και έχουν φτωχή γεύση. Το πολύ αλάτι επιβαρύνει τα νεφρά τους και αφήνει το τρίχωμά τους στεγνό. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει το πρόβλημα της τριχόπτωσης.

Υποφέρουν από υποσιτισμό. Οι γάτες που τρέφονται καλά, έχουν μαλακό και λαμπερό τρίχωμα. Αν τα μαλλιά τους είναι ξηρά και θαμπά και σπάνε εύκολα ή πέφτουν, ίσως να υπάρχει πρόβλημα υποσιτισμού. Οι γάτες με αδύναμη λειτουργία του γαστρεντερικού, μακρύ τρίχωμα και διατροφή χωρίς ποικιλία, μπορούν πολύ εύκολα να υποφέρουν από τριχόπτωση.

Εχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γάτες ηλικίας μικρότερης του ενός έτους και εκείνες που είναι μεγαλύτερες από οκτώ ετών έχουν σοβαρό πρόβλημα απώλειας μαλλιών, ενώ υπάρχει και κρούστα στις ρίζες τους. Το τρίχωμά τους είναι εύθραυστο και πέφτει εύκολα. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, υπάρχει ολόκληρη περιοχή χωρίς τρίχωμα στο δέρμα τους και τότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και να το συζητήσετε με τον γιατρό τους. Οι γάτες με κακή υγεία και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν εύκολα να υποφέρουν από απώλεια μαλλιών.

Θεραπεία για την τριχόπτωση των γατών

Δώστε προσοχή στη διατροφή τους. Οσον αφορά τις γάτες με αδύναμη γαστρεντερική λειτουργία, πρώτα πρέπει να βελτιώσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Για παράδειγμα μπορείτε να τις ταΐσετε με καλύτερη τροφή ή να τους δώσετε ορισμένα φάρμακα, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσουν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και να εξασφαλιστεί η υγεία τους γενικά και η υγεία του τριχώματός τους ειδικά.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα για το τρίχωμα της γάτας. Οσον αφορά τις γάτες με μακρύ τρίχωμα, τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στην απαίτηση για τη συντήρηση των μαλλιών τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και κάποια προϊόντα ειδικά για το τρίχωμά τους.

Ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Οσον αφορά τις υποσιτισμένες γάτες και αυτές που δεν έχουν ποικιλία στη διατροφή τους, θα πρέπει να φροντίσετε να βάλετε την ποικιλία στη δίαιτά τους. Αλλά ακόμα κι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η γάτα σας θα έχει ισορροπημένη διατροφή. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν τους δίνετε γατοτροφές. Αν τους δώσετε γατοτροφές, σιγουρευτείτε πως πρόκειται για κάποια γνωστή και δοκιμασμένη μάρκα.

Μην τους δίνετε τροφές με πολύ αλάτι. Θα πρέπει να ταΐσετε τη γάτα σας με τροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να τους αγοράζετε γατοτροφές, φροντίστε τουλάχιστον το φαγητό που τους δίνετε να μην περιέχει το αλάτι και τα καρυκεύματα που περιέχουν οι ανθρώπινες τροφές, αν θέλετε η γάτα σας να είναι υγιής.

Θεραπεία τριχόπτωσης. Η απώλεια του τριχώματος της γάτας είναι μια επίμονη ασθένεια του δέρματος με υψηλή μολυσματικότητα. Αν η γάτα αρρωστήσει θα πρέπει να τη βάλετε μακριά από άλλες γάτες που τυχόν υπάρχουν στο σπίτι. Εκτός αυτού, δεν θα πρέπει να μοιράζονται ούτε καν τη βούρτσα, ώστε να μην κινδυνέψουν να μολυνθούν και οι άλλες γάτες σας.

Ειδικά σαμπουάν για γάτες. Είστε από εκείνους που κάνουν μπάνιο τη γάτα τους; Συνήθως οι γάτες δεν χρειάζονται μπάνιο, γιατί η θερμοκρασία του σώματός τους είναι πολύ υψηλή και η γλώσσα τους που είναι σαν βούρτσα πλένει και απολυμαίνει κάθε σημείο του κορμιού τους. Ωστόσο, εκείνοι που κάνουν τις γάτες τους μπάνιο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν χρησιμοποιούν ακατάλληλα σαμπουάν, θα υπάρξει πρόβλημα τριχόπτωσης πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι είναι η φυσική τριχόπτωση. Εάν φοβάστε ότι η γάτα σας θα αρρωστήσει και θα χάσει το τρίχωμά της, χρησιμοποιήστε κάποιο σαμπουάν ειδικό για κατοικίδια. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως τις γάτες δεν πρέπει να τις κάνουμε συχνά μπάνιο.

Χτενίζετε συχνά το τρίχωμα της γάτας σας. Χρησιμοποιήστε μια ειδική βούρτσα και χτένα για τη γάτα και βουρτσίστε την σε σταθερή ώρα κάθε ημέρα, ώστε η πτώση του τριχώματός της να μείνει στη βούρτσα και να μην… αιωρείται σε όλο το σπίτι.

Δώστε στη γάτα μια αίσθηση ασφάλειας. Προσφέρετε ένα ασφαλές περιβάλλον στη γάτα σας γιατί μια γάτα που είναι φοβισμένη ή ταραγμένη παρουσιάζει μεγάλες πιθανότητες να χάσει το τρίχωμά της. Αλλωστε, είναι καθήκον σας να παρέχετε στο κατοικίδιό σας ένα ήρεμο περιβάλλον.

Ηλιοθεραπεία. Θα πρέπει να βγάζετε τη γάτα σας συχνά έξω από το σπίτι για να τη δει λίγο ο ήλιος. Η «ηλιοθεραπεία» βοηθά τη γάτα να παραμένει υγιής και κάνει το τρίχωμά της πιο αφράτο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει