Ασθμα: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

_respiratory_system

Το άσθμα είναι μια διαταραχή του πνεύμονα που παρεμβαίνει στην αναπνοή. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά, επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού και δύσπνοιας, που είναι γνωστά ως κρίσεις άσθματος.

Το πρόβλημα πηγάζει από χρόνια φλεγμονή στους σωλήνες που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες. Ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία, υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διατήρηση των συμπτωμάτων του άσθματος σε απόσταση.

shortness-of-breath

Τα συμπτώματα του άσθματος

Τα συμπτώματα μιας κρίσης άσθματος περιλαμβάνουν:

* Συριγμό

* Βήχα που δεν σταματά

* Δύσπνοια

* Σφίξιμο στο στήθος

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια κρίση άσθματος που μένει χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

emergency

Πότε πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα

Μερικές κρίσεις άσθματος απαιτούν επείγουσα θεραπεία. Επισκεφθείτε άμεσα νοσοκομείο εάν:

* Eχετε κομμένη ανάσα και δεν μπορείτε να περπατήσετε ή να μιλήσετε

* Τα χείλη και τα νύχια σας φαίνονται μπλε

* Η χρήση μιας συσκευής εισπνοών διάσωσης δεν βοηθά

Αυτά είναι σημάδια ότι το σώμα σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Επείγουσα θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να ανοίξoυν οι αεραγωγοί και να αποκατασταθούν τα επίπεδα οξυγόνου.

boy_holding_chest

Πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια άσθματος

Μερικές φορές το άσθμα προκαλεί πιο λεπτά συμπτώματα που δεν διακόπτουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ωστόσο, αυτά μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι επίκειται μια πλήρης κρίση άσθματος. Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν συχνό βήχα (ιδιαίτερα τη νύχτα), δυσκολία στον ύπνο, ανεξήγητη κόπωση, και το αίσθημα ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε.

As8ma-1

Τι προκαλεί μια κρίση άσθματος;

Σε άτομα με άσθμα, οι αεραγωγοί έχουν χρόνια φλεγμονή. Ορισμένες συνθήκες μπορούν να κάνουν τη φλεγμονή χειρότερη και να προκαλέσουν στένωση των αεραγωγών. Ταυτόχρονα, το σώμα μπορεί να παράγει επιπλέον βλέννα που φράζει τους αεραγωγούς. Αυτές οι αλλαγές δουλεύουν μαζί για να περιορίσουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Καθώς πολύ λίγος αέρας περνάει μέσα, συμβαίνει συριγμός και δυσκολία στην αναπνοή.

dustmite

Εναύσματα άσθματος: Αλλεργίες

Τα αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση άσθματος περιλαμβάνουν:

* Τη μούχλα

* Τα ακάρεα της σκόνης

* Τις κατσαρίδες

* Τη γύρη από τα δέντρα και τα λουλούδια

* Τα τρόφιμα όπως τα φιστίκια, τα αυγά, τα ψάρια

Εάν η γύρη είναι ένα από τα εναύσματά σας, θα παρατηρήσετε πιθανώς τα συμπτώματα του άσθματός σας να είναι χειρότερα σε ορισμένες εποχές του έτους.

pet

Εναύσματα άσθματος: Κατοικίδια ζώα

Οι αλλεργίες από τα κατοικίδια είναι ένα άλλο σύνηθες έναυσμα για το άσθμα. Το πρόβλημα είναι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος του ζώου που συγκεντρώνονται στα ρούχα, τα έπιπλα και τους τοίχους. Οταν το χνούδι των κατοικίδιων ζώων εισπνέεται, μπορεί να προκαλέσει μια κρίση άσθματος σε μόλις 15 λεπτά. Ατομα με αλλεργίες στις γάτες, αντιδρούν σε μία πρωτεΐνη στο σάλιο, το δέρμα και τα ούρα τα γάτας. Αυτή η πρωτεΐνη συσσωρεύεται στον αέρα ή σε επιφάνειες και μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος σε 20% έως 30% των ατόμων με άσθμα.

pollution

Εναύσματα άσθματος: Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η εξωτερική και εσωτερική ρύπανση του αέρα μπορεί να κάνει χειρότερα τα συμπτώματα του άσθματος. Κορυφαία ερεθιστικά είναι το νέφος, ο καπνός του τσιγάρου, οι μπογιές, ακόμα και οι λακ. Αυτά είναι γνωστά ως μη-αλλεργικοί παράγοντες του άσθματος. Δεν προκαλούν αλλεργική αντίδραση, αλλά μπορούν να κάνουν μια κρίση άσθματος ερεθίζοντας τους αεραγωγούς.

work-asthma

Εναύσματα άσθματος: Ασκηση

Τα οφέλη για την υγεία από την τακτική άσκηση είναι εκτενή και καλά τεκμηριωμένα. Ομως, η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος σε πολλούς ανθρώπους. Ευτυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την άσκηση. Υπάρχουν τρόποι για τον έλεγχο του άσθματος και έτσι δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε.

asthma-weather

Εναύσματα άσθματος: Καιρός

Οι άνθρωποι με άσθμα μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα χειροτερεύουν κατά τη διάρκεια ορισμένων εναλλαγών του καιρού. Οταν η θερμοκρασία πέφτει, οι πιθανότητες να έχετε μια κρίση άσθματος μπορεί να αυξάνονται. Το ίδιο συμβαίνει όταν ο αέρας είναι εξαιρετικά υγρός ή πολύ ξηρός.

ToddlerAsthma

Ποιος αποκτά άσθμα;

Το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι άτομα με αλλεργίες ή οικογενειακό ιστορικό άσθματος. Η ύπαρξη ενός γονέα με άσθμα κάνει τα παιδιά να έχουν τρεις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια. Το φύλο διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Το άσθμα είναι πιο συχνό στα αγόρια κατά την παιδική ηλικία, αλλά και στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

worker_mask

Επαγγελματικό άσθμα

Ορισμένοι τύποι εργασίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στους ενήλικες. Περισσότερο κινδυνεύουν αυτοί που εργάζονται σε ένα εργοστάσιο ή άλλο περιβάλλον όπου εκτίθενται σε ορισμένες χημικές ουσίες ή βιομηχανικές σκόνες.

smoke

Ασθμα και κάπνισμα

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες και οι έφηβοι που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα. Υπάρχουν, επίσης, ισχυρές ενδείξεις που ενοχοποιούν το παθητικό κάπνισμα. Τα παιδιά που είναι γύρω από τους ανθρώπους που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα νωρίς στη ζωή τους.

obesity-scale

Ασθμα και παχυσαρκία

Το άσθμα είναι επίσης πιο συχνό σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σε μια επιθεώρηση επτά μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άσθμα είναι δύο φορές πιο συχνό σε παχύσαρκους ενήλικες και 38% πιο συχνό στους υπέρβαρους ενήλικες, σε σύγκριση με τα άτομα με έναν υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος.

pg-rising-asthma

Αύξηση των ποσοστών του άσθματος

Τα ποσοστά άσθματος έχουν αυξηθεί σταθερά εδώ και δεκαετίες. Μερικοί ερευνητές λένε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της καλύτερης υγιεινής, η οποία έχει μειώσει τον αριθμό των λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας. Αν αυτό ακούγεται παράδοξο, η εξήγηση είναι πως λιγότερες λοιμώξεις μπορεί να σημαίνουν ένα λιγότερο καλά ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, αφού δεν ισχυροποιείται μέσω αντίστασης στις λοιμώξεις και επομένως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άσθματος. Αλλες πιθανές εξηγήσεις είναι η αυξημένη χρήση των σπρέι οικιακού καθαρισμού, η μείωση της χρήσης της ασπιρίνης, καθώς και τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D.

diagnosis

Η διάγνωση του άσθματος

Εάν έχετε συμπτώματα του άσθματος, ο γιατρός σας θα θελήσει να ελέγξει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας. Μια εξέταση λειτουργίας των πνευμόνων, που ονομάζεται επίσης σπιρομέτρηση, μετρά πόσο αέρα μπορείτε να αναπνέετε μέσα και έξω. Τα αποτελέσματα θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν έχετε άσθμα και πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει αλλεργικά τέστ για να εντοπίσει μερικά από τα αίτια που πυροδοτούν το άσθμα σας.

Dandelion Clock

Αποφύγετε τα εναύσματα

Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο του άσθματος είναι να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε ό,τι το πυροδοτεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει παραμονή σε κλειστούς χώρους, όταν ο δείκτης νέφους είναι υψηλός ή να πάρετε ειδικό κρεβάτι για την καταπολέμηση των ακάρεων της σκόνης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση των αλλεργιογόνων στο σπίτι είναι να αφαιρέσετε την πηγή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τα κατοικίδια ζώα, τα χαλιά, τις ταπετσαρίες και την επίπλωση. Το ξεσκόνισμα τακτικά και με μια ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Allergy-shots-

Ενέσεις κατά αλλεργιών

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε μερικά από τα αλλεργιογόνα που προκαλούν τις κρίσεις άσθματος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ενέσεις. Αυτές  θα σας βοηθήσουν να αποτραχύνετε συγκεκριμένα ερεθίσματα και μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα του άσθματός σας. Ενας αλλεργιολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες ενέσεις είναι κατάλληλες για εσάς.

Asthma-Learning

Μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή

Είναι σχεδόν αδύνατο για τα άτομα με άσθμα να αποφεύγουν όλα τα εναύσματα όλη την ώρα. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη των κρίσεων άσθματος. Εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή είναι τα πιο κοινά φάρμακα για τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του άσθματος. Δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή στους αεραγωγούς, καθιστώντας τους λιγότερο ευαίσθητους σε ερεθιστικές ουσίες στον αέρα.

_asthma

Γρήγορη ανακούφιση για τις κρίσεις άσθματος

Ακόμη και με τη χρήση της μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής, τα συμπτώματα του άσθματος ενίοτε φουντώνουν. Οταν συμβεί αυτό, θα χρειαστεί ένα άλλο είδος της συσκευής εισπνοής για να έχετε γρήγορη ανακούφιση. Αυτές οι συσκευές εισπνοής χαλαρώνουν γρήγορα τους σφιγμένους μύες γύρω από τους αεραγωγούς και αποκαθιστούν τη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Οι περισσότερες κρίσεις άσθματος ανταποκρίνονται σε αυτό το φάρμακο, απομακρύνοντας την ανάγκη για μια επίσκεψη σε νοσοκομείο.

peak_flow_meter

Χρησιμοποιώντας ένα ροόμετρο (peak flow meter)

Για να προσδιορίσετε αν το άσθμα σας είναι υπό έλεγχο, ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανώς να χρησιμοποιήσετε ένα ροόμετρο. Θα φυσήξετε μέσα στη συσκευή και αυτή θα μετρήσει πόσο καλά ο αέρας κινείται έξω από τους πνεύμονές σας. Οι αλλαγές στη βαθμολογία της μέγιστης ροής μπορεί να σας προειδοποιήσουν ότι μια κρίση άσθματος μπορεί να συμβεί σύντομα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει