Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

Οι γυναίκες που παίρνουν σε καθημερινή βάση ασπιρίνη, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών κατά 20%, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.

Το πρώιμο στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Ωστόσο, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ασθένεια μπορούν να μιμηθούν πιο κοινές συνθήκες, όπως πεπτικές διαταραχές και διαταραχές της ουροδόχου κύστης και για το λόγο αυτό ο καρκίνος  δεν διαγιγνώσκεται μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Το προχωρημένο στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών αφήνει στις γυναίκες περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές και κακή πρόγνωση, καθιστώντας τις προληπτικές στρατηγικές για τον έλεγχο της ασθένειας ιδιαίτερα σημαντικές.

Η χρόνια ή επίμονη φλεγμονή έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ασπιρίνης και της μη-ασπιρίνης NSAID (μη-στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα), μπορούν να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο του καρκίνου. Ωστόσο, οι μελέτες που εξέταζαν κατά πόσο η χρήση αυτών των παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, ήταν σε μεγάλο βαθμό αμφίβολες. Η πρόσφατη, του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (ΗΠΑ), είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ αυτών των φαρμάκων και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών.

Οι καθηγητές από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, ανέλυσαν στοιχεία που συγκέντρωσαν από 12 μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες (9 στις ΗΠΑ, 3 στην Ευρώπη), για να διερευνηθεί αν οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη, μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα ή ακεταμινοφαίνη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών. Οι 12 αυτές τις μελέτες αξιολογήθηκαν με την παροχή φαρμάκων σε σχεδόν 8.000 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και περίπου 12.000 γυναίκες που δεν έπασχαν από τη νόσο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχουσες που ανέφεραν καθημερινή χρήση της ασπιρίνης είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ωοθηκών, σε σύγκριση με όσες έπαιρναν ασπιρίνη λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Για τα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα η εικόνα ήταν λιγότερο σαφής: Oι επιστήμονες παρατήρησαν ένα ποσοστό 10% χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες που έκαναν χρήση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν χρήση λιγότερο συχνά. Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή δεν μπορούσε να αποτιμηθεί εύκολα στατιστικά. Σε αντίθεση, όμως, με τα ευρήματα για την ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η χρήση της ακεταμινοφαίνης που δεν είναι αντιφλεγμονώδης παράγοντας, δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Αυτή η μελέτη ήρθε να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο κατάλογο των κακοηθειών, όπως του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων, που φαίνεται πως δυνητικά μπορούν να προληφθούν με τη χρήση ασπιρίνης.

«Η μελέτη μας δείχνει πως η ασπιρίνη ή τα σχήματα ασπιρίνης που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από την καρδιακή προσβολή, μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να γίνουν πρόσθετες μελέτες για να προσδιοριστεί ο μηχανισμός με τον οποίο η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών», δηλώνουν οι ερευνητές.

Επίσης, πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της καθημερινής χρήσης ασπιρίνης, που περιλαμβάνουν άνω γαστρεντερική αιμορραγία και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ως εκ τούτου, μια ημερήσια δοσολογία ασπιρίνης θα πρέπει να γίνεται μόνο με την έγκριση ενός γιατρού, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει