Αρτηριοσκλήρυνση: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η αρτηριοσκλήρυνση αναφέρεται σε μια σειρά ασθενειών, στις οποίες το αρτηριακό τοίχωμα πυκνώνει και χάνει την ελαστικότητά του. Συνήθως συγχέεται με την αθηροσκλήρωση με αποτέλεσμα να δημιουργείται μπέρδεμα.

Η αθηροσκλήρωση είναι ο σχηματισμός πλακών που αποτελούνται από χοληστερόλη και άλλες ουσίες στα αρτηριακά τοιχώματα. Η αρτηριοσκλήρυνση είναι η πάχυνση και σκλήρυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων από υπερβολική πίεση. Η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριοσκλήρυνση, η οποία προέρχεται από την ελληνική λέξη σκλήρυνση των αρτηριών.

Οι πιο συχνές θέσεις για την αρτηριοσκλήρυνση είναι αρτηρίες στον εγκέφαλο, τα νεφρά, την καρδιά, την κοιλιακή αορτή ή τα πόδια. Τα συμπτώματα της αρτηριοσκλήρυνσης ποικίλλουν ανάλογα με το ποιες αρτηρίες επηρεάζονται. Πόνος στο πόδι κατά την άσκηση μπορεί να υποδεικνύει περιφερική αρτηριακή νόσο. Ξαφνική αδυναμία ή ζάλη μπορεί να προκληθεί από απόφραξη της καρωτίδας αρτηρίας στο λαιμό, η οποία παράγει συμπτώματα όμοια με αυτά του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο πόνος στο στήθος ή τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να υποδεικνύουν απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών. Η αρτηριοσκλήρυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.

Οι παράγοντες κινδύνου για την αρτηριοσκλήρυνση περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την υψηλή πίεση του αίματος ή / και της χοληστερόλης, το άγχος και τον διαβήτη. Ενας ιός ή αλλεργική αντίδραση, η χρόνια νεφρική νόσος, ερεθιστικά, όπως η νικοτίνη και τα ναρκωτικά, καθώς και πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα από το αμινοξύ ομοκυστίνη, μπορούν εξίσου να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρυνση. Ενα οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιακής νόσου μπορεί να είναι, εξάλλου, ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης.

Αν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα περιορισμένης ροής του αίματος, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Οσοι έχουν κακή ροή του αίματος σε μία περιοχή του σώματος είναι πιθανό να έχουν αρτηριοσκλήρυνση ή αθηροσκλήρωση σε ένα άλλο μέρος του σώματος. Κατά τη φυσική εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να βρει τα σημάδια είτε αρτηριοσκλήρυνσης είτε αθηροσκλήρωσης με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένου του στηθοσκοπίου με το οποίο θα ακούσει τις αρτηρίες σας.

Μειωμένη πίεση αίματος σε ένα σκέλος ή έλλειψη παλμού σε μια στενωμένη αρτηρία μπορεί να υποδεικνύει αρτηριοσκλήρυνση. Αλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν ένα εξόγκωμα στην κοιλιά ή πίσω από το γόνατο. Ο γιατρός μπορεί, επίσης, να παρατηρήσει κακή επούλωση των πληγών σε μια περιοχή με περιορισμένη ροή αίματος. Οι εξετάσεις αίματος, απεικόνισης, υπέρηχοι, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και άλλες βοηθούν έναν γιατρό να διαγνώσει την αρτηριοσκλήρυνση.

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Μερικές θεραπείες περιλαμβάνουν τη μείωση διαιτητικού ασβεστίου και την αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου. Η μείωση της χοληστερόλης με φάρμακα, η θεραπεία με ασπιρίνη, αντιπηκτικά και αγγειοδιασταλτικά χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να ελέγχουν το άγχος, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, να ασκούνται τακτικά, να απέχουν από το κάπνισμα, να διατηρήσουν υγιή τα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα και σταθερή την αρτηριακή πίεση.

Τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές χειρουργικές μέθοδοι είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της αρτηριοσκλήρυνσης. Μία άλλη μορφή θεραπείας είναι η θρομβολυτική θεραπεία, στην οποία ένας γιατρός εισάγει ένα θρομβολυτικό φάρμακο εντός της αρτηρίας για να διαλύσει το θρόμβο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει