Ασφαλής η δωρεά βλαστικών κυττάρων από παχύσαρκους

Οι άνθρωποι με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μπορούν να είναι εξίσου καλοί δότες βλαστοκυττάρων με εκείνους που έχουν υγιές βάρος, όπως αναφέρει νέα μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στο παρελθόν είχε θεωρηθεί πως τα παχύσαρκα άτομα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν παρενέργειες μετά την αιμοδοσία, όπως ο πόνος των οστών, ωστόσο η μελέτη που έγινε σε 19 συμμετέχοντες, δεν παρουσίασε στοιχεία παρενεργειών.

Το Βρετανικό Μητρώο Μυελού των Οστών Αnthony Nolan, υποστηρίζει τώρα πως μπορούν να γίνουν δωρητές μυελού των οστών, ακόμα και άτομα με ΔΜΣ έως 40.

Οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των διαταραχών του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων, όπως η λευχαιμία.

Τα δύο τρίτα των ασθενών δεν μπορούν να βρουν συμβατό δότη στην οικογένειά τους κι έτσι στηρίζονται στην εξεύρεση μη συγγενή δότη. Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει γι’ αυτό το σκοπό το Μητρώο Μυελού των Οστών που σήμερα ονομάζεται Μητρώο Βλαστοκυττάρων Anthony Nolan.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 19 άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 35 για ένα χρόνο, αφού δώρισαν βλαστικά κύτταρα.

Οι δωρητές δώρισαν βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται συλλογή περιφερικών βλαστοκυττάρων, που είναι αυτή που χρησιμοποιείται στις περισσότερες δωρεές βλαστοκυττάρων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δωρητές δεν παρουσίασαν περισσότερες παρενέργειες από ό,τι τα άτομα που είχαν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 35.

Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα πως η δωρεά βλαστικών κυττάρων με αυτή τη μέθοδο που είναι παρόμοια με την αιμοδοσία, μπορεί να γίνει με ασφάλεια και επιτυχία από άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 35 και 40 που έχουν ταξινομηθεί ως «πολύ παχύσαρκα».

Το Βρετανικό Μητρώο Μυελού των Οστών,  άλλαξε μετά απ’ αυτό την πολιτική του εδώ και 18 μήνες και επιτρέπει σε άτομα με ΔΜΣ μέχρι 40 να γίνουν δωρητές βλαστικών κυττάρων.

«Αυτή η γνώση θα μάς βοηθήσει να σώσουμε περισσότερες ζωές, καθώς θα μπορέσει να διευρύνει την ομάδα των δοτών που υπάρχει στο μητρώο μας», αναφέρουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει